Včeraj je v Sloveniji napočil dan postopnega odpiranja vrtcev in šol, v šole so se vrnili učenci prve triade in dijaki zaključnih letnikov ter dobra polovica otrok v slovenske vrtce.

Šolska ministrica Simona Kustec je na današnji tiskovni konferenci dejala, da se bo prvega junija v vrtce vrnilo večje število otrok, zato bo potreben ponovni pregled in ocena smernic Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ob tem je pripravljen tudi predlog za podaljšanje ukrepa plačila vrtca s strani države v primeru otrokove odsotnosti do 30. junija 2020.

Prvi vtisi iz vrtcev in šol so večinoma pozitivni, učenci in starši so pokazali veliko stopnjo razumevanja in pripravljenost za izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Kot največjo slabost navajajo nekatere šole pomanjkanje prostora, je priznala Kustecova. Izpostavila je še, da je 17 držav Evropske unije pri ponovni vrnitvi otrok v šole dalo tako kot mi v Sloveniji prednost odprtju vrtcem in nižjim ter zaključnim razredom. V primeru srednjih šol pa 20 držav EU tako kot Slovenija daje poudarek na višje razrede, maturo in zaključne izpite.

»V danem trenutku in razmerah smo poiskali najbolj realno možno izvedbo vzgojno-izobraževalnega procesa. Zavedam se, da nihče ni najbolj zadovoljen z njo, a to je tisto, kar lahko v danih okoliščinah zagotovimo,« je še dejala šolska ministrica.
 

Simona Kustec, FOTO: Bobo

Vrnitev vseh otrok je nerealna

Na vprašanje, ali je realno za pričakovati, da se bodo še letos vsi otroci vrnili v šolske klopi, pa je dejala, da veliko možnosti za to, v skladu z izkušnjo tega tedna, ni. Tu sta ključna dva razloga, prvi je zdravstveni, drugi pa je povezan s samim načinom poteka izobraževanja.

Kot je pojasnila Kustecova, je večina otrok ravno prek zaključevanjem šolskih obveznosti, zato bi vrnitev v šolo predstavljal prevelik premik za otroke, ki so se ravno navadili na šolanje na daljavo in so tik pred ciljem te poti.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stariš2 (nepreverjen)

Kak lejko tak laže. Nišče je nej zadovoljen in nejsmo pokazali razumevanje zaradi toga nerazumnoga maltretiranja naše dece. Vsi starši včeraj keri smo pripelali deco v šole smo bili zgroženi nad ten ka našo deco tan čaka. Deca morejo po hodniki oditi z maskami, v razredi jo pa ne rabijo. Učiteli pa jo morejo meti nonstop gor. Naj si ministrca da masko gor pa celi den z njo dela v službi, če sploj kaj dela.

johnny.sins (nepreverjen)

Dobr da so med komentarji sami nepismenci.

In reply to by stariš2 (nepreverjen)

Jansa debeluh (nepreverjen)

Pride janezek januska pa pospreme deca v solo

IcelandRules (nepreverjen)

Za tiste ka razmite angleško.... ostali uporabite prevajalnik:
.
Iceland’s Ministry of Public Health (MPH) studied sociopaths for quite some time. These mentally ill people seem to have 7 characteristics.
Doesn’t respect social norms or laws. They consistently break laws or overstep social boundaries.
Lies, deceives others, uses false identities or nicknames, and uses others for personal gain.
Doesn’t make any long-term plans. They also often behave without thinking of consequences.
Shows aggressive or aggravated behavior. They consistently get into fights or physically harm others.
Doesn’t consider their own safety or the safety of others.
Doesn’t follow up on personal or professional responsibilities. This can include repeatedly being late to work or not paying bills on time.
Doesn’t feel guilt or remorse for having harmed or mistreated others."
.
Islandci že znajo ka bi napravili s takšimi kak je naš Janša s svojo bando pokvarjencov. Tan nebi prosperejrali celih 5min pa bi že bili na čunaj pa adijo.

of (nepreverjen)

Trebej vse preseliti v gostilno. Tan se lejko družijo brez mask, pa podobnoga komplicejranja.

Katarina_M (nepreverjen)

Pa kakšne bedarije kvasi ta ženska - da ostali otroci ne bodo šli v šolo, ker so se komaj navadili na učenje na daljavo, pa da so tik prek zaključevanjem šolskih obveznosti!? Saj pa so tudi otroci prve trijade tik pred ocenjevanjem, pa so vseeno morali v šolo. A v glasbeno šolo, k maši, v trgovine,... tja pa lahko gredo vsi otroci!? Kje je zdaj stroka in vsi zagovorniki otrokovih pravic, ko učitelji dobijo navodila, da morajo z našimi malčki v šolah in vrtcih ravnati kot z nekimi nevarnimi živalmi (pr. ne smete se skupaj igrati, pogovarjate se lahko na meter razdalje, samo da si ne izposojate radirke, hodite samo po tej strani hodnika, razkužujte si roke 1000x na dan,...) ! Pa kako to naj razumejo otroci stari 6, 7 in 8 let!? Kakšni so strokovni razlogi za izdajo takšnih navodil? Vam povem? Jih ni! Ker če bi imeli vsaj en pameten razlog, bi ga takoj objavili, zdaj pa samo umetno podaljšujejo paniko, tam kjer lahko. Posledice te neumnosti pa najbolj občutijo naši otroci! Sram jih naj bo vse in sicer tiste ki so navodila napisali in tiste ki so jih potrdili!!!!! Sramota!

tvoj.oče (nepreverjen)

Okej to je bil kar velik spis, ampak če ne bi bilo nekaterih izmed pravil oz. ministrstva za šolstvo, bi bila ti in tvoj kakršnikoli otrok že zdavnaj v bolnišnici, zato raje drži svoj jezik za zobmi ali pa pojdi v drugo državo.
Lp

In reply to by Katarina_M (nepreverjen)

faceoff (nepreverjen)

Svetovna zdravstvena organizacija odsvetuje uporabo mask pri nerizičnih skupinah.

Na spletni strani NIJZ jasno piše, da maske niso priporočljiva zaščita pred covidom-19. Nepravilna uporaba mask možnost okužbe povečuje. Učinkovitost mask je pri zdravi populaciji vprašljiva. Dodatno tveganje predstavljajo pretirane zahteve po razkuževanju.

Blafov Floki (nepreverjen)

IcelandRules , ka tij sploh znaš , ka si gor prifaflo , to so točno tista pravila katera kršijo kaviar socialisti na kolesih , če ne razumeš , raje ne pametuj.

jonas777 (nepreverjen)

Lepa stari

In reply to by Blafov Floki (nepreverjen)

Godžiro (nepreverjen)

Dobar si mrkane , dobar , mislim tebe "IcelandRules" , nekaj iztrgaš iz konteksta , objaviš , dodaš še malo laži , in to je to , le kje si se naučil te obrti , lahko te je sram.

......... (nepreverjen)

kak je te zaj sten? Sijaki, studenti v gostilne lejko odijo, v solo pa nej?!?

......... (nepreverjen)

dijaki

In reply to by ......... (nepreverjen)

dildo1234 (nepreverjen)

Pizda ej si nepismen

In reply to by ......... (nepreverjen)

dildo1234 (nepreverjen)

se opravičujem za nesramnost in tudi moje ime je neprimerno upam da imate še naprej lep dan

In reply to by dildo1234 (nepreverjen)

Jakob.M (nepreverjen)

Simona Kustec legenda!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice