Foto: Jure Banfi
Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo koronavirusa so podali predstavniki večjih verskih skupnosti in vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je dejal, da je stanje v Sloveniji že nekaj dni spodbudno in smo zahvaljujoč uspešnemu izvajanju ukrepov na dobri poti. Pred nami je tako ključno obdobje, ko bomo čez velikonočne praznike dobili odgovor, kako naprej. 

»Teh sedem dni moramo storiti vse, da virus zajezimo. To je naloga vseh nas,« je poudaril Kacin.

Verski voditelji enotni

V nadaljevanju so nastopili voditelji večjih verskih skupnosti v Sloveniji. Najprej je nastopil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Izrazil je sožalje vsem svojcem 36 pokojnim, ki so zaradi epidemije izgubili življenje in vsem, ki se zdravijo zaželel hitro okrevanje. Poudaril je, da so v katoliški cerkvi sprejeli vse potrebne ukrepe, saj so bili seznanjeni s tem, da so verski obredi lahko kraji hitrega širjenja okužb in se zahvalil vsem zdravstvenim delavcem, trgovcem in prostovoljcem ter izpostavil Karitas, ki je v zadnjih treh tednih pomagal že 14.400 družinam.

»Ob teh velikonočnih praznikih vas prosim, da ostanemo doma, vernike pa vabim, da spremljajo verske obrede preko televizije, radija in spleta,« je pozval Zore.

Škof evangeličanske cerkve Augsburške veroizpovedi Leon Novak je povedal, da so velikonočni prazniki običajno dnevi veselja, druženja in obiskovanja bogoslužij, ampak to zaradi pandemije koronavirusa žal zdaj ne bo tako. Izpostavil je predvsem situacijo v Španiji, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike ter izrekel sožalje vsem sorodnikom umrlih.

» Kristjani živimo v prepričanju, da smrt nima zadnje besede in velika noč nam to dokazuje,« je povedal Novak in sprejete ukrepe primerjal s svetopisemsko besedo in zgodbo o Kristusovem vstajenju.

Tudi Novak je pozval vernike, da naj velikonočne praznike praznujejo v ožjem družinskem krogu in se zahvalil vsem, ki prispevajo pri zajezitvi posledic epidemije. 

» Vsak od nas lahko bistveno prispeva, da se širjenje virusa ne okrepi, ampak počasi usiha. Obrnimo s skupnimi močmi krivuljo navzdol,« je še poudaril Novak.

V imenu Srbske pravoslavne cerkve je nastopil Peran Boškovič, ki se je pridružil pozivom po spoštovanju ukrepov in obenem zastavil vprašanje: » Katero cepivo bo pozdravilo bolezen pomanjkanja ljubezni?« ter odgovor našel v veri. Boškovič je še obsodil države, ki ne poskrbijo za svoje državljane pri pomanjkanju zdravil in potrebne opreme in poudaril, da je ta virus zadnje opozorilo naši civilizaciji. Izjavi sta podala še Mufti islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus, ki je dejal, da smo vsi v enaki situaciji in lahko uspemo samo s skupnimi močmi, poslanico glavnega rabina za Sloveniji Ariela Haddada pa je prebral predsednik judovske skupnosti za Slovenijo Boris Čerin-Levi.
 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pozorni (nepreverjen)

Če nemate kaj čednejšega, te tej popovska sranja tüj ne pište.

asafgfg (nepreverjen)

pogresam aktiviste skrajnih levicarjev pod to temo! ali jim papa strumf to tukaj ne dovoli?

Skrajni levičar (nepreverjen)

Evo nas, ka bi rad?

In reply to by asafgfg (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Ka te muči, evangelicanska cerkef je lejko samo vzgled krscanski

In reply to by asafgfg (nepreverjen)

sema (nepreverjen)

ka te evangelicani nejso krscani, hiii

In reply to by . (nepreverjen)

Starejše novice