Poznate vse spremembe, ki jih prinaša Novela Zakona o urejanju trga dela?

Z minulim petkom je začela veljati novela Zakona o urejanju trga dela, ki nam prinaša kar nekaj novosti. Med drugim se bo, kot smo že poročali, zvišal minimalni znesek denarnega nadomestila, s čimer se izboljšuje socialni položaj brezposelnih. Vendar pa ne bodo vse spremembe zakona stopile v rabo takoj.

Denarno nadomestilo odslej vsaj 530 evrov bruto

Spremembe Zakona o urejanju trga dela je Državni zbor Republike Slovenije sprejel 29. novembra letos. Med ključnimi spremembami, ki jih prinaša novela, je zvišanje minimalnega zneska denarnega nadomestila s 350 evrov bruto na približno 530 evrov bruto. 

Poudariti velja, da ta sprememba velja samo za tiste upravičence, ki bodo vlogo za denarno nadomestilo vložili po uveljavitvi novele zakona, torej od minulega petka dalje. 

Višja bo tudi minimalna zavarovalna doba za priznanje pravice do denarnega nadomestila. Kot pojasnjujejo v Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje, bo zavarovanec po novem moral pridobiti 10 mesecev zavarovalne dobe v zadnjih 24 mesecih, da mu bo priznano denarno nadomestilo. 

Uporaba te spremembe je zamaknjena do začetka uporabe spremenjenih pravil evidentiranja izrabe delovnega časa, določenih s predpisom, ki ureja evidence na področju dela in socialne varnosti, najpozneje pa se začnejo uporabljati  1. januarja 2021.

Spreminjata se še potrebna starost in zavarovalna doba pri določitvi trajanja denarnega nadomestila za starejše brezposelne osebe, ki pridobijo pravico do 19 mesecev prejemanja denarnega nadomestila za brezposelnost (starost 53 let) oziroma do 25 mesecev prejemanja denarnega nadomestila za brezposelnost (starost 58 let in več kot 28 let zavarovalne dobe).

Sprememba bo v rabo stopila tri mesece po uveljavitvi novele zakona.

Leto dni za usvajanje slovenščine

Prav tako bo za državljane tretjih držav določen pogoj znanja slovenskega jezika na ravni A1 za vpis v evidenco brezposelnih oseb, da bi tako zagotovili učinkovitejše vključevanje oseb nazaj na trg dela in v ukrepe aktivne politike zaposlovanja. Pogoj morajo izpolniti v roku leta dni od vpisa v evidenco brezposelnih oseb, pri čemer bosta sama intenzivnost in trajanje tečajev slovenskega jezika prilagodljiva.
 

Sprememba se začne uporabljati štiri mesece po uveljavitvi novele zakona.

Novosti tudi na področju sankcij

Postopno dvostopenjsko sankcioniranje za kršitve obveznosti brezposelnih oseb bo medtem ostalo le v primeru, ko brezposelna oseba ni aktivni iskalec zaposlitve. Za primer prve kršitve obveznosti se znižuje denarno nadomestilo, in sicer v višini 30 odstotkov od mesečnega zneska denarnega nadomestila, ki mu je bilo priznano na dan storitve prve kršitve.

Te spremembe bodo v rabo prišle šest mesecev po uveljavitvi zakona.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gasilec lojz (nepreverjen)

važno je da dobim 530 evrov

luzjek mlajši (nepreverjen)

Dobiš samo, če si bil zaposlen vsaj 10 mesecev in še to le v primeru, da se pravočasno prijaviš ...

In reply to by gasilec lojz (nepreverjen)

luzjek mlajši (nepreverjen)

... v evidenco iskalcev zaposlitve Zavoda za zaposlovanje RS.

In reply to by luzjek mlajši (nepreverjen)

Starejše novice