Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč poroča o nadpovprečno uspešni sezoni. Pri tem izpostavljajo, da je bilo čez 70 odstotkov gostov Slovencev.

Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč združuje trinajst zdravilišč in term, ki nastopajo pod skupno znamko »Slovenska naravna zdravilišča«. 

Slovenska naravna zdravilišča danes predstavljajo najmočnejši in najkonkurenčnejši turistični proizvod v Sloveniji. Njihovo težo v slovenskem turizmu dokazuje tudi delež v strukturi nočitev, saj je kar dobra tretjina vseh nočitev v Sloveniji opravljena prav v zdraviliščih. 

Z intenzivnimi vlaganji v turistično infrastrukturo na eni strani in programsko ponudbo na drugi, slovenska naravna zdravilišča še nadalje krepijo svojo pozicijo tako v slovenskem kot tudi v evropskem turističnem prostoru.

Zdravilni učinki voda

Zdravilni učinki izvirskih in termalnih voda so znani že od začetka človeške zgodovine, saj se kot pomemben dejavnik uporabljajo v medicini in zdravilstvu. 

Slovenija ponuja 87 naravnih termalnih izvirov s temperaturo vode od 32 do 73 stopinj C. Blagodejnost in zdravilne učinke voda zaokrožujejo edinstvene naravne danosti. Vsa zdravilišča jih uporabljajo pri rehabilitaciji gibalnega in živčnega sistema ter stanj po poškodbah in operacijah gibalnega aparata. Termalne vode se uporabljajo tudi v športno-rekreativne namene, za sprostitvene in očiščevalne savne ali za pomlajevalne kopeli.

Pitna hladna mineralna voda

Mineralne vode so tiste naravne vode, ki vsebujejo najmanj 1000 miligramov raztopljene trdne snovi in/ali 250 mg naravno raztopljenega CO2 v litru vode. 
V Sloveniji uporabljamo v namen pitnih kur hladni mineralni vodi Donat Mg v Rogaški Slatini in Zdravilni vrelec v Radencih. Donat Mg je od zdravilnih voda najbolj raziskana hladna pitna mineralna voda v Evropi. Zdravilno učinkuje na prebavila in črevesje, medtem ko radenska voda ugodno vpliva na kristalizacijo seča.

Termo-mineralna voda

Ob vrelcih mineralne vode vre iz zemlje tudi termo-mineralna voda. Njene vrtine so posejane na obeh bregovih Mure, tam, kjer so geologi mislili, da bodo zajeli nafto. Namesto nje je iz zemlje privrela termo-mineralna voda, katere značilnosti so odvisne od globine vrtine in sestave tal. Je slanega okusa, po vonju pa spominja na nafto. 

Taka voda je še posebej primerna za preventivo in zdravljenje bolezni gibalnega sistem. V Lendavi izvira še fosilna hiper-termalna voda z veliko parafina. Termo-mineralno vodo so nekoč uporabljali tudi za zdravljenje mrzlice, glavobola, bolezni ušes, nosu grla, pri prebavnih motnjah ter boleznih žolča in jeter.

Morska voda in slanica

Slovenija poleg termalnih vrelcev in ugodne klime v zdravilne namene uporablja tudi morsko vodo in slanico. Koristni učinki morske vode in morske soli na kožo in njena unikatna terapevtsko lepotilna moč so znani že od starodavnih časov. Z uporabo morske soli v domači kopalnici dosežemo učinkovito absorbiranje bogastva mineralov in organskih snovi iz morja v naše telo. Prav tako sol pozitivno deluje na sproščanje napetih mišic, solna kopel pa pripomore tudi k pomiritvi in sproščanju telesa. 

Zdravilno blato in mineralni peloidi

V zdraviliščih številne bolezni zdravijo tudi z mineralnimi peloidi, v veliko pomoč jim je tudi  zdravilno blato. Peloidi so naravni produkti, sestavljeni iz mešanice mineralne, morske ali jezerske vode z organskimi ali anorganskimi snovmi, ki so nastale z geološkimi ali biološkimi procesi. Uporabljajo se v terapijah v obliki zdravilnih blatnih oblog ali kopeli. 

Obmorska zdravilišča uporabljajo še solinske peloide ali tako imenovan fango. Nastaja na solinskih poljih pri zorenju jedilne soli ob izhlapevanju morske vode. Za lepšo kožo in lažje dihanje je tu še slanica, pomešana s kraško ilovico, ki se spremeni v mehko testenasto blato. Morsko in zdravilno solinsko blato je drobno zrnato, podvrženo oksidaciji, zato ga v depojih pokrijemo s slojem slanice, ki preprečuje sušenje. Zdravilno blato se uporablja predvsem za zdravljenje revmatskih in dermatoloških bolezni.

Prilagojeni programi

Vsaka termalna voda pa ni primerna za zdravljenje vsake bolezni, zato so se posamezna zdravilišča specializirala za točno določene indikacijska področja. Pred samim zdravljenjem oziroma rehabilitacijo pri različnih indikacijah se osebno pogovorite z zdravnikom ali terapevtom, ki vam bo pomagal k čimprejšnji ozdravitvi in boljšemu počutju.

Indikacije: bolezni srca in ožilja, revmatične bolezni, poškodbe lokomotornih organov, bolezni prebavil, bolezni presnove, ginekološke bolezni, bolezni ledvic in sečil, nevrološke bolezni, kožne bolezni, nevrotske motnje, bolezni dihalnih organov, ustne in zobne bolezni ter bolezni oči.

Zdravilišča in terme vključene v Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč

TERME ČATEŽ

TERME DOBRNA

TERME KRKA

THERMANA LAŠKO

SAVA TURIZEM

TERME OLIMIA

MEDICAL CENTER ROGAŠKA

TERME ZREČE

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice