V ljubljanskem kliničnem centru so imeli doslej 62 smrtnih žrtev, iz Maribora poročajo o 27 umrlih, v murskosoboški bolnišnici pa je samo v letošnjih prvih treh mesecih umrlo 30 ljudi, lani pa še 18. Marsikje je gripa hujša kot v minulih sezonah.

V UKC Maribor so sicer za STA pojasnili, da je bila glede na število obolelih letošnja sezona gripe in gripi podobnih obolenj podobna lanski. Zaznali so celo nekaj manj obolelih. Pri 27 bolnikih, ki so umrli, so dokazali tudi okužbo z virusom gripe. Kot so pojasnili, je gripa je sicer lahko neposredni vzrok smrti, pogosteje pa je posredni razlog, kar pomeni, da pri nekaterih bolnikih lahko samo posredno sklepajo, da je pripomogla ali povzročila neugoden izid.

V Pomurju letos hujša sezona gripe kot lani

Hujša kot prejšnja pa je bila tokratna sezona gripe v Prekmurju. Kot so za STA sporočili iz Splošne bolnišnice Murska Sobota, je samo v prvih treh mesecih letos umrlih, pri katerih je bila gripa glavna ali dodatna diagnoza, kar 30. Lani so imeli v murskosoboški bolnišnici 18 takih primerov, v letu 2017 pa 13. Gripa je letos nastopila prej in z večjo pojavnostjo, pojavlja se v hujši obliki in prizadene ne samo kronične bolnike, temveč tudi mlajše, so dodali.

Skupaj so v murskosoboški bolnišnici v letu 2017 zdravili 236 bolnikov z gripo, v letu 2018 jih je bilo 342, letos pa v prvih treh mesecih 369. V letu 2017 je bilo hospitaliziranih 162 bolnikov z gripo, leta 2018 jih je bilo 255, letos pa doslej že 288, poroča STA. 

Prenovljeni prostori za gripozne bolnike

Lani novembra so sicer v murskosoboški bolnišnici uradno odprli prenovljene prostore v zgradbi stare porodnišnice, kjer v obdobjih gripe hospitalizirajo gripozne bolnike. Takšna enota za izolacijo omogoča ustreznejše reševanje problematike izolacij, so pojasnili.

V ptujski in jeseniški bolnišnici po pet primerov smrti

V Splošni bolnišnici Jesenice so letos pod diagnozo gripa vodili 50 bolnikov, od tega jih je pet umrlo, so za STA sporočili iz jeseniške bolnišnice. Prav tako pet primerov smrti zaradi gripe so zabeležili v ptujski bolnišnici, sicer pa je strokovni direktor Teodor Pevec za STA povedal, da letošnja statistika obravnav pacientov z gripo ni odstopala od prejšnjih let.

V Novem mestu zaradi gripe umrlo enako število ljudi kot lani

V Splošni bolnišnici Novo mesto, ki pokriva območje jugovzhodne Slovenije, z določenimi dejavnosti pa tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev, so zaradi gripe lani hospitalizirali 158 bolnikov, letos pa doslej 143. Po okužbi z gripo je zaradi zapletov letos umrlo 13 pacientov, lani pa prav toliko, poroča STA. 

V Novem mestu so za STA še navedli, da so zaradi bakterijske sepse ob oziroma po gripi letos zdravili tudi 29-letnega pred tem zdravega moškega, ki so ga morali umetno ventilirati, čaka pa ga dolgotrajna rehabilitacija.

V Brežicah smrtnega primera letos niso imeli

V Splošni bolnišnici Brežice, ki oskrbuje približno 70.000 prebivalcev brežiške, krške in sevniške občine oziroma Posavja, so med zadnjo sezono gripe obravnavali 88, v lanski sezoni pa 87 bolnikov. Smrtnega primera zaradi gripe letos niso imeli, lani so mlajšo bolnico zaradi zapletov gripe premestili v UKC Ljubljana, kjer je umrla, so v brežiški bolnišnici povedali za STA.

V celjski bolnišnici gripo potrdili pri 655 bolnikih

V Splošni bolnišnici Trbovlje so letos na internem oddelku hospitalizirali 83 bolnikov z virusno okužbo gripe, od tega jih je umrlo 16, poroča STA. 

V celjski bolnišnici so v letošnji sezoni z laboratorijskimi preiskavami gripo potrdili pri 655 bolnikih, od teh je bilo 329 hospitaliziranih. Vzročno povezavo med smrtjo in gripo oz. obolenji, ki so se razvili iz gripe, so ugotovili pri 10 bolnikih. Med umrlimi je bila tudi oseba srednjih let brez pomembnih spremljajočih bolezni, so za STA povedali v celjski bolnišnici.

V Slovenj Gradcu 30 bolnikov z gripo več kot lani

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so letos obravnavali 158 bolnikov z gripo, kar je 30 več kot lani. V povezavi z gripo kot pridruženo boleznijo je umrlo šest ljudi. Letos so bili zaradi gripe bolj prizadeti mlajši bolniki, je za STA pojasnil direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre.

Ker lani pojav gripe in drugih virusnih obolenj ni bil tako množičen kot letos oziroma ni odstopal od pojavnosti v preteklih letih, podrobnejših analiz celjska bolnišnica ni delala, zato neposredne primerjave ne more narediti. »Približno oceno pa lahko najdemo v povprečnem dnevnem staležu hospitaliziranih bolnikov z gripo. Ta je bil lani v času viška epidemije gripe 13 bolnikov, letos pa 31,« so še navedli v celjski bolnišnici, poroča STA.

Smrtnih izidov zdravljenja v šempetrski bolnišnici ni bilo

V splošni bolnišnici Šempeter pri Gorici ocenjujejo, da je bil potek letošnje sezonske gripe ugodnejši od prejšnjih let. Skupno so odvzeli 400 brisov na gripo, pozitivnih je bilo 130, in sicer 127 primerov gripe A in trije primeri gripe B. Na bolnišničnem zdravljenju je ostalo 34 pacientov, ostale so obravnavali ambulantno, je za STA povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Smrtnih izidov zdravljenja letos v šempetrski bolnišnici ni bilo, so pa bili med starejšimi pacienti pretežno kronični bolniki s pridruženim obolenji in posledičnimi komplikacijami gripe, največkrat s pljučnicami. Na vrhuncu obolevnosti za gripo so v šempetrski bolnišnici povečali število postelj na internističnem oddelku ter prepovedali obiske, poroča STA. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BETEŽEN (nepreverjen)

Zakaj podatke o umrlih tako skriva ta mafija pokvarjena zdravstvena, dobro da niso šele drugo leto objavili, evo to so komunistični in udbovski načini komuniciranja z ljudstvom, ki bi naj imelo oblast po Ustavi.

PoštenoPovedano (nepreverjen)

Zganjanje panike po nepotrebnem,...!

Arnavinna

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top
**************
Ne gre dobro z dekleti? Ja, vsi ljudje imajo radi velike stvari in dolga dejanja. Poskusite > > > > www.XXmacho.Com

Janez Komunist (nepreverjen)

Čika pajo a si ti tudi gay,, no pa nas je že več ,,Več nas je bolj luštno se imamo

Mura je večna (nepreverjen)

sestre ponoči delajo čudne stvari

Starejše novice