Na družbenem omrežju Facebook je zaokrožila objava, ki prikazuje fotografijo velikega detla, ki je zaradi uporabe pirotehnike poginil.

»Posledica pokanja, ptički od stresa letajo brezglavo okoli. Eden se je zaletel tudi v naše okno. Žal, ptičku ni bilo pomoči, saj je imel počeno lobanjo in vretence,« je k fotografiji mrtve ptice pripisala Tjaša Milošič Kovačič.

Dodala je: »Dajte raje denar za kaj drugega - raje pojdite v savno ali na masažo in bo vsekakor boljše za vas!«

Kako se uporaba pirotehničnih sredstev odraža pri pticah?

Vpliv uporabe pirotehničnih sredstev na ptice je po besedah Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije odvisen od več dejavnikov.

Pozimi se mnoge ptice pomaknejo bližje človeku in v mestna središča, številne tudi prenočujejo na ogromnih skupinskih prenočiščih. V tem času lahko ognjemet povzroči preplah in privede do pogina večjega števila ptic. Znani so primeri, ko so ptice »padale z neba«. Takšni primeri se v naravi redko primerijo, ko ptice zatavajo v oblak toče, vsekakor pa ni naključje, da je večina takšnih primerov zabeležnih v času praznovanja novega leta.

Uporaba pirotehničnih sredstev splaši ogromne jate spečih ptic, ki v zmedi zadanejo predmete, ki jih v temi ne vidijo, na primer okna, žice, veje, stebre. Zadnji večji primer se je zgodil leta 2010 v Ameriški zvezni državi Arkansas, kjer je ob praznovanju novega leta z neba padlo 5,000 rdečeperutih škorčevcev.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
podjetnikx (nepreverjen)

Evo in dale serite s tem!
Pa ka bi radi ka se zaklenemo v hise in stanovanja!?
Tomi ka taksne clanke objavlja bi njemi toga ptica v rit porino!

Božič (nepreverjen)

Uboge ptice.

In reply to by podjetnikx (nepreverjen)

Zgodovinski (nepreverjen)

Podjetnikx, odavleš pirotehniko pa ti voda v grlo teče? Porini si tij eno petardo v rit.

0070 (nepreverjen)

Pa ka mate telko prote pirotehnike. Ednok na leto je to in vi pa delate z toga takso stalo. Je ze resan ka neka onesnazuvle ale marsikaj drugo bole in celo leto to pa nevidete npr. kelko smeti je v morje, elektrarne, pozig smetisc... Zivale pa pospravete v garaze pa bo mer nej ka mate vinej na verigaj. Pa se ge san ponoce nej vido ptice ka be lejtale razen nocneh v gozde tan pa dvomen ka sto strela.

Bosanče malo (nepreverjen)

Življenje tega enega ptička je več vredno kot vse petarde , rakete in razni ognjemeti samo ti 0070 in tebi podobni ( pa ne bom žaljiv ) tega ne boste razumeli , nikoli .

Bedarija12 (nepreverjen)

Kdo je pa tekom leta odgovoren, da se ptici zaletavajo v okna, ko ni pirotehnike?
Prav bedasti ste s temi članki in objavami.

Nobopol (nepreverjen)

Pirotehnika je vedno bila pa vedno bau pa ci te vij neven ka delale

GummyBear007 (nepreverjen)
A79 (nepreverjen)

Če že mora biti ognjemet, bi ga bilo potrebno omejiti na večja mesta, na en dogodek, ne da zdaj ima vsaka vas svojega in potem še vsaka hiša celo orožarno teh izstrelkov. En v glavi zrel odrasel človek tega ne potrebuje, ker ga takšne bedarije ne veselijo, saj povzročajo samo škodo, nič dobrega. Petarde so pa itak za retarde.

Božič (nepreverjen)

Pri nas so organizirali ognjemet za otroke. Groza. Trajal je eno uro neprenehoma. Uboge živali so bile tako prestrašene. Da ne govorim o onesnaženem zraku. Glavno da je bilo kuhano vino. In se je pilo.

In reply to by A79 (nepreverjen)

edvard kradel (nepreverjen)

pa ravno tam ste morali nastaviti okno
Če tam okna ne bi bilo , bi bil ptiček danes še živ

In reply to by Božič (nepreverjen)

Ghhhg (nepreverjen)

Ka pa lejče tan ge njemi nej mesto?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice