Katere dni bomo v prihajajočem letu prosti dela?

Od silvestrovega nas ločita le še slaba dva meseca in če potrebujete dodaten razlog za veselje ter odštevanje, se ta morda ponuja v dela prostih dnevih prihajajočega koledarskega leta. Teh namreč ne bo malo, saj poleg velike noči, ki jo vselej dočakamo v nedeljo, na vikend – soboto pade le dan upora proti okupatorju. 

Dopustu lahko torej že prištejete dodatnih 12 prazničnih dni oddiha.

Za lažje načrtovanje smo vam pripravili pregled dela prostih dni v letu 2019:

S kar tremi podaljšanimi konci tedna si lahko obetamo nekoliko več sprostitve, in sicer ob slovenskem kulturnem prazniku, ob veliki noči ter dnevu spomina na mrtve.

Prav vsi prazniki, ki jih obeležujemo v Republiki Sloveniji seveda niso tudi dela prosti dnevi. Pet jih bomo tako tudi v 2019 najverjetneje preživeli na delovnem mestu. 

8. junija bomo obeležili dan Primoža Trubarja, 17. avgusta dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in 15. septembra dan vrnitve Primorske k matični domovini. 25. oktobra bomo medtem praznovali dan suverenosti, 23. novembra pa še dan Rudolfa Maistra.

S spleta

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja (nepreverjen)

Ja pozabili ste napisati da to velja samo za javno upravo

mimika (nepreverjen)

javna uprava si vzame en teden pred prazniki in en teden po prazniki zato imajo slabe plače pa morajo štrajkati

branimir pofukelj (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Brez javne uprave država propade,,
Zato da ne boste nepismena gamad morate imeti učitelje in kot je znano imajo učitelji bistveno premalo plačo.
Učiteljem je treba plačo zvišati za najmanj 5 razredov

divjejabolko

Učitelji niso javna uprava, ampak spadajo pod javni sektor ...

In reply to by branimir pofukelj (nepreverjen)

Učenec 2. razreda (nepreverjen)

Kot je nekdo napisal NAŠE ŠOLSTVO NE VELJA NIČ,,bi jaz napisal NAŠE ŠOLSTVO JE ZA KURAC in res so učitelji paraziti delavskega razreda, ki mora najmanj 8 ur krepko delati da zasluži za ljubi kruhek,,Učitelji pa imajo počitnice kar nekaj mesecev, delajo po 4 ure na dan, učiteljice in učitelji nastavljajo ravnateljem za napredovanje,, Delajo v toplih učilnicah, pretepajo učence, ima sigurno dobro plačano delovno mesto odgovornosti pa nobene,, Pa še najslabši učenci gredo za učitelje,, ta pametni gredo za pravnike ekonomiste FDV , na organizacijo ali pa na tehnične fakultete,, ves ološ ki ostane gre pa na pedagoško,,Zato vam povem ko odrastem sigurno ne grem v uk za učitelja

In reply to by branimir pofukelj (nepreverjen)

Zumblizdi (nepreverjen)

Brez delavcev Fursa , država propade , kdo bo pa pobiral davke , pod nujno js treba zvišati plačo.

Aha-aha (nepreverjen)

Pa ajde školniki , če bi bilo naše šolstvo vsaj delno primerljivo , z recimo finskim , potem bi bile zahteve po zvišanju plač upravičene , tako pa , kakršno delo , takšno plačilo .

Vipko
buldog

Pa ajde ti neškolnik, pogledni si nekaj kazalcev o našem šolstvu.... naslanjaj se na OZN in OECD; to so organizacije, ki uporabljajo pri izdelavi raznoraznih lestvic najbolj kompleksne kazalce. Ti nekaj prišepnem na uho? Razočaran boš.... ker enostavno ne boš razumel, zakaj se slovenski šolski sitem uvršča tako visoko. Zakaj boš razočaran? Ker to ne paše v tvoj koncept pljuvanja po slovenskem šolstvu, slovenskih učiteljih in po Sloveniji na splošno!

http://factsmaps.com/pisa-worldwide-ranking-average-score-of-math-scien…

In reply to by Aha-aha (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Šolski sistem je zelo kompleksen, marsikaj je narobe in navadno vse zgori na učiteljih, profesorjih, pa so zelo malo krivi.

Vendar tudi mislim: slabo so plačani, ampak so slabo tudi plačani delavci, od zidarjev, raznih pleskarjev, železničarjev do šivilj in ne vem še kakšnih poklicev. Predvsem so na slabem prekarni delavci. S tem mislim, ker se spet pripravlja stavka, da še noben učitelj ni niti umrl od gladi, niti ji ni bil blizu.

"Sažeto"... če je vojna, je naj za vse, tovariš Štrukelj (ta vas dela nore, kakor npr. Koštrin doktorje). Država se mora dvigniti pri vseh segmentih, ne samo pri plačah DOLOČENIH v javni upravi. Javna uprava so tudi delavci za šalterji, pa ti in oni, od gasilcev do vojske. Ne more nekdo vsak mesec groziti s stavko samo, če je učitelj ali zdravnik. Pika!

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Truplo, mojo plačo so izračunali, mislim da, leta 2007 in jo umestili v nek plačni sistem javnega sektorja. V redu. Potem je prišel znameniti ZUJF, ko so mi jo zmanjšali in mi odškrtnili še nekaj drugih stvari (napredovanja, regres....) Tudi okej. To so bila leta suhih krav in smo vsi javni uslužbenci rekli: prav, tudi mi moramo nositi breme krize. Zdaj pa se Slovenija že nekaj let hvali z rastjo... raste BDP, rastejo dobički podjetij, raste zajamčena plača, socialni transferji, rastejo celo pokojnine, rastejo plače nekaterih v javnem sektorju.... samo moja plača naj ne raste? Pa kaj sem jaz za enega bedaka? Da bo ta država vzdržnost javnih financ gradila na moji plači? Če pa omenim, da bi morali obdavčiti VSE prihodke, ne samo samo plač (osebnih dohodkov) pa vsi skočijo name, kot da sem rušilec zdravega kapitalizma v Sloveniji? Ne Truplo! Ne bo šlo. Od leta 2007 do danes se mi je realna plača znižala za kakšni 40%. In Štrukelj, imaš, da pritisneš na delilce denarja s vsem, kar nam je na razpolago! Hočem (nominalno) višjo plačo... iz treh razlogov: ker ste mi jo določili pred enajstimi leti, ker ste mi jo enkrat vmes krepko znižali in ker delam dobro.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Nekam moram, se že malce pozen, vendar: koliko pa je rasla plača meni? Od 2007 do 2011, ko sem dobil "nogo" nič, realno pa se je zmanjšala. A naj meni podobno prosijo za nazaj oz. dvig, koliko so izgubili v desetih letih? Koliko so izgubili tisti, katerim so vzeli delo in še kaj?

Živite na Marsu, kakor je to nekdo povedal Štruklju!!!

In reply to by buldog

Omgg (nepreverjen)

Kriza je nastala leta 2008. V gospodarstvu je ogromno ljudi izgubilo službe. Tisti ki so jo obdržali pa se jim je konkretno znižala plača. 4 leta po nastopu krize si je javni sektor znižal plačo in ustavil napredovanje. NOBEDEN ni bil odpuščen. In ti misliš da si ti prikrajšan?

In reply to by buldog

Vipko
Truplo

Malce več časa za širše razmišljanje: poglej, po svoje prav, da se zavzemaš zase. Imate tudi močan sindikat, kot volilno telo levih tudi precej njihove podpore - kakor pravimo, vrana vrani ne izkljuje oči.

Koliko je takih, kateri so v krizi izgubili službe, ali imeli slabšo plačo samo zato, da so ohranili delovna mesta, koliko takih, kateri so realno izgubili. Veliko, mnogo preveč.

Kaj naj tisti zahtevajo? Da se jim vrne ne vem koliko procentov, kar vi zahtevate? Kaj naj zahtevajo brezposelni, kateri so izgubili službe zaradi napak drugih? Kaj naj zahtevajo tisti, katera pogoltnost nekaterih vodilnih jih je pripeljala na rob preživetja?

Kaj ste vi od tega izgubili? Malo premisli! Ne glej vse z očmi profesorja, učitelja... Kot pravim, noben ni umrl od gladi oz. bil blizu tega?

Pa še o teh napredovanjih... Čemu to sploh služi? Saj niste vojska, kjer je obvezno potreben nivo poveljevanja. Kako naj napreduje npr. neki delavec v gradbeništvu, kaj naj zahteva? Da morda postane iz "dodavaća cigli jedan" v "dodavać cigli svom šefu" in na koncu "jedan dodaje ciglu, ja ga nadzirem!" Seveda se mu ob vsakem napredovanju plača poveča! Dragi pesek, ti napreduj takole: dobro delaj, pa dobi neko variabilo oz. gibljivi del plače, saj to verjetno imate? Vsako leto ti po mojem dajo dodatek na delovno dobo, torej nisi sicer napredoval, imaš pa večjo plačo za enako delo in upajmo enako kvalitetno delo. Pa še bi lahko pisal romane... pa neham.

Nisem proti učiteljem, kajti eden tule piše bedarije o tem, kako delate 4 uri in potem je konec. Daleč od tega, saj sem nekako povezan z nekom iz prosvete in marsikaj tudi vem in vidim, ampak, kar je preveč glede stalnih vaših zahtev, je enostavno preveč! Da ponovim: če je vojna za "dodavaća cigli", je naj tudi za vas, pa zdravnike in morda še koga!

Če bo država vse porazdelila, kar je trenutno plus zaradi rasti, za plače... bo naredila narobe! Potrebno je še naprej razvijati infrastrukturo, odpirani nova delovna mesta, iskati partnerje v realnem sektorju, saj javni sektor samo sodeluje. Vi vendar dobivate več ali manj plačo od dela realnega sektorja in ne obratno, kakor zmotno mislite. Morda bo tako na Marsu, karmor v sanjah silite, ampak tam pa še niste!

In reply to by buldog

VRANA (nepreverjen)

Buldog - OK, naš šolski sistem je super duper, izhajajmo iz tega... Kje se to pokaže v praksi??? Posledica tak super duper šolstva bi morale biti vidne v gospodarstvu, pri plačah,...? Ali se motim?? Celoten standard bi moral biti korenito drugačen, ustvarjena dodana vrednost na prebivalca korenito drugačna,..... Zakaj temu ni tako???

In reply to by buldog

Vipko
buldog

VRANA, po vseh kazalcih imamo enega najboljših šolskih sistemov... se zavedam, da bi lahko bil še boljši in mnogi se v njem in izven njega trudimo, da bi to postal. Obstaja pa še nekaj dejavnikov.... ti bom navrgel le nekaj: v Pomurju in Sloveniji obstaja na desetine in stotine vrtcev in šol (OŠ,SŠ) za katere bi bilo mnogo ceneje, če bi otroke, učence v dveh, treh avtobusih vsako jutro prepeljali na sosednjo šolo in ne bi vzdrževali celotnega pogona... pa predlagaj to lokalni skupnosti! Ne priporočam ti, če malo slabše tečeš. Je pa tudi res, da vsaka OŠ v nekem goričkem naselju pomeni mnogo več, kot le šola...... Ne nazadnje, tudi na faksih bi morali razmisliti o krepkem zmanjšanju števila vpisnih mest na nekaterih programih... pa to ne storijo. Velecenjeni profesorji bi ostali brez služb.

Drugi in najbolj krvav dejavnik je splošna usmerjenost slovenske politične klime, ki nam usmerja tudi najbolj uspešne mlade v šole, kjer bodo imeli "takoj poklice". Ja, imajo jih, a mnogi takoj odidejo v Avstrijo, Nemčijo, v razvite države.... In kaj je v vsem skupaj najbolj idiotsko? Da tej usmerjenosti najbolj sledimo v Pomurju, kjer se nam napr. na gimnazije vpiše četrtina osnovnošolcev; v osrednji slovenski regiji pa je vpisov v gimnazije skoraj 40%? Kaj oni vedo in predvsem, česar mi ne vemo?

In tretje je naša politika plač... s temi plačami enostavno ne bomo mogli zadržati ljudi v Sloveniji... niti nizkoizobraženih ne. Da je v obdavčitev dela v Sloveniji enormna? Se strinjam. Toda, če jo zmanjšamo, se bo preostanek dohodka enostavno prelil v kapitalske dobičke.... in če bom rekel, da je potrebno v tem primeru obdavčiti kapitalski dobiček bom črni hudič in Mesecev istomišljenik.... Tudi: vsi kričijo, kako potrebujemo delovna mesta. Ne, ne potrebujemo jih... verjameš, da če v tem trenutku odpremo v Soboti tovarno z 10 tisoči delovnimi mesti enostavno ne bo delavcev za to tovarno? Torej, takih delovnih mest ne potrebujemo. Kakšna potrebujemo?

Kaj ti hočem povedati? Problemi so mnogoplastni.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

Omgg (nepreverjen)

Bolj priviligiranih delavcev kot ste učitelji NI in je sramota ka telko jamrate. Ste edini ki delate polovični delovni čas za enako ali še boljšo plačo kot marsikdo drug. Delate 20 ur tedensko in to 45 minutne ure NE POLNE. Edini razlog ka jamrate je tau, ka pridete dumau ob 11 uri in van je dosadno in nemate kaj drugoga za delate kak jamrati kak van je življenje težko. Takše jamrače bi trbelo v največji zijmi dati malo fizično delati pa isto tak poleti pri 35 stopinjaj paulek vročoga asfalta pa dan staviti ka se niti eden več v življenji nede vüpau oglasiti kak slabo van je.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Glej, to so tvoje, že tisočkrat premlete litanije. Nič več ne dam na to. Zgoraj sem pojasnil, zakaj. Amen.

In reply to by Omgg (nepreverjen)

Omgg (nepreverjen)

Saj niti nejsan računal na kakši pameten odgovor na moje argumente.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Ti nimaš argumentov. Ti le ponavljaš neke floskule. In na te ni nobenih odgovorov, še najmanj pametnih.

In reply to by Omgg (nepreverjen)

omgg (nepreverjen)

Vse trditve so resnične, le v vaših glavah niso, ker mislite da popravljanje kontrolnih nalog in roditeljski sestanki nanesejo ostalih 20 ur.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Ti nisi učitelj. Če bi bil, bi vedel, da pišeš bedastoče. Ker nisi učitelj, pisariš na pamet. To pomeni, da nimaš pojma. Pisariš ničvredne floskule, nekaj v tri dni. Brezveznik. In "anonimnež". Bevskač. Nič.

In reply to by omgg (nepreverjen)

kandelaber (nepreverjen)

Buldog, istina bolij?

In reply to by buldog

Učenec 4. razreda (nepreverjen)

jaz sem pa nekje prebral da je med učitelji veliko pedrov in pedofilov

In reply to by kandelaber (nepreverjen)

omgg (nepreverjen)

So pa učitelji moji sorodniki, kolegi. Ne nűcan biti učitelj ka pridem do določenih informacij.

In reply to by buldog

omgg (nepreverjen)

Lejko mi pa razjasniš v čem te "floksule" ne držijo pa zakoj je normalno ka učitelj dela menje kak kontrolor letenja, keri je dnevno odgovoren za več kot 1000 ljudi.

In reply to by buldog

Učenec 4. razreda (nepreverjen)

učitelji so tako tupi da ne morejo delati polni delovni čas, kajti če delajo več kot 4 ure na dan se jim leiko slama v glavi vžge

In reply to by omgg (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

šolski sistem je zaradi učiteljev do kurca,,, in to zato ker so učitelji lenuhi,,,imajo več mesecev počitnic,,, imajo veliko plačo in delajo manj kot 4 ure na dan

In reply to by buldog

helmut (nepreverjen)

da se ne bi vsak vaš članek začo z "TO SO"

Vipko
Truplo

He, he... jaz imam od 1. januarja dalje... 365 dni prosto!!!

Čisto resno, vendar: če bodo spremenili zakonodajo in bo ta dopuščala tudi upokojencem, da nekaj delajo, bom morda tudi drugo leto, pa naslednje (če se "fčakan") gledal, kdaj bom vzel kakšen dopust!

Aha-aha (nepreverjen)

Dober si buldog , kak si se gor vužgo , sigurno maš peno na ustih , umiri se malo , in ja non stop se duvate z nekakšnimi pokazatelji in svetovnimi kazalniki , ko pa prideš malo čez mejo šele takrat vidiš kakšno je mnenje o naših šolah , ja , ja samo vam školnikom so bile znižane plače , vsem ostalim pa ne , in ja , samo vi delate , ostali pa nič , daj ne nakladaj in ne piši več floskul .

Vipko
buldog

Hhahhahha... peno na ustih? Kje pa. Samo postavljam se za svoje delo in za svoj poklic. Jaz ga opravljam, jaz ga poznam in kdo ga bo cenil, če ga jaz ne bom? Mnogi mislijo, da je to enostaven poklic. A če ga opravljaš kot se ga mora, je tako razmišljanje daleč od resnice... Lp

In reply to by Aha-aha (nepreverjen)

Učenec 2. razreda (nepreverjen)

Kot je nekdo napisal NAŠE ŠOLSTVO NE VELJA NIČ,,bi jaz napisal NAŠE ŠOLSTVO JE ZA KURAC in res so učitelji paraziti delavskega razreda, ki mora najmanj 8 ur krepko delati da zasluži za ljubi kruhek,,Učitelji pa imajo počitnice kar nekaj mesecev, delajo po 4 ure na dan, učiteljice in učitelji nastavljajo ravnateljem za napredovanje,, Delajo v toplih učilnicah, pretepajo učence, ima sigurno dobro plačano delovno mesto odgovornosti pa nobene,, Pa še najslabši učenci gredo za učitelje,, ta pametni gredo za pravnike ekonomiste FDV , na organizacijo ali pa na tehnične fakultete,, ves ološ ki ostane gre pa na pedagoško,,Zato vam povem ko odrastem sigurno ne grem v uk za učitelja

3.razred (nepreverjen)

Učenec 2. razreda,
vse imaš prav, samo, kaj nam to pomaga, če pa tega sami ne skapirajo;
to pa zato, ker so tam, kot si napisal, zbrani sami "cvetoberi" vsake generacije maturantov,
ki se drugam niso mogli vpisati zaradi manjka točk na maturi.
Potem pa pride še do "profesionalne deformacije":
namreč, po pameti se merijo z deco v razredu in potem ugotovijo, da so super pametni in polni znanja
- ampak v primerjavi z 9-14-letniki (-tega pa ne ugotovijo, to je že too much!).

Učenec 4. razreda (nepreverjen)

Mene pa uči učiteljica,ki je hodila v posebno osnovno šolo,,potem pa je naredila politično šolo v Kumrovcu

In reply to by 3.razred (nepreverjen)

Aha-aha (nepreverjen)

Sorry "buldog" , mislim , da je prišel čas , da si školniki preberete Andersenovo bajko - pravljico -Cesarjeva nova oblačila , kajti vi ste že dolgo "goli " , samo , da tega še niste opazili , sicer pa v državi , kjer redko kaj funkcionira , tudi šolstvo ni izjema .Lp , pa brez zamere .

Učenec 2. razreda (nepreverjen)

šolski sistem je eno veliko sranje,,kar pomeni da so eno veliko sranje tudi elementi tega sistema

delavsko gibanje 2 (nepreverjen)

Ti ti ti ti Učenec 2. razreda ti se pa res spoznaš na sisteme,,, leiko bi bil župan občine murska sramota

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice