O morebitnih novih ostrejših ukrepih za zajezitev koronavirusa bo danes na Brdu pri Kranju razpravljala koalicija, jutri pa še krizna skupina vlade.

Na redni novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom je vladni govorec Jelko Kacin že v samem začetku poudaril, da se epidemiološko stanje v Sloveniji ne izboljšuje

»Razmere so resne,« pravi Kacin in dodaja, da virus ostaja razpršen po celotni državi in se prenaša predvsem preko lokalnih prenosov. Ali bo Slovenija kmalu vnovič razglasila epidemijo, Kacin zaenkrat noče špekulirati.

»Skrbi nas, da še vedno precejšen delež obolelih ne zna pojasniti, kje so se okužili, kar še dodatno otežuje delo naših epidemiologov,« pojasnjuje Kacin in pravi, da močno narašča tudi število hospitaliziranih bolnikov, zaradi česar razmišljajo, da bi zraven obstoječih, aktivirali tudi nove bolnišnice, ki bi začele sprejemati posameznike s težjim potekom bolezni. 

Velika težava, ki jo izpostavlja Kacin, so še vedno druženja, kot so pikniki, obletnice, tudi pogrebi, ki so eden izmed glavnih virov hitrega širjenja okužb.

»Vnovič vse državljanke in državljane pozivam k upoštevanju omejitev glede zbiranja. Le tako bomo lahko zamejili širjenje okužbe,« pravi Kacin.

Zdravstveni inšpektorat še vedno aktivno preverja spoštovanje odloka o obveznem nošenju zaščitnih mask. Od začetka sprejetja odloka, torej od 4. septembra, so do danes obiskali že 1093 objektov in izdali 34 glob fizičnim osebam zaradi nenošenja mask v zaprtem prostoru. Samo včeraj so obiskali 98 različnih objektov, med drugim 46 gostinskih obratov, 48 trgovin in tudi štiri prireditve. Pri tem so izdali dva plačilna naloga, in sicer zaposlenim v gostinstvu.

Potrebna je reorganizacija dela

Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je na drugi strani predstavila priporočila in ukrepe za zajezitev koronavirusa. Pri tem se je dotaknila predvsem delovnih organizacij, katerim priporoča, da se te prilagodijo in organizirajo tako, da bo različnih druženj čim manj, da bodo lahko zaposleni med sabo vzdrževali medosebno razdaljo, da bodo delodajalci zaposlene spodbujali k razkuževanju in umivanju rok, da se delo organizira tako, da sestanki in delo poteka tudi na prostem ali od doma.

»Treba se bo prilagoditi. Kako? To ve vsaka organizacija zase,« pravi Blaznikova in poudarja, da gre za ukrepe, ki jih je treba ponotranjiti.

So v pripravi novi zaostrovalni ukrepi?

Blaznikova se je dotaknila tudi odloka o zbiranju oseb in takšnih ali drugačnih zasebnih in javnih druženj. Pravi, da še vedno velja odlok, ki narekuje, da se lahko združuje največ deset posameznikov, do 50 pa, če vodimo seznam kontaktov oziroma vseh prisotnih.

Drugače je na javnih dogodkih, kjer je organizacija drugačna. Pri teh so točno določena navodila, kot so označena sedišča, posebni vhodi in izhodi ter nošenje mask tudi v zaprtih prostorih.

»Kljub temu da gre za dogodke na prostem, to ne pomeni, da ne more priti do okužbe. Tudi, če gre samo za deset ljudi,« dodaja Blaznikova.

Danes bo med drugim o epidemioloških razmerah in o pripravi petega protikoronskega paketa potekal sestanek koalicije, jutri pozno zvečer pa bo potekala krizna skupina vlade o prihodnjih ukrepih. Ali se nam torej obeta skrajšanje obratovalnih časov gostinskih lokalov in nošenje zaščitnih mask po 18. uri tudi na javnih prostorih, bo potrebno še nekoliko počakati.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rosenkrantz (nepreverjen)

Ta Kacinobrin..tista s panicno vagino pa hippie Bozicek so se spet odlocili greniti zivljenja ljudem..tudi mi rabimo Trumpa ki te gluposti od virusa ne jebe

iziio (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

vse vrede s teuf? si sploj prešto članek ?! :)

In reply to by Rosenkrantz (nepreverjen)

Rosenkrantz (nepreverjen)

S sraufom si teuf srafni malo po pameti

In reply to by iziio (nepreverjen)

iziio (nepreverjen)

kak tebi podobni lidje sploj preživete na ton svete? :) Država van dava ~500€ in se van fučka?

In reply to by Rosenkrantz (nepreverjen)

Pubec (nepreverjen)

Ne, država nam daje denar nazaj.

In reply to by iziio (nepreverjen)

Lotmerzanar (nepreverjen)

@Rosenkrantz: In kje si ti doktoriral soncek? Na fejsbukvi ali pinteresti?

In reply to by Rosenkrantz (nepreverjen)

Rosenkrantz (nepreverjen)

Na fejsteresti, fejst dober faks

In reply to by Lotmerzanar (nepreverjen)

M_ (nepreverjen)

Ja seveda. Beovićka, Krek pa Kacin naj si plastično vrečko na glavo zvežejo, preverjeno ustavi virus.

Tomislava (nepreverjen)

Zabave na Brdu, na Bledu, 1000 vernikov na birmi, Brezje, ne tam niso nevarni. V rudniku Velenje ena izmena dela 150 rudarjev,ti pa morajo, brez mask, itd. Država za njih ni nič p8skrbela. Gamad desničarska

inokss (nepreverjen)

SKORAJ VSAKA TEMA KORONA...
SE 24UR NE BLAUDIJO TELKO O TON KA VI!
ZDAJ ENI KRADNEJO, KER JE VSE PREUSMERJENO NA TE VIRUS:)

Banana olupek (nepreverjen)

Če pa klikamo

In reply to by inokss (nepreverjen)

iziio (nepreverjen)

pa ne ti trbej šteti in komenterati :)

In reply to by inokss (nepreverjen)

Banda. . (nepreverjen)

PREKLETA BANDA DIKTATORSKA!!!

iziio (nepreverjen)

diktatura? samo masko si moraš gor dati :) to je to...

In reply to by Banda. . (nepreverjen)

koronašMS (nepreverjen)

Zakoj že?

In reply to by iziio (nepreverjen)

Zagorcer (nepreverjen)

Virus sploh ne obstaja fakin dildoji zabite!!! Zdaj lahko kradejo in delajo kaj se njim sprdne gnoji hinavski brezdelneži da bi vsi politiki pa mediji spocrkali takoj!!

utizy (nepreverjen)

Lajč. ne boj dosadni. Spijte se še en špricar z meuf, stric lajče :)

In reply to by Zagorcer (nepreverjen)

faflek (nepreverjen)

Mo se vsem tem ,ki gonijo ta nikakršni virus posral v usta nej pa noso maske .Saj vidim vse povsod ,da budale grejo po pločniki in nosijo maske in tudi v avtah imajo maske budaletine

MurekIN (nepreverjen)

Samo eden izmed mnogih virusov, s katerim bomo pač živeli,.... Pa dajte nam že enkrat mir! Kakšen tip gripe bo letos krožil in koliko smrti bo posejal, o tem pa nič,...Samo naladanje in strašenje!

car (nepreverjen)

Mi mo maske nosili .Samo če DO TA ELITA NOSILA KORUZNE STORŽE V RITI BIKECI..

Motorka (nepreverjen)

Vi vsi maske nosite, vred z menof, tu gor se pa kurcite, nosili te jih tudi na ulici, če de trbelo. Dajte si duška tu gor, nakladajte

blekota (nepreverjen)

Ha ha ha, pa ka ste nouri ka mamo mi to za imbecilne stroke. Keri bolnik si zmišlavle tej predloge? Maske zunaj po 18:00, gostilne zaprte po 22:00 ... Resno me zanima ka je to za bebastih lidij ka na takšen način ščejo virus zaustaviti? Vejpa največja gužva je na ulicah in v gostilnah čez den gda je narod po opravkaj pa službaj, nej pa zvečer gda so vsi doma. Ali pa mogoče tej virus čez den spi in ide v akcijo samo po 18:00 uri. Sigdar bole slabo mi je od tej našo politike in naše stroke.

Avgust (nepreverjen)

Tudi pod razno ne bom nosil maske na prostem...ni šans.. covid 19 obstaja, samo vaša testiranja so natega...

Žmbrezposelni … (nepreverjen)

Jaz pa podpiram Janeza Janšo, ker mi je dal neka denarja, da lahko preživim
v teh težkih časih ko ni kruha in ni dela

putin (nepreverjen)

pa ka se sekarate tak smo že vsi okuženi jebeš vlado jebeš maske jebeš corono ! edijni in edijni način je palik zaprtje vsega kak so že napravile... drugo vse je sranje... dokeč se lejko okrog sprehajamo z maskami al brez nedo nič rejšile ! enostavno!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice