Danes članice Mednarodne organizacije za kavo obeležujejo mednarodni dan opojne razvade.

Se vaše jutro ne more pričeti zares brez doze kofeina? Se tudi vi ne morete upreti dišečemu vonju kave iz vaše najljubše kavarne in imate dnevno navado spiti vsaj eno skodelico? Potem spadate med evropsko povprečje – gre namreč za eno najpriljubljenejših pijač in povprečna poraba kave za prebivalca Slovenije je enaka evropskemu povprečju, četudi je cena skodelice v trinajstih letih narasla za skoraj 70 odstotkov.

Mednarodni dan kave

In ravno danes se obeležuje mednarodni dan kave, ki se je prvič praznoval na isti dan leta 2015 v okviru razstave Expo 2015 v Milanu v priredbi Mednarodne organizacije za kavo, v katero je včlanjenih 77 držav, vključno z nami. Te države in partnerji, ki sodelujejo pri proizvodnji, distribuciji in prodaji dišečega napitka, bodo tudi letos pripravili dogodke omamni pijači v čast.

Veliki porabniki brez kakavovca – velik uvoz

Kava, čaj in voda so pijače, ki se jih dnevno največ in najpogosteje pije, poroča Statistični urad Republike Slovenije.

Ker kavovca zaradi posebnih rastnih pogojev ne moremo gojiti v Evropi, se članice Evropske unije uvrščamo med največje uvoznice in porabnice kave na svetu. Po podatkih Eurostata so bile lansko leto največje pridelovalke kave Brazilija, Vietnam in Kolumbija, od katerih s(m)o evropske članice uvozile vrednostno za 13,9 milijarde evrov kave ali 62 odstotkov celotne količine uvoza surovin – nepraženih kavnih zrn (od tega polovico iz Brazilije).

Od dveh sort v unijo uvožene kave je bilo 64 odstotkov arabice (največ iz Brazilije) in 36 odstotkov robuste (največ iz Vietnama). Države članice EU pa niso le glavne uvoznice, ampak tudi pomembne izvoznice kave, saj so lani izvozile za 7,6 milijarde evrov kave in njenih proizvodov, največ v Rusijo, Nizozemsko, Francijo, Ukrajino in ZDA.

S Slovenci na kavi

Kava je kot tržni proizvod zanimiva tudi slovenskim podjetjem, katerih število narašča. V letu 2015 se je s  predelavo čaja in kave ukvarjalo 46 podjetij, kar je 14 več kot v letu 2010.

Povprečna cena skodelice kave v slovenskem lokalu ostaja približno enaka v zadnjih treh letih, vendar pa je od leta 2003 narasla za skoraj 70 odstotkov, saj so gostje takrat odšteli 0,71 evra (68 odstotkov manj kot v lanskem letu). Evropski statistični urad pa kaže, da držimo porabo kave s 5,5 kilograma na prebivalca enako evropskemu povprečju.

Slovenija je lani uvozila 13,8 milijona ton kave v vrednosti 46,2 milijona evrov, tako pa se je količina povečala za 10 odstotkov iz poprejšnjega leta. Največ kave je vrednostno uvozila iz Italije, 34 odstotkov, in 24 odstotkov iz Brazilije.

Vendar pa je kavo tudi izvažala, največ na Hrvaško in v Italijo – 4,4 milijona ton kave, vredne 18,6 milijona evrov, kar pa je vrednostno za 29 odstotkov in količinsko 75 odstotkov več kot v letu prej.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2

Ni kaj boljšega kot zjutraj " petelinji zajtrk ". Potem pa ena ali dve dobri kavi. Užitek !

Tujec 2

Ti, ki si minus dal, kaj nemreš več jebati ? Še dobro, da imaš sosede, da pridejo k hiši poštaš, roraš, ............

Tujec 2

Mislim sreča za tvojo ženo, da ne boš narobe razumel !

Tujec 2

Za tiste manj poučene. " Petelinji zajtrk " ni nekaj za pojest ali mehčalec perila ( čeprav tudi to obstaja ) temveč dober seks rano zjutraj !

Vajz (nepreverjen)

Majster, tij znaš, ka je boukše od dobre mrde (oprosti ali seks mi zvuči preveč živalsko) vgojdno rano?

In reply to by Tujec 2

Starejše novice