V luči nedavnih navedb, da bi lahko tudi v Sloveniji že decembra pričeli z registracijo kandidatov za prostovoljno cepljenje, nas je zanimalo, koliko naših bralcev se bo cepilo proti koronavirusu, ko bo cepivo dostopno širši javnosti.

Kot strela z jasnega je pred dnevi v svetu udarila novica, da se je cepivo proti novemu koronavirusu, ki ga razvijata v nemško-ameriškem partnerstvu družbi Pfizer in BioNTech, izkazalo za 90-odstotno učinkovito. Prejšnji teden se je oglasilo tudi ameriško podjetje Moderna, ki je sporočilo, da je učinkovitost cepiva proti covidu-19, ki ga razvija, kar 94,5-odstotna.

Število odmerkov cepiva omejeno

Pfizer in BioNTech sta pri ameriški zvezni upravi za hrano in zdravila že uradno zaprosila za izredno odobritev uporabe njunega cepiva proti covidu-19, podobno sta storila tudi v Evropski uniji in Veliki Britaniji.

Strokovnjaki menijo, da bo cepivo odobreno v prvem ali drugem tednu decembra, s čimer bo cepivo proti koronavirusu prvič na voljo širši javnosti, četudi bodo sprva število odmerkov omejeno.

Glede na stanje epidemije in posvet na ravni Evropske unije so tudi v Sloveniji pristojna ministrstva v prejšnjem tednu dobila nalogo, da najpozneje do 5. decembra pripravijo vse potrebno za množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus ter vzpostavitev programa za registracijo kandidatov za prostovoljno cepljenje.

Večina se ne bi cepila

Slovenija bo za strošek za nabavo cepiv, igel, brizg, hladilnih torb ter zamrzovalnih omar v letu 2020 ter kritja drugih aktivnosti iz predloga strategije cepljenja proti koronavirusu namenila kar deset milijonov in pol. Sredstva za nakup cepiv so rezervirana v proračunu.

Ker pa bo moralo biti cepljenje zlahka dostopno, strategija predvideva, da bodo cepiva proti koronavirusu dostopna brezplačno za uporabnika.

Tako je tudi nas zanimalo, koliko bralcev Sobotainfo se bo cepilo proti novemu koronavirusu, ko bo cepivo prosto dostopno. Anketo smo izvedli v prejšnjem tednu, natančneje smo jo objavili v torek.

Rezultati ankete

V anketi je sodelovalo 1441 udeležencev oziroma bralcev portala Sobotainfo. Pri tem jih je 477 glasovalo, da se bodo cepili, ko po cepivo na voljo, 183 jih je glasovalo, da o tem še razmišljajo, kar 781 posameznikov pa je glasovalo, da se ne bodo cepili proti novemu koronavirusu, ko bo cepivo na voljo.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
znj (nepreverjen)

nemška anketa pri nih se bodo cepilin 68% me zanima kdo bo na koncu zmagal sigurno kot vedno slovenci najbolj pametni

tzzd (nepreverjen)

to so internetne ankete. Verjetno ti je jasno zakoj je takšen rezultat? Na internete so vsi frajere pa pametne.

In reply to by znj (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

jaz se bom še takoj med prvimo cepila letos za kovit 19
drugo leto takoj za kovit 20
in naslednje leto takoj za kovit 21

Nekdo s kravato (nepreverjen)

No potem pa slovenceljni sprejmite ukrepe in jim ne nasprotujte, če se nočete cepiti. Upoštevajte nasvete facebook strkovnjakov ki so se izobrazili o virusih v 2 dneh in ne upoštevajte nasvete stroke z visoko izobrazbo ki to delajo že 25let in več.
Naenkrat ste vsi strkovnjaki za viruse in teorije zarote. Kaj res enim pamet seže dlje od nosu?

tanja flaškon (nepreverjen)

sem nekje prebrala
da se bodo čefureki cepili na velik

Čergoli (nepreverjen)

cepil jih bo doktor mengele

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

ljubljančan (nepreverjen)

Samo ne se it cepit. Notri je čip od Bill Gatesa in potem ste cyborgi!

Karčiiiiii (nepreverjen)

Stem dokazujem kako je Slivenski narod GLUP /—mladi in stari umirajo >nemo se cepo >pa vježbaj pizdati materna...

bmkk (nepreverjen)

v rit si potisnite to cepivo.. odjebite

Starejše novice