Obilne padavine so se včeraj popoldan razvile v krajevna neurja z udari strel in močnejšim vetrom ter točo na širšem območju Celja, Ljubljane, Novega mesta, Postojne, Slovenj Gradca in Trbovelj. V večernih urah so se umirila.

Neurja so po podatkih Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje povzročala težave v občinah Braslovče, Cerknica, Črna na Koroškem, Domžale, Ivančna Gorica, Laško, Ljubljana, Logatec, Lukovica, Mežica, Mokronog – Trebelno, Novo mesto, Postojna, Prebold, Prevalje, Ravne na Koroškem, Slovenj Gradec, Šentjernej, Šmartno ob pri Litiji, Trbovlje, Vrhnika, Zagorje ob Savi in Žalec.

V povezavi z neurjem so bili zabeleženi 103 dogodki. Gasilci štirih poklicnih enot in 51 prostovoljnih društev so v večini primerov posredovali zaradi črpanja meteornih voda iz različnih objektov, s protipoplavnimi vrečami varovali objekte in odstranjevali večje število podrtih dreves

Sprožili so se štirje zemeljski plazovi na lokalne ceste. Na delu so bili tudi delavci cestnih in komunalnih služb.

Meteorne vode so poplavile podvoz in pokriti del trgovskega parkirišča v Novem mestu, v Prevaljah se je na lokalno cesto podrl električni drog, v Idriji je klestil toča. Zaradi udara strel je v naselju Galicija v občini Žalec gorelo drevo, v Pongracu v občini Žalec je v celoti zgorela kašča in predmeti v njej, v velikosti šest krat pet metrov. 

V Prevaljah v občini Lukovica pa je zagorelo ostrešje hleva, velikosti trideset krat deset metrov. Večji del ostrešja je pogorelo, kot tudi krma, nekaj kmetijske mehanizacije je uničene. Gasilci so rešili osem glav živine in preprečili širjenje požara na stanovanjsko hišo. Nekaj preostale krme so še pozno v noč odvažali stran, pogasili so še posamezna žarišča.

Danes in jutri dopoldne ne bo večje spremembe vodnatosti, v petek popoldne in v noči na soboto pa bodo reke ponovno narasle. Močneje lahko narastejo reke na jugozahodu in vzhodu Slovenije, kjer lahko dosežejo tudi velike pretoke. Izraziteje lahko danes, zlasti pa v petek ob lokalnih nevihtah v več delih države narastejo manjši vodotoki in hudourniki. 

Ob tem so možna razlivanja. V soboto bodo reke v vzhodni in jugovzhodni Sloveniji še naraščale, drugod pa se bo vodnatost rek že zmanjševala.

V četrtek dopoldne bo razmeroma sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. Popoldne bo spremenljivo oblačno, v notranjosti Slovenije bo nastalo nekaj neviht. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28, na Primorskem do okoli 31 stopinj Celzija.

V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale tudi v noč na soboto. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 17, na Primorskem do 19, najvišje dnevne od 22 do 29 stopinj Celzija.

V soboto bo sončno z nekaj jutranje megle po nižinah. V nedeljo bo precej jasno, popoldne ali zvečer bodo na severu posamezne vročinske nevihte.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice