Slovenija danes v spomin na plebiscitarno odločitev z samostojno državo leta 1990 praznuje dan samostojnosti in enotnosti.

Letos mineva že 28 let od 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato je državni praznik 26. decembra, ki je tudi dela prost dan.

V uradu predsednika republike bodo državni praznik počastili z dnevom odprtih vrat. Predsednik Borut Pahor bo obiskovalce tudi nagovoril, pred predsedniško palačo pa bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, za osamosvojitev se jih je izreklo 95 odstotkov. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo, piše STA.

Osrednja državna proslava je potekala že v petek v ljubljanskem Cankarjevem domu. Predsednik vlade Marjan Šarec je v govoru opozoril na nesprejemljivost delitev na domoljube in tiste, ki to niso. Kritičen je bil tudi do vseh vrst ekstremizma. Pred proslavo so praznik s slavnostno sejo zaznamovali tudi v državnem zboru. Njegov predsednik Dejan Židan je v govoru pozval k odgovornemu in poštenemu ravnanju z državo in za njo, še piše STA. Zavzel se je tudi za odgovorno in državotvorno delovanje nosilcev političnih in drugih družbenih položajev.

V kongresnem centru na Brdu pri Kranju je Šarec pripravil sprejem za svojce padlih pripadnikov teritorialne obrambe, ministrstva za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rouraš (nepreverjen)

Točno na ,današnji dan se je enim omogočilo,da se bogatijo in kradejo delavce pa na ceste .

Zavedni (nepreverjen)

Kako je boter iz Murgel obsodil osamosvojitvene težnje (video)

http://utrip-ljubljane.si/kako-je-boter-iz-murgel-obsodil-osamosvojitve…

In reply to by rouraš (nepreverjen)

Tito3 (nepreverjen)

Zivela Jugoslavija

bu-bu (nepreverjen)

V tisti miloševičevi Jugoslaviji več ni bilo za živeti,
prav tako, kot ni za živeti v tem malem Noriškem kraljestvu.
Najbokše, ka migrejramo v Afriko - tan so nan čarni že precej mesta napravili.

kepa (nepreverjen)

ENOTNOST, KAJ JE TO????

goostt (nepreverjen)

Tudi samostojnosti ni več kaj dosti ostalo !

In reply to by kepa (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Samostojnost - ko pa samo implementiramo direktive pijanega Junckerja
enotnost: nikoli nismo bili in nikoli ne bomo enotni, že sosed soseda bi v žlici vode utopil

Me zanima, kakšen bi bil izid referendumov danes - če bi lahko ponovno glasovali za samostojnost, za NATo, za EU itd.

krščen matiček (nepreverjen)

zate ne vem, ampak slovenija je moja domovina, vladajo ji sicer nesposobneži in kleptomani, ampak jaz druge domovine nimam, na naslednjih volitvah pa pomisli koga voliš

In reply to by butalec (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Jaz sem glasoval ZA EU in PROTI NATU! Danes bi volil enako.

Za EU zato, ker druge alternative tako majhni, kakor smo, niti nimamo. Pa čeprav dobimo tu in tam kakšno direktivo, katera nam ni všeč. Mi smo pač taki, da bi vse vzeli, se okoristili, ko pa je treba nekaj dati nazaj, pa je direktiva napačna. Lep primer... NLB.

Proti Natu, kajti to, kar imemo danes glede vojske, ni nikjer uporabno. Pa lahko imajo oni razne rompompome glede zamenjav načelnikov ipd... Aja, postali smo znani, ker vojski komandira ženska, to pa je tudi vse. Še čevljev za ekstremne razmere ali ne vemo narediti ali naročiti (ne vem, čigav izdelek so). Humweie si sposojamo, ker svojih nimamo, pač v tistih Valukih ne moreš voziti preko min npr. v Afganistanu. Da vojski že najmanj dve leti tudi neuki predsednik da negativno oceno, pove več... kakor dovolj!

In reply to by butalec (nepreverjen)

black panter. (nepreverjen)

ti nisi navadno truplo temveč razpadajoče pedersko truplo

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Lahko obrazložiš? Žaljivke je itak napisati najlažje, ampak podaj mi kakšen argument?

In reply to by black panter. (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Truplo (poznavalec in strokovnjak za vsako temo), koga pa briga kako si ti glasoval???

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Podal sem svoje mnenje o tem. A je to prepovedano? Ne vem, kaj te moti? To je forum in bi naj bilo svoboda izražanja zagarantirana! Taka ali drugačna, le temeljiti mora na korektnosti. Zdaj če se tu in tam motimo mi ali vi... pač vsak izraža svoje stališče.

A je zločin, če se javno opredeliš, kaj si misliš... tako o vojski, kakor naši državi. Res imamo samo eno... ni pa to garant, da je z njo vse v redu. Ali pa... vse narobe! Daleč od tega, vseeno imamo mir, ne živimo ravno tako slabo. Je solidno varna držav in še bi se lahko našlo precej v pozitivi. Negative rajši ne bom omenjal, ker bom spet peder. Kultura nekaterih pa je res na višku. Smo pred novim letom in se moramo zaradi tega prepirati? Ni v redu!

Pač preskoči, če ti ni kaj všeč. Če bi na veliko hvalil leve in jih opeval, bi bilo verjetno v redu. Tudi tvoje posmehovanje ni v redu. Pa še to: daleč od tega, da bi se oglašal redno in v vsaki temi. Tako, da si kar nepošten, kakor se temu pravi. Malo se obrni k sebi, predno pišeš take!

In reply to by Pax (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Prej lahko praznujemo dan izdaje in prodaje slo. naroda od pohlepnih kuckov, pahorjev, zidanov, mrsecov bratuskov itd.

Janez Komunist (nepreverjen)

ŽIVEL TOVARIŠ TITO.

black panter. (nepreverjen)

ŽIVEL TOVARIŠ TITO. ki ga je VELIKI STALJIN NABIJAL V RITO

Vipko
Truplo

No, po tvojem je to sedaj v redu komentar? Kot mala deca! Javi se, da ti kupim liziko!

In reply to by black panter. (nepreverjen)

ažsć (nepreverjen)

Najdebilnejši komentarji prihajajo od istega človeka, ki se mu stanje rapidno slabša in krade vzdevke, da bi nagajal prvotnim uporabnikom. Najbolje ignorirati!

In reply to by Truplo

black panter

točno tak fkradno je že dosta nickname,to je ista oseba, tujec pijanček, debeli fuknjenec itd.....če ne laže je tou stari, star 70 lejt ma velko penzijo, skoto se je pijtaj boga ge,privlejko se je v soboto pa šinfari sobočance, prekmurce, muro,gorice ma v lendavskih goricaj,mađaron se v rit vliče pa navija za nafto štera nede nigdar v 1. ligi

In reply to by ažsć (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Novi obrazi v stari koaliciji s Šarcem na čelu nam krojijo usodo. Dali so vsem ki so grozili s štrajkom, da se napravijo lepi, sposobni, povezovalni.

xcxxxxcc (nepreverjen)

Boug pomagaj kakšen zabiti folk odi po toj našoj zemli. Samo malo preletiš komentare zgoraj pa ti bruhanca sama v usta priletij. Ka v resničnon življenji ste tudi tak zarukani ali samo po forumaj primitivzem tirate? Redno se mi smilijo vaše familiji pa lidje keri živijo v vaši okolici.

čarni vrag (nepreverjen)

Kakšna je to država v kateri vlada priložnostni komedijant?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice