Vir: Facebook profil Nike Kovač
»O ustrahovanju oblasti« je Nika Kovač z Inštituta 8. marec naslovila zapis na Facebooku. Kaj se je zgodilo?

Ena od najvidnejših slovenskih mladih osebnosti, katere odmevno delovanje smo doslej med drugim videli med kampanjo za pitno vodo in gibanjem #jaztudi, Nika Kovač se je znašla pod plazom žaljivk, obtoževanj in celo poizvedovanj o tem kakšno plačo ima in ali sta ji službo priskrbela starša. 

Kovač trenutno biva v New Yorku, kamor se je preselila kot štipendistka programa Obama Scholar, v aktualnem študijskem letu pa je vključena v eno od dveh skupin dvanajstih posameznikov, ki jih je fundacija prepoznala kot »vodje prihodnosti«. 

Kakšna je pravna podlaga za pošiljanje pisem, kakršnega smo od predsednika vlade dobili polnoletni državljani?

Inštitut 8. marec je znan tudi po tem, da problematizira tematike, ki bi jih marsikdo raje pometel pod preprogo. 

Po tem ko je predsednik vlade prejšnji teden vsem polnoletnim državljanom poslal pismo, so se v inštitutu vprašali, kakšna je pravna podlaga za to, da imajo vladajoči dostop do tovrstnih informacij.

Vprašanje, povezano s tem, so naslovili na informacijsko pooblaščenko.

Poteza, ki je razjezila mnoge

Kmalu je Kovač prejela številna neprijetna sporočila: 

»Samo eno od prijaznih sporočil, ki so v moj nabiralnik priletela v zadnjih nekaj urah. Samo zato, ker smo v Inštitutu 8. marec informacijsko pooblaščenko povprašali o pravnih podlagah za pošiljanje pisem Janeza Janše. Vprašali. Ne obsodili. Ne napadli. Vprašali.«

V sporočilu, na katerega se na nanaša zgornji zapis, je med drugim pisalo (nelektorirano): »Sodiš lahko greš svoj lgbt dvorišče na Metelkovi... ne pa delati zdrahe v državi.«

Stopnjevanje pritiskov

A ni se končalo samo pri sporočilih, ki jih Kovač prejema na družbenih omrežjih.

»Žaljiva zasebna sporočila. Pritiski. Komentarji o mojem videzu. Komentarji o moji lenobi. Komentarji o tem, da sem razvajena. Nekateri so me celo včlanili v LMŠ,« je izpostavila v zapisu na Facebooku.

Nadalje je zapisala še: »Danes so šli še korak dlje. Njihovi mediji so začeli pošiljati vprašanja o moji zaposlitvi na sedež moje službe. Zanima jih, če sta na mojo zaposlitev vplivala moja starša. Kako sem službo dobila. Kaj v službi delam. Kakšno plačo imam.«

Odločila se je, da ne bo tiho

Ob zapisu je objavila fotografijo, na katerem ji po licu polzi solza. Poudarila je: 

»To te za nekaj minut zlomi. Počutiš se nemočnega. Zdi se ti, da ti vzamejo glas. Veš, da nimajo podlage, da ti karkoli očitajo. Veš pa tudi, da bodo to počeli. Zjokaš se. Pokličeš družino. Jih opozoriš, kaj prihaja. Potem pa navadno čakaš. Na to, kaj se bo zgodilo. Kje vse bodo udarili. Kaj te čaka.«

Nadalje je izpostavila, da je tovrstni pritiski ne bodo utišali: »Jaz sem se odločila, da že v tej fazi ne bom tiho. Govorila bom o tem, kaj počnejo in kako. Spodbujala druge, da storijo enako. Dovolj je.«

Komentarji (51)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ljubljančan (nepreverjen)

Nimam besed kaki gnoji so tile SDS-ovci. Samo, da rečešnekaj čez jajota si že levičar. Primitivizem tak, da se ti lahko samo kozla!

Tejjja (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ej Ljubljančan, koliko greš stavit, da bo tale neprivlačna liberalka (kako tipično) imela moža nebelca? Ali je pa že v metelkovi LGBT greznici in ne bo poročena.

In reply to by Ljubljančan (nepreverjen)

Grims (nepreverjen)

Kak te je nej sran ka si tak maloumna?

In reply to by Tejjja (nepreverjen)

ffran

Kakšna maloumna, daleč od tega, resnica običajno boli ! Samo povem.

In reply to by Grims (nepreverjen)

gost36420

@Tejjja in kaj ima veze koga bo imela za moža? fauš, da ne moreš priti tak daleč?

In reply to by Tejjja (nepreverjen)

navadni občan (nepreverjen)

Krokodilje solze je točila še ena razvajenka, ki je koristila vse možnosti financiranja iz državnega proračuna. Zdaj ko pa so jo odstavili, pa jok in stok, če ji kdo pokaže mali prst. Pa se vprašajte, koliko mladih ima tako priložnost, da gre v Ameriko študirat? Najhuje pa je da nam v Slovenijo soli pamet, ko je na tisoče kilometrov stran in prejema samo informacije, ki so njej po godu.

In reply to by Ljubljančan (nepreverjen)

Slavko h (nepreverjen)

Tij navadni...ona se sploh ne šola na račun naše države....ka pijses tisto ,ka nemas pojma,je edina v Evropi,ka je dobijla štipendijo z Obamovega sklada....Prosim potisni svojo glavo v zemljo kak noj...

In reply to by navadni občan (nepreverjen)

pić (nepreverjen)

lepe besede levičarja ........in lepe solze levičarke....pokvarjeno na kvadrat

In reply to by Ljubljančan (nepreverjen)

bonge (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Daj mala ne glumi.Brez atija be delala v špecarije.

Grims (nepreverjen)

Kak te je nej sran ka si tak maloumen?

In reply to by bonge (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Res je Slovenija norišnica. Janša lahko ljudi sili v cepljenje z nepreizkušenim in nevarnim cepivom, ne sme pa pošiljati pisem. Hvala za pismo s katerim sem podkuril peč. Samo na žalost je bolj slabo gorelo.

Tejjja (nepreverjen)

To pismo je zato, da "potem" ne boš mogel reči, da nisi bil opozorjen, kapiš.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Grims (nepreverjen)

Kak te je nej sran ka si tak maloumna?

In reply to by Tejjja (nepreverjen)

Tejjja (nepreverjen)

A je JJ kriv za globalno covid pandemijo???

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Grims (nepreverjen)

Kak te je nej sran ka si tak maloumna?

In reply to by Tejjja (nepreverjen)

gost36420

@Tejjja ne... je pa kriv za vse sprejete ukrepe, ki so nesmiselni...

In reply to by Tejjja (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

@čarni vrag:
Podobno pismo je pred kar precej leti razposlal tudi Janez Drnovšek! Ampak, takrat je bilo vse v redu, ker ga je napisal komunist, danes je vse narobe, ker ga je napisal demokrat.
Pa pomiri se: če ti pismo ni všeč, ga niti ne odpiraj, ne preberi. Tudi sam ga nisem, cepljen sem, mi je predolgo in se mi ne da...
Kje so dobili naslove? V poplavi vseh mogočih evidenc verjetno ni bilo težko. Pa še ena dvoličnost vas levakov: če kaj kupiš na obroke, moraš dati vse podatke. Na spletu kaj kupiš, marsikaj moraš sporočiti, najmanj naslov, kam ti naj kaj dostavijo. Ja, res je problem, če je ta gospodičina dobila pismo: ker se vtika v vse mogoče zadeve, delala pa v življenju še ni nič pametnega je res "pravi naslov", da se pojavlja v medijih.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Slavko h (nepreverjen)

Tvoj JJ.je Prlek komunist,kak pa demokrat....nevejs ge se je šolal za časa juge?Samo te pijtan...

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

Ja, Slavko, JJ je pravi ortodoksni komunist, deluje po metodi UDBe; nej je zoupston vojak, ka je odo v šolo v Kumrovec in na pohod v Jajce; že te je bil tak divji, ka so ga mogli sami komunjari ven vrčti, na njegovo milo prošnjo so ga niti nej nazaj zeli.
Zaj pa te dobivajo kontre - še tisti, ka so rojeni 30-40 let po vojni!!!
Želja po maščevanju je neozdravljiva bolezen!

In reply to by Slavko h (nepreverjen)

esdees (nepreverjen)

Primitivizem, imbecilnost in maloumnost bebcov iz SDS in njihovih vernikov ne pozna meja.

Ko...j... (nepreverjen)

Gda so vam pa nakazovali denar in bone, ste pa nej delali panike pa lejtali okrog nikši informativnih pooblaščenk.

In reply to by esdees (nepreverjen)

triplex (nepreverjen)

Ka so mogoče svoj denar nakazovali? Ka do oni iz svojoga žepa mogoče plačevali za kredite s kerimi so nas vse državljane zadužili za ne ven kelko lejt zaradi svoje nesposobnosti? Meni je nišče nič denarja nej dao, ges san ne medicinec ali javna uprava ka bi si bogastvo nakopo iz korona dodatkov, pa bone man tudi še vse v kompleti in verjetno jih niti nemo koristo, ka se mi to zdi za malo. Tak pocejni san nej, ka bi me nešče s takšnin drobižon kujpo kak so izgleda tejbe.

In reply to by Ko...j... (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

Površno glejdano tou držij! Ale, boune so za trošenje, ...nekak te streže, dobij plačo, plača davek, neka küjpe. Tüde tij pre plačile plašaš davek. Pa še kelko delovneh mest se je ohranelo zarade vavčarof, pa razneh dodatkof, pomočij. Ka tij mijsleš, ka mamo rekordno brezposelnost somo tak? Be biu rajši, ka be lidgej odele po ceste in živele od sociale? Ne pozabe, tüde tej pejneze lejko presahnejo, če nišče nede delo. Aja, delale do po pisarnaj, pa IT-jofce, pa nevladne organezaceje... ka pa, ka nekak spečej krüj, pa tej krüj pa še dosta toga dostave nekan, pa takšne, štere delajo šraufe za tujino... pa še se najde. Deca so bila precek doma, seeno pa tüde šoula na daljavo nüca plačane šolneke. Kak se jeh naj plača, če realne sektor ne be delo, če be praktečno propadno, ka pa je nej bilou? Seposejde po Evrope, pa svejte so podobne probleme.
Ja rejsan je, zadužele smo se precek, sigurno ge tüde preveč, neka dobijmo zašenke, trbelo de tüde malo šparate... gospodarske pokazatelje so dobre... če dosta slüjžeš, tüde ležej daš nazaj. Je v čase pandemije, krize što mrou od glade?

In reply to by triplex (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

Tudi ti si na to finto spadno: Jajo DA narodi!!
Idi že zdaj v vrsto čakat, ka ga aprila obkrožiš!! Zato si dobo vavčer, nej zato, ka bi se ti fajn mel!!

In reply to by Znon ale nej (nepreverjen)

Znon ale nej (nepreverjen)

Tou, ka san napijso so nej finte. Ekonomija ma svoje zakonitoste, ale tou je tebe špansko selo. Mogouče pa somo zatou, ka je pač desna vlada?
Vaučere te nej trbej koristete, če neščeš. Ka se telko kašlaš?

In reply to by necepec (nepreverjen)

1/1 (nepreverjen)

nej si poceni, mastil si se pa z boni

In reply to by triplex (nepreverjen)

Grims (nepreverjen)

Kak te je nej sran ka si tak maloumen?

In reply to by Ko...j... (nepreverjen)

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Copy : Bedasta avša se predstavlja kot deprivilegirana žrtev, čeprav se je rodila z zlato žlico v lažnivem gobcu. Ma ne, ona sploh ni hotela silno težke in zahtevne službe v Pionirskem domu, kje neki. Ona se je žrtvovala za sinekuro, kjer se praska po p!3di.
Resni reveži za zjokat se so pa tisti reveži, ki res nimajo nikogar, nimajo dohodkov in nič, hkrati pa podpirajo komunajzarsko kaviar sodrgo. Bedaki, ravno zaradi Nike Kovač nimate, ker Nika požre za par vas. Nik je pa kar nekaj, v Sloveniji jih je več tisoč in čisto slučajno vse grejejo stolčke v državnih službah in družboslovju.

Tejjja (nepreverjen)

In v dobro plačanih nekoristnih nevladnih organizacijah. Si lahko misliš, da so tile LGBT metelkovi in rogovi liberalci migrantom v Bosni delili zemljevide, kako najlažje priti v Slovenijo in tu uživati nadstandard, ki jim ga je omogočil Cerar (halal hrana, 180 tv, 2000 eur na mesec,...).

In reply to by tuncika

Grims (nepreverjen)

Kak te je nej sran ka si tak maloumna?

In reply to by Tejjja (nepreverjen)

Grims (nepreverjen)

Kak te je nej sran ka si tak maloumne?

In reply to by tuncika

hahahahaha (nepreverjen)

Heroji se jočejo, točijo krokodilje solze! Kot da ministrski predsedniki ali preds. vseh drugih držav ne bi svetovali,
priporočali cepljenje svojim državljanom. Pri nas se desni zganiti ne smejo, da desni ne bi odgovorili z agresijo in
do konca pobesneli.

Grims (nepreverjen)

Kak te je nej sran ka si tak maloumen?

In reply to by hahahahaha (nepreverjen)

Si misli (nepreverjen)

Tunčika, pomisli, hotel(a) sem te nagraditi z 1 +, pa so nama zbrisali še tisto 1 točko, dobljeno od prej.
Kaj porečeš na to, se naj razjočem a lá Nika?

Grims (nepreverjen)

Kak te je nej sran ka si tak maloumen?

In reply to by Si misli (nepreverjen)

hahahahaha (nepreverjen)

Popravlljam:
Pri nas se desni zganiti ne smejo, brez da LEVI ne bi pobesneli ...

Grims (nepreverjen)

Kak te je nej sran ka si tak maloumen?

In reply to by hahahahaha (nepreverjen)

Prekleta štala (nepreverjen)

mi spet briše komentarje!

Rdeč (nepreverjen)

Ja, tako deluje janševizem! Smrt janševizmu - fašizmu! (Pa da črnuharski bedaki ne boste padali na fore: to ne pomeni smrt vašemu guruju!)

kosilnica (nepreverjen)

Vidin zgoraj celi nasad kopriv. Dobro van je ovi napiso, eden vejči primitivec in imbecil od drugoga. Žalostno v kakšno gnojšnico se je naša država spremenila. Ova Tejja pa itak zmaga med bebcami. Ges san bokibogme bole veseli, če me nešče označi za komunista, ker če bi me nešče označo za desničara bi se od sramote v zemlo pogrezno.

tuncika

Si misli - mi smo levjesrčni in ne jočemo. Mi delamo.

tuncika

Copy : Bedasta avša se predstavlja kot deprivilegirana žrtev, čeprav se je rodila z zlato žlico v lažnivem gobcu. Ma ne, ona sploh ni hotela silno težke in zahtevne službe v Pionirskem domu, kje neki. Ona se je žrtvovala za sinekuro, kjer se praska po p!3di.
Resni reveži za zjokat se so pa tisti reveži, ki res nimajo nikogar, nimajo dohodkov in nič, hkrati pa podpirajo komunajzarsko kaviar sodrgo. Bedaki, ravno zaradi Nike Kovač nimate, ker Nika požre za par vas. Nik je pa kar nekaj, v Sloveniji jih je več tisoč in čisto slučajno vse grejejo stolčke v državnih službah in družboslovju.

,mmnnbv (nepreverjen)

Ko jo šljivi, naj bi delal kje za trakom ali čistila za minimalca, pa ne bi tega doživela. Karma vse vrača, očitno je to sejala, kar sedaj žanje. tako pač je.

Koga ti foliraš (nepreverjen)

Hja , potem pa res drži pregovor, da je kovačeva kobila vedno bosa.

Danvid (nepreverjen)

hinavska solza

dostojevski (nepreverjen)

Zadnje čase se pod takšnimi temami vedno bolj potrjuje dejstvo, da je volilna baza slovenske desnice greznica družbe.

necepec (nepreverjen)

dostojevski,
ja, greznica od greznice. Malo pokukaj na Nora24tv, boš vido, takšega smrada več na svejti nega!!! Of bebo se pa hvali z gledanostjo - vej pa, ges ga zato včasih gledan, ka vidin, kak so bebavi, nej ka bi je obožavo. Pa niti toga ne skapejrajo!

In reply to by dostojevski (nepreverjen)

Hi,hi,hi, (nepreverjen)

Glih včeraj je bilo objavljeno ka jih ti gledaš, ja lolek eden koga pa briga ka tij gledaš , ne vem če maš vse ovce na broju ka takše pišeš.

gost36420

slovenska faušija... če ti nekaj ide, te takoj probajo dol potunkati... tipično

Za kosilnico (nepreverjen)

Budalo eno, imbecil je prirojena Dg., komunizem pa privzeta bebavost. Ja, kosilnica, ne gre vam račun,
da med kolesje vaših kosilnic, kdo v Sloveniji še upa zatakniti železno blokado. S to vašo kosilnico, ste
mnoge "pokosili", požrli iz ust največjih garačev, zapostavljenih, od jasli odrinjenih - drugače mislečih od vas.

gost9474 (nepreverjen)

vsi ka pluvlete po sedanjoj vladi majke mi ka ste prvi vavčere skoristili....poznamo vas po perje

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice