Pojasnilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v zvezi s prenosom virusa covid-19 z uživanjem hrane.

V zadnjem obdobju se v javnosti pojavljajo številna vprašanja, vezana na možnost prenosa virusa covid-19 z uživanjem hrane, še posebej po zadnjih okužbah zaposlenih v enem od živilsko-predelovalnih obratov. 

Poročil o prenosu virusa z uživanjem hrane ni

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjujejo, da kljub velikemu obsegu pandemije covid-19 do zdaj ni bilo poročil o prenosu virusa z uživanjem hrane. 
 

Po navedbah Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s covid-19. Za glavni način prenosa se šteje prenos z osebe na osebo, zlasti prek dihalnih kapljic, ki jih okužene osebe izkihajo, izkašljajo ali izdihajo.

Pomembno upoštevanje navodil

Čeprav je bilo v nedavni študiji (objavljeni v The New England Journal of Medicine) ugotovljeno, da je povzročitelj bolezni covid-19 prisoten do 24 ur na kartonu in do več dni na trdih površinah, kot sta jeklo in plastika, v eksperimentalnih pogojih, ni dokazov, da se okužba prenaša prek kontaminirane embalaže, ki je bila izpostavljena različnim okoljskim razmeram in temperaturam. 

Po navedbah EFSA ni dokazov, da hrana pomeni tveganje za javno zdravje v zvezi s covid-19. Kljub temu pa bi morale osebe, ki ravnajo z embalažo, vključno s potrošniki, upoštevati navodila organov za javno zdravje v zvezi z dobrimi higienskimi praksami, vključno z rednim in učinkovitim umivanjem rok.   

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
koronator (nepreverjen)

"Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjujejo, da kljub velikemu obsegu pandemije covid-19 do zdaj ni bilo poročil o prenosu virusa z uživanjem hrane."
.
Ali nema veze.... konec tedna de se pri nas palik sestal krizni menađment. v petek ta pa Beovička in Kacin že napovedala, ka de hrana od ponedeljka naprej mogla nositi zaščitno masko.

Znj (nepreverjen)

Zakaj si ti tak nor

Bindi (nepreverjen)

Neumnost, sto si je to zmislo. S hrano nikak, samo v tovarnah za predelavo mesa je bilou ugotovljeno, ka se virus zlahka prenaša zaradi hladilnic, ge zrak in vlaga razprsita okouli. Nemška klavnica, pri nas pa Perutnina Pivka. Glih zavolo toga je tan osebje vedno zaščiteno že od negda, ker je tou rizično okolje za razne mikroorganizme, nej samo za covid.

Fjdixgfysstjs (nepreverjen)

Bojkot panviti!!!

In reply to by Bindi (nepreverjen)

Fjdixgfysstjs (nepreverjen)

Ni res!
Edini prenaševalci Covid19 so politiki fake mediji,fake znanstveniki, policisti, inspektorji, itd.

Abs (nepreverjen)

Ko ne veš več kaj bi pisal, si izmislis totalno brezvezno vprašanje, samo da lahko v naslovu napišeš "To je odgovor". Za bruhati.

Fjdixgfysstjs (nepreverjen)

Naroči se pri svojon zdravniku!

In reply to by Abs (nepreverjen)

5tzy (nepreverjen)

glavno ka neka pišete oz prevajate s tujih medijev, če gli nema nikšoga smisla. novinare ste resan zgubile zadnjih 15 let ugled poklica. glaven ka je hiter keš od ničvrednih oglaševalcev. teče voda v grlo? vsi ste nekšne s.p. novinare. Nihšče več redno ne zaposli novinara. Jokanje glede ogroženosti medijev in ka ste bogi... my ass.... Škoda ali sami ste si krivi... Tudi mi mo najebali oziroma smo že ka dobiva same butaste novice.

Machiavelli

Zanimivo, berem skoraj več tuje medije kot domače, pa nikjer, nikjer nisem zasledil te gluposti, da se prenaša s hrano, niti kot neka hipoteza. Vi pa že z naslovom članka dobesedno kličete k paranoji, kot da se ne zavedate, da gre cela zadeva že predaleč, pa kaj imajo vaši pisci končano? Dvoletno srednjo s prilagojenim programom? IQ je kaj večji od paramecijevega? Ne razumem te sobotainfo, kot pes na kost ste se vrgli na ta virus

penzioner (nepreverjen)

covid-19 prisoten do 24 ur na kartonu in do več dni na trdih površinah, kot sta jeklo in plastika ..... ČE BI TA VIRUS TAKO DOLGO OSTAL NA POVRŠINAH, KOT PIŠE BI ŽE POLOVICA NARODA POCRKALO (UMRLO).

dulči (nepreverjen)

mislim ka po takem nebi bilo niti enega trgovca v trgovinaj,

In reply to by penzioner (nepreverjen)

dsaklf (nepreverjen)

Se nateg res prenaša s hrano? Nej, lejko pa se prenaša ob uživanje hrane, s ten ka gučiš o ton pa buliš sobotainfo med ten ka žvečiš.

penzioner (nepreverjen)

dsaklf .... hahaha ta je pa dobra

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice