Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da ne obstajajo dokazi, da se psi ali mačke lahko okužijo z novim koronavirusom. Prav tako ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi.

Trenutno ni nikakršnih dokazov, da se lahko hišni ljubljenčki ali druge domače živali okužijo z novim koronavirusom, pravijo na Mednarodni veterinarski organizaciji, po poročanju STA. Poleg tega pa tudi ni dokazov, da so hišni ljubljenčki ali druge domače živali izvor okužbe za ljudi, ugotavljajo v Centru za nadzor bolezni v Združenih državah Amerike in Javnem zdravju Anglije.

Znanstveniki domnevajo, da se je novi koronavirus z netopirja prenesel na luskavce in z njih na ljudi. Genetsko pa je bolj soroden virusu SARS kot virusu MERS. Nekateri do sedaj znani koronavirusi lahko povzročajo zelo različne bolezni tudi pri hišnih ljubljenčkih, na primer psih in mačkah, vendar pa med novim koronavirusom in hišnimi ljubljenčki še zaenkrat ni nikakršne povezave.

Za male živali ne priporočajo nikakršnega preventivnega cepljenja psov zaradi pojava novega koronavirusa

Nekateri do sedaj znani koronavirusi lahko povzročajo zelo različne bolezni pri hišnih ljubljenčkih, na primer psih in mačkah. Najpogosteje povzročajo prehodne driske pri psih, običajno brez drugih znakov bolezni, navaja za STA Nataša Tozon iz Veterinarske fakultete v Ljubljani.

Med drugim je v Združenih državah na voljo cepivo za pse, ki ščiti pred okužbo s koronavirusi, ki povzročajo okužbe črevesja. Cepivo v Evropi ni registrirano in ne varuje pred okužbami z novim koronavirusom, ki se je v začetku leta pojavil na Kitajskem. 

Pomembno pa je, da mednarodna veterinarska organizacija za male živali ne priporoča nikakršnega preventivnega cepljenja psov zaradi pojava novega koronavirusa.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice