Tatjana Bobnar nova generalna direktorica policije, Alenka Ermenc nova načelnica Generalštaba Slovenske vojske - poskok v indeksu enakosti spolov le ni iz trte izvit?

Slovenija je, kot kaže, postala prva država na svetu, kjer na čelu tako policije kot vojske sedita ženski. Približno dva tedna po imenovanju Alenke Ermenc za načelnico Generalštaba Slovenske vojske je žensko vodstvo dobila še policija.

Vlada je namreč včeraj na dopisni seji za novo generalno direktorico policije imenovala Tatjano Bobnar. Na položaj je bila imenovana za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja, mandat pa bo nastopila danes, ko bo na policijski akademiji v Tacnu tudi slovesnost.

Tatjana Bobnar je sicer že doslej opravljala dolžnosti vršilke dolžnosti direktorja policije, odkar je vlada četrtega oktobra s položaja razrešila takratnega generalnega direktorja policije Simona Veličkega. Pred tem je bila namestnica Veličkega.

Tudi predsednik vlade Marjan Šarec je že izrazil zadovoljstvo in izrazil ponos, da sta na vrhu tako vojske kot policije ženski in ocenil, da se tudi v tem odraža, da postajamo zrelejša družba.

"Obe sta izjemno sposobni, zelo predani svojemu delu in to je tisto, kar šteje," besede Šarca navaja STA.

Odprta družba, učinkovitejše sile in trajnejši mir

Kot že omenjeno, je vlada pred kratkim za novo načelnico Generalštaba Slovenske vojske imenovala generalmajorko Alenko Ermenc. Ta je s prevzemom nalog na položaju nasledila Alana Gederja ter tako zavzela najvišji položaj med pripadnicami slovenske vojske, tako po činu kot po položaju.

Alenka Ermenc, ki je v Slovenski vojski zaposlena že 27 let, s tem ni le prva ženska na čelu Slovenske vojske, temveč tudi edina v vseh državah članicah Nata, piše STA. Zgodovinski dosežek je tako pritegnil tudi pozornost številnih tujih medijev.

"Enakovredna zastopanost spolov prispeva k bolj odprti družbi, bolj učinkovitim silam in trajajočemu miru," pomen žensk v oboroženih silah poudarili v Natu.

Po besedah predsednika republike in poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja nova načelnica Generalštaba Slovenske vojske izpolnjuje visoke strokovne kriterije, izpostavil pa je tudi njene bogate vodstvene izkušnje in odločnost za opravljanje nalog.

Med državami z največjim napredkom na področju enakosti spolov

Evropski inštitut za enakost spolov je sicer lani predstavil najnovejše rezultate indeksa enakosti spolov v EU, ki meri napredek in vrzeli med ženskami in moškimi.

Slovenija je na lestvici 28 držav članic Evropske unije dosegla 68,4 točke in se s tem uvrstila na deseto mesto. Položaj si je prislužila predvsem zaradi visokega deleža žensk na položajih odločanja. Največji napredek od leta 2005 pa so v splošnem pravzaprav naredile Italija, Ciper, Slovenija in Irska. 

Glede na poročilo povprečje v EU znaša 66,2 točke, pri čemer 100 točk predstavlja popolno enakost.

Na prvem mestu se je znašla Švedska z 82,6 točke, sledi ji Danska, na dnu lestvice pa se medtem nahajata Madžarska in Grčija s samo 50 točkami.  

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Vsi enaki, vsi nesposobni!

Tunč (nepreverjen)

Nejmogouče kama smo prišli...malo se zamislimo če je tak vse OK...

hulk hogan (nepreverjen)

Pa dobro kelko so te bajce stare ?

Mun (nepreverjen)

Ženski, fičo je tudi auto!

varošanec (nepreverjen)

Tako sramoto nam moškim je nardila slovenska vlada,da takega primera na svetu ni! Kap ta slovenija pelje,naj nekdo objasni prosim.PAHOR,ŠAREC,ERJAVI,MESAC,ŽLIDAN,BRATLUŠEK,kucan
To so ti ,ki tudi nas bodo pripeljali v lepo življenje? Pozabil sem še na Fajonovo.

In reply to by Mun (nepreverjen)

osnovna šoula? (nepreverjen)

Vej pa ta možača ka je zdaj šefica vojske je Janšov kader. Zdaj bi mogo najbole ploskati Pahori ka je tou zrihto. Vij desni ste resno vsi po vrsti umobolni.

In reply to by varošanec (nepreverjen)

co2 (nepreverjen)

To je več nej enakost.

Aha-aha (nepreverjen)

Naslednji mandat pa te CONCHITO WURST , aha , aha , pa ja .

Ljubezennnn (nepreverjen)

Nočem biti nesramen, a ko gledam kdo skrbi za našo varnost sem prepričan da Jamski škratje iz Bratovščine prstanov zelo hudo grde.

konjski zobar (nepreverjen)

Ne želim biti nesramen ampak ova bajca policajka ma zobe kak grable rejsan .Poleg take velke plače nima za nove kanzovce to je vijšek res .

PoštenoPovedano (nepreverjen)

"konjski zobar", znaš ka, ji bom posredoval tvojo objavo pa žalitve. Pa de ženska podala ovadbo, pa boš malo pisko na sodišči pa vrto jezik,...Ne misli, ka si skriti za vzdevkon, pa ti nišče nika nemre! Aa, nej, nej! Eni so že plačali, eni pa še boste, samo nimate kapacitete pa se ne zavedate, ka vse pisarite gor.

püjtra (nepreverjen)

PoštenoPovedano ....................Ka bi pa ti rad ? Maš jajca se z kom srečati iz oči v oči ? In zakaj se ti skrivaš za vzdevkom ? Malo premisli če pa ti ni dobro pa v zdravstveni dom

In reply to by PoštenoPovedano (nepreverjen)

PoštenoPovedano (nepreverjen)

S takšimi ka se njin hrček v glavi škalij, se neščen srečavati! Žališ, pa norca delaš, se pa lejko s sebej pa s svojih doma, če jih maš,...čaoooo!

In reply to by püjtra (nepreverjen)

konec (nepreverjen)

Zdaj smo pa totalno v rijti komplet država nega kaj . Junija do obe zamenjali 100 %

Lepec (nepreverjen)

Ena lepša od druge, ravno skupaj pašeta!!!! Zraven manjka samo še general Glantzkopf.

šandor (nepreverjen)

Slovenija je tudi edina država na svetu kjer takšni kot je Jankovič in njemu enaki niso obsojeni

kapazdaj (nepreverjen)

Fakin odstoupo! Nihče ni nič omenil, da bi bil Janša kaj kriv. Nekaj prikrivajo.

tišlar (nepreverjen)

pa tou je kak na železničkoj postaji!
vlada pada!

In reply to by kapazdaj (nepreverjen)

ajdhitro (nepreverjen)

Janša: Če bi Šarec premagal Pahorja, danes ne bi imeli komične "sendvič vlade"
bravo JJ

In reply to by tišlar (nepreverjen)

kepa (nepreverjen)

Bravo, ženske, da imate jajca vodenja tako zahtevnih resrjev

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice