Leta 2021 je bila po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje registrirana poraba alkohola 10,62 litra čistega alkohola na prebivalca Slovenije, starejšega od 15 let, kar nas uvršča med države z zelo veliko porabo alkohola.

Slovenci smo narod, ki vse pomembne življenjske dogodke, druženja, praznovanja, zabave izkoristi za zdravice z alkoholnimi pijačami. Številni posegajo po alkoholnih pijačah tudi za sprostitev, ko so v stresu ali jim je preprosto dolgčas.

Ker je bilo v preteklih mesecih veliko »priložnosti«, naj bo januar »suhi« mesec, torej mesec brez alkohola, pozivajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

V Sloveniji redno potekajo številne preventivne kampanje, ki opozarjajo na posledice pitja alkoholnih pijač, za katero je značilna tako imenovana »mokra kultura«.

To pomeni, da so alkoholne pijače pri nas pomembno družbeno vezivo, sestavni del praznovanj in pomembnih življenjskih dogodkov ter da imamo v Sloveniji sprejemajoč odnos do pitja: skoraj vsak drugi Slovenec pije čezmerno, alkohol je prisoten v kulturi in običajih, je lahko dostopen in podobno.

Raba alkohola v Sloveniji je družbeni problem

Raba alkohola v Sloveniji je velik javnozdravstveni in tudi družbeni problem, saj posledice občuti ne samo posameznik, ampak tudi njegovi svojci, lokalna skupnost in celotna družba.

Ocenjeno ekonomsko breme glede na vrsto stroška za vzroke, ki jih lahko v celoti in delno pripišemo alkoholu, je bilo v obdobju 2018–2019 v Sloveniji v povprečju 105,2 milijona evrov na leto, kar predstavlja tri odstotke vseh letnih izdatkov za zdravstvo.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ekonomsko breme zaradi neposrednih stroškov predstavlja en odstotek, zaradi posrednih stroškov pa dva odstotka vseh izdatkov za zdravstvo.

Če upoštevamo še nekatere druge stroške (npr. kriminalna dejanja, prometne nesreče in brezposelnost), se številka povzpne na 186,3 milijona evrov, kar v povprečju predstavlja pet odstotkov vseh izdatkov za zdravstvo. 

Sprejmite izziv

»Suhi« januar ali januar brez alkohola se je pred desetletjem začel v Veliki Britaniji kot javnozdravstvena pobuda britanske dobrodelne organizacije. Zdaj milijoni vsako leto sodelujejo v tem izzivu za zdravje. Večina ljudi, ki želi zmanjšati količino popitega alkohola, je to zmožna storiti.

Štejejo že majhni koraki. Če je pitje alkoholnih pijač del vašega vsakdana, lahko »suhi« januar razkrije morebitne težave z alkoholom, vključno s simptomi odtegnitve, ki segajo od blagih do resnih, odvisno od tega, koliko običajno pijete.

Mesec brez alkohola vam pokaže, da za zabavo, sprostitev ali druženje alkohola ne potrebujete. Hkrati pa v tem času sami sebe spoznate v novi luči in ugotovite, kako imate lahko pitje alkoholnih pijač pod nadzorom.

To je izjemen uspeh, ki vam bo dolgoročno pomagal, da se izognete temu, da bi pili več, kot si resnično želite. Poleg tega se zmanjša tveganje za kratkoročne in dolgoročne posledice pitja alkoholnih pijač.

Poiščite nadomestke za alkoholne pijače

V enem mesecu se bodo zagotovo našle priložnosti za kozarec vina, zato bodite pripravljeni na izzive. Zunaj doma poiščite nadomestek za alkoholno pijačo. V družbi izberite gazirano vodo ali drugo brezalkoholno pijačo. Lahko tudi brezalkoholno pivo, vendar nekatere znamke še vedno vsebujejo do 0,5 volumskega odstotka alkohola, zato preverite označbo.

Če veste, da bodo na druženju na voljo le alkoholne pijače, prinesite pijačo s seboj.

Doma pa se izogibajte skušnjavam in sprožilcem. Ne kupujte alkoholnih pijač, stare zaloge pospravite ali zavrzite. Če določene aktivnosti, del dneva ali čustva v vas sprožijo potrebo po alkoholu, pripravite načrt za nadomestne aktivnosti, s katerimi boste preusmerili misli.

Razkrijte svoj izziv: Povejte prijateljem in družini za svoj cilj, spodbudite jih, da se vam pridružijo oziroma vas pri tem podpirajo.

Ne obupajte, če vam spodrsne. Ne počutite se krive. Samo začnite znova naslednji dan. Po potrebi naredite načrt, koliko dni v tednu boste pili alkoholne pijače, v kakšnih količinah in kako boste postopoma prišli do nič alkohola.

Ljudje, ki ostanejo pod mejo manj tveganega pitja alkohola, imajo tudi najmanj z alkoholom povezanih težav.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kučko (nepreverjen)

Kriv je JANŠA !!!

Vladtavigali (nepreverjen)

Ne pijemo več alkohola in ne kadimo do konc leta. Potem pa doživotno nič več če bo vse po planu.

AntiNIJZ (nepreverjen)

Kome fse se moremo še odpovedati? Zadnje čase nan vse škaude... "v imenu zdravja pa varnosti" si gemlejo pravico, ka delajo z nami, kak se jin zaljubi, nas omejujejo, nan prepovedujejo... marš nekan s ten smrdliven nijzjon pa podobneme prohibitorje

motam rolam (nepreverjen)

Rajši si enoga zmotan. Neman mačka naslednji den, familija je srečna ker san nej nasilen in jih ne bijen kak pijanci.... pa še bole zdravo je. Rajši motajmo kak pa točimo.

Urošinjo (nepreverjen)

Ta smrad travji ti samo mej. Ostali si rajši spigejmo kakši deci rdečoga in je familija tudi srečna pa še ne smrdi kak küga

In reply to by motam rolam (nepreverjen)

Starejše novice