*Fotografija je simbolična
Po uredbi o dopolnilnih dejavnostih na kmetiji je ena izmed oblik tudi socialno varstvo in prve kmetije naj bi začele s to dejavnostjo že konec tega leta.

V skupino dopolnilnih dejavnosti na kmetiji sodi tudi socialno varstvo. V to skupino sta trenutno uvrščeni dve vrsti in sicer celodnevno ali dnevno bivanje odraslih in starejših oseb, ki niso odvisne od tuje pomoči.

Pogoji za opravljanje dopolnilne dejavnosti socialnega varstva

Nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji mora poleg splošnih pogojev, ki veljajo za vse skupine dopolnilnih dejavnosti, izpolnjevati še določene posebne pogoje. Poskrbeti mora za primerno hrano, ki  mora vsaj v 50 odstotkih vrednosti prihajati iz slovenskih kmetij in od tega pridelanih, prirejenih ali predelanih živil v višini 30 odstotkov iz lastne kmetije, kjer se izvaja dopolnilna dejavnost socialnega varstva. Kmetija mora bivajočim nuditi tudi primerno bivalno okolje in družabništvo. V primeru celodnevnega bivanje je potrebo imeti urejene enoposteljne ali dvoposteljne sobe v katere se sme sprejeti največ 6 oseb. V dnevne oblike bivanja odraslih in starejših pa sme kmetija sprejeti največ 12 oseb. Kmetija mora bivajočim omogočati družabništvo in jih lahko tudi vključuje v življenjski ritem kmetije kot celote, tako gre za neke vrste sožitja generacij in bivanja v domačem okolju na podeželju. 

Samo za tiste, ki ne potrebujejo pomoči pri življenjskih potrebah

Starejši, ki bi si želeli takega bivanja, pa ne smejo soditi v skupino oseb, ki potrebujejo pomoč pri opravljanju osnovnih dnevnih potreb. Dopolnilna dejavnost socialnega varstva na kmetiji pomeni, da ima posameznik na kmetiji poskrbljeno za bivanje, prehrano, pranje osebnega in posteljnega perila ter čiščenja in vzdrževanja bivalnega prostora in družabništvo. Vse druge potrebe pri katerih bi bilo potrebno nuditi nego in pomoč pri njegovih življenjskih opravilih na kmetiji niso dopustne. Kmetijsko gospodarska zbornica Slovenije priporoča kmetijam, ki bodo to dejavnost izvajale, da si izdelajo izjavo z oceno tveganja. Potrebno pa je tudi voditi evidenco o prisotnost in odsotnosti ter razlogih za odsotnost o vseh, ki bodo vključeni v storitev socialnega varstva na kmetiji.
 

Konec lanskega leta je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano objavilo javni razpis v okviru katerega se bodo izvajale dejavnosti socialnega varstva na kmetijah v obliki pilotnih projektov za največ 36 mesecev. Razpis se je sicer zaprl letos aprila, naj bi pa bilo po oceni v pilotni projekt vključenih od osem do deset kmetij. Med trajanjem projekta bodo vidne zahteve, ki jih bo potrebno urediti tako z vidika varnosti uporabnika kot izvajalca.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bindi (nepreverjen)

Takšne kmetije so dobra rešitev tudi za ostarele kmete brez svojcev - tudi če bi potrebovali nekaj pomoči. So dragocena oblika bivalnih skupnosti in upam, da se bodo razširile.

Aha-aha (nepreverjen)

Na tisoče kmetij je bilo uničenih zaradi neustrezne kmetijske politike , kmetij , kjer so delali in jih vzdrževali starejši ljudje , ampak ne , vse se je razjebalo , in zdaj bomo ustanavljali kmetije za starejše ljudi , in ne nazadnje , bo to zastonj delovba sila , ali kako , dajte no .

simon j. (nepreverjen)

Lepe in romantične so vasice z mikro kmetijami, a so mikro kmetije tudi ekonomične? Najbrž niso. Vprašanje za zagovonike majhnih kmetij. Bi bili pripravljeni plačevati za vso zelenjavo in sadje bistveno več, da bi ohranili majhne kmetije?

Trend kaže, da nismo pripravljeni plačevat premije za manj ekonomično pridelano hrano, povpraševanja je pa največ po cenejših živilih, ki prihajajo iz večjih posestev in farm. V prekmurju imamo hvalabogu še vedno dosti domače hrane in tu smo najbrž boljši od ostalih slovenskih regij.

Kakorkoli, življenje na kmetiji je polno dostojanstva in to si upokojenci v tretjem obdobju svojega življenja zaslužijo. Pozdravljam ukrep!

In reply to by Aha-aha (nepreverjen)

Losos (nepreverjen)

Starejšim dajte zaslužene pokojnine, mladim pa delo namesto +400eur podpore pa de vse vrejdi.

Gost 5 (nepreverjen)

Vsaj eden, ki trezno misli. Če bi bilo več takih bi se dalo kaj spremeniti.

Ukinit podpore tako za člane etičnih skupin kot tudi za ostale manj priviligirane slovence. Vsak ki lahko dela se naj spravi delat.

Starce bi podili delat na kmetije, mladci pa drkajo kurce in vlečejo podporo, kam smo prišli.

In reply to by Losos (nepreverjen)

Starejše novice