Slika je simbolična.
Kmetje vladi predlagajo odkup vse slovenske pšenice.

Komisija za prodajo žit, ki je zasedala v Ljutomeru, za pšenico najvišje kakovosti A+, ki je bo malo, predlaga ceno 410 evrov za tono, za razred A 390 evrov za tono, za B2 in B1 370 in 350 evrov na tono, za krmno pšenico razreda C pa 330 evrov na tono.

Vladi bo predlagala, da odkupi vso letošnjo slovensko pšenico in jo čez leto prodaja mlinarjem. Komisija dodaja, da so navedene cene minimalne, da bi pokrili stroške pridelave.

Turbulentno leto za pridelovalci pšenice

Za pridelovalci pšenice je novo turbulentno leto, ki so ga zaznamovale številne nejasnosti in podražitve, tudi vremenski pogoji za pridelavo pšenice niso bili idealni.

Na današnjem sestanku komisije, ki jo sestavljajo pridelovalci, Sindikat kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica in Zadružna zveza Slovenije, so navzoči analizirali tudi stanje po Evropi, kjer vlada suša, zato so v številnih državah že pohiteli z žetvijo.

Količina pridelka bo povprečna tudi v Sloveniji

Podatki kažejo, da pšenice na stari celini ne bo toliko, kot so kazale prve napovedi, je povedal predsednik komisije za prodajo žit Franc Küčan.

Količina pridelka bo povsod, tudi v Sloveniji, povprečna, podobno kaže s parametri kakovosti.

Pri teh napovedih izhajajo iz prvih rezultatov požetega ječmena - pridelka bo manj in tudi kakovost ne bo izredno visoka.

Vse slovenske kupce pšenice bodo pozvali, naj se dogovarjajo z zbiratelji, torej zadrugami in drugimi, o pogojih, parametrih kakovosti in pogodbah. »Pojavljajo se že različni kupci, tudi iz tujine, kmetje pa bi želeli slovensko pšenico prodati slovenskim mlinarjem, zato jih pozivamo k dogovorom,« je dejal Küčan.

Pšenico bomo prodali tistemu, ki ponudi več

Kot je zatrdil predsednik komisije za prodajo žit, bodo slovenski pridelovalci letos pridelali 100.000 ton pšenice, primerne za prehrano. Zato bodo predlagali vladi, da sama odkupi vso letos pridelano slovensko pšenico in jo potem čez leto sama prodaja mlinarjem.

»Če odkupovalci, mlinarji in vlada ne bodo sledili našim predlogom cene in če se bodo pojavili tuji kupci, ki bodo pripravljeni plačati več, bomo tudi kmetje sledili načelom enotnega evropskega trga in prostega pretoka blaga ter bomo prodali tistemu, ki bo ugodnejši,« je opozoril Küčan.

Žetev pšenice naj bi se sicer začela okoli 5. julija.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Z2 (nepreverjen)

Kučan nega srat v ozadju pa ližeš rid smrduhim

Nič j se ti nej (nepreverjen)

POTEM PA VSI TISTI KMETJE ŠTERI STE DOBIVALI SUBVENCIJE OD STRANI DRŽAVE,TAKOJ VRNITE VS DENAR !!!

In reply to by Z2 (nepreverjen)

Jack0000 (nepreverjen)

Itak.. Prodaš tistemu, ki da več. Tak pač je.

komunajzar (nepreverjen)

Vlada pa vam daje SUBVENCIJE ! Prokleti LOPOVI !

In reply to by Jack0000 (nepreverjen)

Lolo (nepreverjen)

Ka je blokaš..ne motaj

In reply to by komunajzar (nepreverjen)

goričanec2 (nepreverjen)

Te pa naoj subvencije pa trošarijno vrnejo kao dobijo z naošoga davkoplačevalskega denarja!

Antivaxxer (nepreverjen)

Bo holob zriktal da bo država odkupila pod ceno in prodala potrošnikom po 2x ceni.

Falko (nepreverjen)

Ce prodajo v tujino, ne dobijo subvencij! Enostavna resitev, kot pasulj! Pa da jih vidimo!

Ich (nepreverjen)

Takši kak so Küčan pa marsi šteri drüjgi velki kmet majo drüjgo cejno. Tej se pri direktori mlinopeka pogajajo za zaprtimi vrati. Naj dajo v javnost kelko njin plača pšenico pa kelko subvencij na leto dobijo pa kelko so nepovratni sredstev potejgnoli...... pa se itak đaučejo ka nemrejo živeti. Malomi kmeti pa ne dajo niti evra ka bi si lejko kakši soliden traktor küjpo tej pa majo na dvorišči 3 ali4 trakore vrejdne 150000€ pa več.....

Čači mači (nepreverjen)

Se strinjam, ge je Kűčan tesanovski poleg, tan je samo lastna korist.

In reply to by Ich (nepreverjen)

Xoxo (nepreverjen)

Nas je vec vrejden kak 150k. Mij si s subvencijami rit brijsemo, telko dobijmo.

In reply to by Ich (nepreverjen)

HotimirKavkaski (nepreverjen)

Jes man 12+ hekatrov zemlje in dajem v najem in od toga živen. Man 3 velke traktorej 120.000+ za kurčiti se v nedelo pred mešo pa pred gostilno. Delo opravim samo na jesen ka zorjen, vse ostalo dela tisti keri ma vzeto v najem. V spomladanskon in poletnon časi san doj na morji. Od tega še dobivam subvencijo in več mi nej trbej.

In reply to by Xoxo (nepreverjen)

Nič j se ti nej (nepreverjen)

Golob bo to anomalijo od subvencij zaprl,ker vidi da milijarde teh subvencij kmetom ka je dano izhlapi v tujino,država in državljani pa nemško absolutno nič od toga ! Butalska država jin šenkajo denar in so subvencionirano,oni pa te prodavlejo tujcon naše žito..Golob nej tak nouri da bo na tak način te Lopove subvencionejro,oni pa žito prodavlejo tujcon.
Lejko tou napravijo,némán nič prouti,samo te naj henjajo izkoriščati državo za subvencije !!!

tuna (nepreverjen)

Tako je subvencije po toni predelane in odane polščine nej pa po hektari.... pa mo te videli komu do odavali pridelke.

desen (nepreverjen)

eni mrlejzgaške še vedno ne vejte kdo in zakaj daje subvencije. res je, da v skupno malho prispevam vsi člani EU, ampak le ta denar deli EU, za kmete, ker oni hočejo kako kmetujemo s kakšnimi omejitavami. Prodati recimo v italijo, ne pomeni prodati v tujino, pomeni prodati v eu, katera nam deli subvencije. Članstvo v EU pomeni, prosti pretok blaga in delovne sile. tak ka goričanci pa soboški betonaške, na rijti se vgejte.

Nič j se ti nej (nepreverjen)

Te pa ite v Italijo,dansko,nizozemsko, pa tan zaprosite za davkoplačevalske subvencije !

In reply to by desen (nepreverjen)

TUNA (nepreverjen)

Dobro jas vem zakaj so subvencije, gnes maš priliko videti kak se 17 letni šmrklaši v šolo (zadnji dan šole Rakičan) z John Dirom, Clasom in da ne naštevam kakšnim mrcinami peljali malo v šolo da pokažejo kak velike imajo... traktore da se razumemo. Tak da 7 let v proizvodnji in 37 let s.p. plačanja davkov in prispevkov pa od tega zdaj 750€ penzije ker tisti ki niso niti centa vplačali v pokojninsko blagajno zdaj od tam prejemajo pokojnino... vklopi še levo strano mozga pa bo šlo...

In reply to by desen (nepreverjen)

NERAZVITO PREKMURJE (nepreverjen)

GES MON GEZIK DELO PA ZA BOGA NEBON.

Leeds United (nepreverjen)

Subvencije naj država vzame, če tak razmišljate.

Ferenc

Kučana ne poznam osebno. Samo koliko ga šinfate, ne razumem. On se pač bori zase pa druge kmete, saj majo nek sindikat, in vsaka skupina se bori za svoje interese. Ne vidim, da bi se tako izražali proti drugim sindikalnim predstavnikom.
Verjetno bi bile cene hrane brez subvencij bistveno višje. Zdaj se mi pa naj javi junak, ki bo prodal po manjši ceni neko zadevo, če bo imel ponudnika, ki bo ponujal več od drugega ponudnika. Zakon ponudbe in povpraševanja .....

Ferenc

Kučana ne poznam osebno. Samo koliko ga šinfate, ne razumem. On se pač bori zase pa druge kmete, saj majo nek sindikat, in vsaka skupina se bori za svoje interese. Ne vidim, da bi se tako izražali proti drugim sindikalnim predstavnikom.
Verjetno bi bile cene hrane brez subvencij bistveno višje. Zdaj se mi pa naj javi junak, ki bo prodal po manjši ceni neko zadevo, če bo imel ponudnika, ki bo ponujal več od drugega ponudnika. Zakon ponudbe in povpraševanja .....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice