Pred dvema desetletjema, leta 1989, so takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever zaščitili demokratične procese v Sloveniji in na ta način omogočili demokratične volitve ter nastanek samostojne in neodvisne države Slovenije.

Akcija Sever je pomemben prispevek v okviru osamosvojitvenih procesov, o katerih javnost premalo ve. Zaradi tega je Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje pripravila slovesnost ob 28. obletnici akcije Sever.

"Pred 28. leti je Slobodan Milošević stopnjeval unitaristične težnje. Z dobro pripravljenimi in izurjenimi mitingaši in s prevaro, da se dogaja ljudstvo, je Jugoslavijo spreminjal v veliko Srbijo. Padla je Črna gora, padlo je Kosovo, padla je Vojvodina. Toda najbolj pomembno je, da je bila tista, ki ni padla, Slovenija," so zapisali pri društvu Sever.

Odločen "ne" mitingu resnice

Mitingu resnice se je enotno in odločno reklo ne. Z odlično vodeno in izvedeno akcijo, poimenovano Sever, po kateri imajo policijski veterani ime, je bil zagotovljen javni red, varnost in mir ter preprečene posledice soočenja več deset tisoč demonstrantov s prebivalci Slovenije. Takrat je bilo v akcijo vključenih okoli 6.500 pripadnikov aktivne in rezervne sestave organov za notranje zadeve.

Slavnostni govornik je bil nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je poudaril, da je Slovenija reagirala odločno.

"Na poskuse političnega discipliniranja Slovenije, zlasti prek zveze komunistov, kar je omogočala takratna ustava, ter s tem zadušitve demokratičnih procesov v slovenski družbi, je bila Slovenija pripravljena in prav policija je imela pri tem pomembno vlogo. Zavarovala je ustavni red slovenske države in ni popustila pred pritiski beograjskih političnih in državnih oblasti," je povedal nekdanji predsednik države.  

S spleta

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pijancek

Zakaj sta potem Janez Janša in stranka SDS bila tako ( in sta še danes ) proti odlikovanju Tomažu Ertlu, kot vodji te akcije, če je bila ta akcija tako pomembna za našo državo. Kdo se tu moti ?

šeki (nepreverjen)

Kučan pa Jevšek poprečke glejdata ,madžarica pa mrtvo ladna hahaha tu je čujtiti nikšo napetost.

njiva

Če bi to znal,ka de se vse dogajalo po telki letaj od vojne za Slovenijo,sigurno nebi bil v prvi vrstaj policije.Kaj se je spremenilo po tolkih letih?nič dosti,siromaštvo,beda,
ljudje brez služb,kriminala polno....itd

pijancek

Ne samo ti. Velika večina.

In reply to by njiva

pijancek

In veliko njih ne bi bilo na Kongresnem trgu leta 1988 !

In reply to by pijancek

pijancek

Zanima me, kaj bodo o tem pisali zgodovinarji čez 100 let. A ne bom izvedel.

čarni vrag (nepreverjen)

na toj sliki se fino vidi, da je kučan še vedno kapo di banda.

pijancek

Kak to vidiš ? Daj razloži, prosim !

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pijancek

Tebe bo Kučan preganjal še 30 let po svoji smrti. Kaj tablete res nič ne primejo ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pijancek

Denacionalizacija, Jazbinškov zakon, prodaja dobrih podjetij za drobiž, bančna luknja, tajkuni, ZUJF, ZPIZ - 2, ................... Vse to sta nam napravili desni vladi - Peterletova in Janševa. Nikoli več voliti desničarjev ! Preveč škode so nam že napravili.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pijancek

Zopet Janezkova ovčka in Janezkove novine.

In reply to by Ne si lagat (nepreverjen)

pijancek

Kako je lahko človek tako neumen, da takšnemu šrotu od politikisa verjame ? Te ob rojstvu cepijo s takim cepivom ali te v mladosti tako zdresirajo ?

In reply to by Ne si lagat (nepreverjen)

pijancek

Mislim, da tvojega pastirčka Janezka čelavega to močno boli in peče, da na nobeni državni proslavi ni zraven, nihče ga nikamor ne vabi. Vsi , ki v Sloveniji kaj pomenijo, se do njega obnašajo kot, da on sploh ne obstaja. Samo enkrat na leto je glavni med svojimi ovčkami na pikniku v Lepeni !

In reply to by Ne si lagat (nepreverjen)

mun (nepreverjen)

pijanček kak pa kaj Bobi pa Tarzan še jih kaj deliš z drugimi?

grobar (nepreverjen)

Vij duplini se med sabo prepucavlate, ovi se pa znas smigejo.

pijancek

Cerarjeva vlada nam je veliko dala. Peterletova in Janševa sta nas pa olupili. Zate te politike ne enači, ker so zelo različni.

In reply to by grobar (nepreverjen)

pijancek

Živel Kučan ! Še na mnoga leta !

pijancek

Bo kdaj Janez Janša tako sedel na pomembni proslavi ?

Vipko
Truplo

He, he... kot edini izmed slovenskih politikov do sedaj je vodil Slovenijo, ko je ta bila na čelu Evropske unije... He, he... si se spet zatipkal, a?

In reply to by pijancek

pijancek

Vidiš, desničar, zopet nič ne veš. Slovenija je takrat bila na vrsti, da predseduje EU ! Ne glede na to, kdo je predsednik vlade. Slovenija je takrat predsedovala EU zato, ker je bila na vrsti po tistem vrstnem redu, ki velja po pravilih EU in ne zato, ker bi bil Janša tako sposoben ! Zgleda, da boš zdaj v starosti moral v šolo, da boš kaj vedel. Politiki, ki v Sloveniji kaj pomenijo, se splog ne zmenijo za Janšo ! Da o evropskih in svetovnih ne govorim. Veliki vodja PUTIN je odlikoval Jankovića, Janša je pa baje dobil neki prištinski doktorat. Daj, beri še kaj drugega kot Reporter, Politikis, Požarja in glej kakšno drugo televizijo kot Janezkovo - Orbanovo, če hočeš kaj vedeti.

In reply to by Truplo

pijancek

Truplo, zdaj pa bodi mož in po resnici povej, če zdaj lepše živiš kot si pred 35 - imi ali pred 26 - imi leti !

In reply to by Truplo

Mura je večna (nepreverjen)

Slovenija se je mogla odcejpiti zatou ka je elita kera še zdaj vlada nej načik mogla se spokradnoti. So nas natejgnoli, ge bumbar san pa še v prvi vrsti brano tou našo osamosvojitev. San siguren ka či bi znali te ka de, nas tan ne bi bilou. Bivša komunistična banda zdaj v cerkev odi pa se smijej z nas.

pijancek

Kučan nobenega ni nategnil, nič nikomur obečaval ! Nategnili so vas taki, ki v Kučanu vidijo smrtnega sovražnika : pokojni Pučnik, Janša, Bavčar, Peterle, Rupel, Oman, Brezigarjeva, .................... Obečavali so vam drugo Švico, napravili pa ...................... in vi ovce ste jim nasedle. Nekateri nasedajo še danes.

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

43210 (nepreverjen)

Pijanček; ti si stvarno en velik "BUMBAR"! Ne najdem drugega izraza za tebe, si sfrustriran pajac kateri se razume na vse stroke in še na politiko! Pa ne piši mi za Janšo ali Kučana, za oba se mi jebe vsak je v svojih vrstah črna ovca! Oba sta imela roke v medu pri orožarski aferi, ne morem pa spregledati teh tvojih bolnih komentarjev. Skrivaš se za komentarji pa popljuvaš vse povprek, še ni bilo članka na tem portalu, da ga ti ne bi negativno pokomentiral. Človek, pa kaj je s tabo narobe? Povej česa ti primanjkuje pa ti bomo pomagali1

pijancek

Pojdi na volitve in koga pametnega izvoli ! V parlamentu se sprejemajo zakoni, na podlagi katerih vsi živimo !

In reply to by 43210 (nepreverjen)

pijancek

Ne piši vedno pod drugim nickom. Enkrat bodi mož in se prijavi in uporabljaj en nick !

dvoličneži (nepreverjen)

tej ka šinfajo zdajšne nikše razmere v slo so tudi šinfali jugoslavijo, kajti : npr od 1988 da se začala inflacija- ekonomija je šla navzdol-nule so se cuj pijsale-stabilizacija-embargo srbije bosne, socialna bomba je z nacionalizmon se aktivejrala.....o tem se ne guči,nej? bile so službe v stilu (glavno ka se neka dela), a čeduže bole zadolževalo in .......bum!

dvoličneži (nepreverjen)

iz WIKIPEDIJE:
1987:
Istočasno, ko je Srbija začela z agresivnim nacionalnim programom, je Slovenija oblikovala svoj nacionalni program, vendar s popolnoma nasprotno smerjo. V Sloveniji je sredi osemdesetih let prišlo do gibanja za premestitev komunističnega režima in ustanovitve svobodne civilne družbe. Slovenci so našli pravi ukrep in pravi odgovor na krizo Jugoslavije. Namreč, v duhu Kardeljske zasnove se zavzemajo za konfederacijo ali odhod iz Jugoslavije.
Milošević je nasprotoval konfederaciji, zaostroval politično in gospodarstveno in imel večino glasovanja v Jugoslaviji na svoji strani ter preko noči imel možnost da zamenja Tita, kar se je odražalo na hujskaških mitingih v stilu: "Sad se narod uveliko pita, tko će nama da zamjeni Tita, sad se znade tko je drugi Tito, Slobodan je ime plemenito"
tako da (pravi) Slovenci niso imeli druge izbire....a ne jugonostalgičari?!
to si čitajte vsak dan, da se spomnite!....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice