Preverite, koliko moramo za hrano in pijačo Slovenci odšteti v primerjavi s prebivalci drugih evropskih držav.

Evropski statistični urad Eurostat ugotavlja, da se cene hrane in brezalkoholnih pijač v Sloveniji gibljejo okoli evropskega povprečja. So pa občutno nižje pri nas cene tobačnih izdelkov.

V najdražji državi izdelki tudi dvakrat dražji kot v najcenejši

Živila so najdražja na Danskem, v Luksemburgu in Avstriji, najcenejša pa v Romuniji, na Poljskem in v Bolgariji. Razlike so, kot kaže, precejšnje, saj je lani za podobno košaro hrane in brezalkoholnih pijač v najdražji državi EU bilo treba odšteti skoraj trikrat toliko kot v najcenejši.

S 130 odstotki povprečja EU vrh lestvice zaseda Danska, sledita Luksemburg in Avstrija s 125 odstotki. Na drugem polu najdemo Romunijo z najnižjimi cenami (66 odstotkov), prav tako Poljsko z 69 odstotki in Bolgarijo s 76 odstotki. 

  • V Sloveniji so cene hrane in brezalkoholnih pijač lani znašale 97 odstotkov povprečja unije. 

Cene alkoholnih pijač so medtem s 182 odstotki bile najviše na Finskem. Na drugem in tretjem mestu sta se znašli Irska s 177 odstotki in Švedska s 152 odstotki. Za najcenejšega se je nakup alkoholne pijače izkazal v Bolgariji in Romuniji, kjer cene znašajo 74 odstotkov evropskega povprečja, ter na Madžarskem (77 odstotkov). 

  • Pri nas so cene alkoholnih pijač dosegale 93 odstotkov povprečja EU. 

Kadilce je tobak največ stal v Veliki Britaniji, zanj so morali odšteti kar 204 odstotke več kot povprečen evropski državljan. Visoke so bile tudi cene na Irskem (201 odstotek) in v Franciji (141 odstotkov). Najnižje cene tobaka pa so zabeležili v Bolgariji (49 odstotkov), na Poljskem (60 odstotkov) in Hrvaškem (62 odstotkov). 

  • Občutno cenejši je tudi v Sloveniji, saj se cene gibljejo okoli 68 odstotkov povprečja v EU. 

Koliko dražja je pravzaprav Švica?

Če pogledamo širše, v primerjavi 37 evropskih držav cenovno izstopa predvsem Švica, kjer so cene hrane in brezalkoholnih pijač 60 odstotkov višje od evropskega povprečja. Cene mesa ga na primer presegajo za kar 1,3-krat. Sledita še Norveška in Islandija, še posebej drage so tam alkoholne pijače in tobak. 

Prispevek je nastal v sodelovanju z informacijsko točko Europe Direct Pomurje.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
administrator (nepreverjen)

Ko bi vi vedeli kako meni paše toplo pivo
in zunanje vročine tam okoli 40 stopinj
takrat lahko nosim tangice

herkules (nepreverjen)

Islandija je zgodba za sebe

Sam. Doma (nepreverjen)

Nasi delavci migranti bi rekli da je Avstrija cenejsa.

vdvojedoma (nepreverjen)

Ges bi dosta rajši vido cene živil glede na minimalno oziroma povprečno plačo. Ker takšne statistike so kar nekaj. Logično, ka so države z viskin standardon tudi dražje glede osnovnih potrebščin in vice-versa. Ampak če vzemen, ka je avstrijska plača okoli dvakrat višja od slovenske, ni šans, ka so živila v Avstriji tudi dvakrat dražja od slovenskih...

In reply to by Sam. Doma (nepreverjen)

Starejše novice