Zavoljo Češke Slovenci in Avstrijci ne bodo solidarni.

Države članice EU so naletele na težave pri delitvi Pfizerjevega cepiva proti covidu-19. Slovenija, Avstrija in Češka so nasprotovale solidarnemu odstopu cepiv državam v stiski, ki cepijo počasneje od ostalih. Trojica zahteva proporcionalno delitev glede na število prebivalcev, poroča STA.

Trojica proti večini

Tuje tiskovne agencije poročajo, da so se države članice dogovorile o distribuciji skoraj treh milijonov odmerkov Pfizerjevega cepiva najbolj ogroženim državam. Zataknilo se je po tem, ko so takšni delitvi cepiv nasprotovale tri države članice: Slovenija, Avstrija in Češka. 

Največ težav imajo Bolgarija, Hrvaška, Estonija, Latvija in Slovaška, zato se je večinska skupina 19 držav strinjala, da se večje število odmerkov dodeli tem članicam. Tako bi omenjene države prejele slabe tri milijone odmerkov, med ostale članice pa bi se po načelu pro rata razdelilo 6,66 milijonov Pfizerjevih cepiv, ki naj bi v EU prispele v drugem četrtletju leta.

Sloveniji 14 tisoč odmerkov več

Po dveh dnevih pogajanj Svet EU pod predsedstvom Portugalske ni uspel prepričati trojice Slovenije, Avstrije in Češke, ki so vztrajale pri enakovredni proporcionalni delitvi. Slovenija bo tako namesto 33 tisoč odmerkov prejela 47 tisoč doz Pfizerjevega cepiva.

Slovenija trmasta zaradi Češke

Premier Janez Janša je pojasnil, da so pri svojem vztrajali predvsem zaradi Češke.
 

Kurz se strinja z Janšo

Avstrijski kancler Sebastian Kurz trdi, da Češka glede na načrte ne bi prejela zadostne količine cepiv. Tako bo Avstrija Češki pomagala z dvostranskimi dogovori med državami članicami, poroča dpa. 

Kritike na račun sosed

Predvsem diplomati so bili kritični do potez Avstrije in Slovenije: »Kancler Kurz je pokazal pomanjkanje solidarnosti,« je povedal anonimni diplomat. Dodal je še, da je Kurz podpisal pismo s kolegi iz Slovenije, Hrvaške, Bolgarije, Latvije in Češke glede enakega dostopa do cepiv, poroča STA.

»Rad piše pisma in potem obrne hrbet zaveznikom,« je pripomnil.

Po mnenju enega izmed veleposlanikov dejanja našega premierja mečejo slabo luč na prihajajoče predsedovanje Slovenije Svetu EU, poroča AFP. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jhfsas (nepreverjen)

Ta cepiva takoj vrčti v koš ker ubijajo!

rotschild (nepreverjen)

Bolan psihopat pahor vedno govori o solidarstvu, ko pa gre za dejanja pa se vidi za kakšoga izdajalca, lažova in pedofila ima zlovenija za nezakonsko izvoljenoga presednika, Mrš!!!

In reply to by Jhfsas (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Kaj se zgodi.če bo Slovenija potrebovala pomoč in se ostale članice EU odzovejo enako?

Seenomije2 (nepreverjen)

Seeno mi je. Se ne bom cepil

Ras Ul' Ghul (nepreverjen)

Tou do drujge pravle, majster. Inouk gda boš dreveno do te že smeknile brez brige boj.

In reply to by Seenomije2 (nepreverjen)

Starejše novice