V opozicijski stranki SDS so predstavili novelo zakona, s katero bi ponovno uvedli splošno vojaško obveznost.

Na novinarski konferenci sta poslanec Žan Mahnič in predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS Aleš Hojs predstavila novelo zakona o vojaški dolžnosti, v kateri je predpisana vojaška obveznost, ki bi trajala pol leta, civilno služenje vojaškega roka pa eno leto. 

19-letniki obvezno v vojsko

Z zakonom bi tako moški postali vojaški obvezniki pri 17 letih, nabor bi se izvedel pri 18 letih in vojaški rok bi začeli služiti z dopolnitvijo 19 let. Študentje bi vojaško obveznost nastopili z zaključkom študija. V primeru sprejetja zakona bi ta začel veljati že letos s septembrom.

Mahnič je pojasnil, da je razlogov za ponovno uvedbo naborništva več, od odvračanja vojaških groženj, krepitve domoljubja in narodne zavesti do krepitve psihofizične pripravljenosti državljanov in navsezadnje zagotovitev dovolj številčne vojaške rezerva, poroča STA.

Bo zakon deležen podpore?

Mahnič meni, da je stanje v Slovenski vojski problematično in so zadnjih šest let z žalostjo gledali, kako je ta propadala. Ob tem je izpostavil pomanjkanje števila stalnih pripadnikov, ki ne zadošča več za obrambo Slovenije v primeru vojaškega napada in niti ne za učinkovito delo v miru, kot problem pa je še izpostavil, da državljani ne vejo rokovati z orožjem in ne poznajo osnovne vojaške tehnike, kar igra veliko vlogo v primeru oboroženega napada. 

Pri SDS ocenjujejo, da bi ob ponovni uvedbi vojaške obveznosti morali posodobiti nekatere zmogljivosti, 10 milijonov evrov bi predstavljali logistični stroški in 23 milijonov evrov kadrovski stroški.

Poslanec Mahnič meni, da idejo podpirajo tudi v drugih strankah, na primer v SNS in celo določene koalicijske stranke, pri čemer je izpostavil DeSUS in SAB. Prav tako naj bi bila ideji naklonjena javnost, saj naj bi jo po raziskavi agencije Parsifal podpiralo 70 odstotkov vprašanih, še poroča STA.
 

S spleta

Komentarji (52)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Se pravi, da je Janšev predlog za ukinitev naborništva pred leti bil napaka.

vojakp.. (nepreverjen)

niti ne, samo rdeci in skrajni levicarji so v vseh teh letih vladanja uspeli uniciti vojsko, financno in kadrovsko.

In reply to by vodka (nepreverjen)

Sobočanec mladi II (nepreverjen)

Naj gre JJ in njegov oproda Mahnič prviva v armijo.

In reply to by vojakp.. (nepreverjen)

VILMOŠ (nepreverjen)

JJ je bil že v armiji kda si se še ti v peski špilo

In reply to by Sobočanec mladi II (nepreverjen)

Sobočanec mladi II (nepreverjen)

Tou rejsan bil je ortodoksni komunist tak rdeči ka je še rdečo senco meu !

In reply to by VILMOŠ (nepreverjen)

OF (nepreverjen)

JJ ni služil vojske!

In reply to by VILMOŠ (nepreverjen)

ferdo piš (nepreverjen)

mama ti je služila vojsko
masirala je na WC ju

In reply to by OF (nepreverjen)

ferdo piš (nepreverjen)

mama ti je služila vojsko
masirala je na WC ju

In reply to by OF (nepreverjen)

fuckmesatan666 (nepreverjen)

valda sigdar so krive za vso zlo na svejte levičare pa rdeče. sigurno si drkaš na desne gda gledaš njihove slike. namesto pornhuba

In reply to by vojakp.. (nepreverjen)

febo (nepreverjen)

mama tvoja si ga drka na desno

In reply to by fuckmesatan666 (nepreverjen)

febo (nepreverjen)

mama tvoja si ga drka na desno pa mal na leevo pa mal na desno
kot da je pijana

In reply to by fuckmesatan666 (nepreverjen)

febo (nepreverjen)

mama tvoja si ga drka na desno pa mal na leevo pa mal na desno
kot da je pijana

In reply to by fuckmesatan666 (nepreverjen)

Za mir (nepreverjen)

proti orozju

In reply to by vodka (nepreverjen)

maasilop.. (nepreverjen)

absolutno proti, v stanju kot je ta vojska. V ta kaos kjer ima vsak vojak 2 castnika, bi sedaj rinili nabornike. ni municije, ni oblek, ni cevljev, kaj naj tam poslusajo izivljanje castnikov. Nikoli. Naj najprej uredijo stanje v vojski.
edino Mogoce, ce Mahnic gre prvi v vojsko za 6 mesecev.

Xyzkra (nepreverjen)

Ka te strah v vojsko it? Ja naj gredo v vojsko da se malo naučijo nekega reda pa spoštovanja, ne pa da samo telefoncki pa ležanje pa podpora.

In reply to by maasilop.. (nepreverjen)

dankaš (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

v vojski bo veliko homosexualizma
kajti fantje so bodo goli tuširali
in če bo komu slučajno padlo milo na tla
ga bo dobil od pozadi in tudi prav je tako

df (nepreverjen)

DF kmet zarukani prokleti. To že vsi znamo ka si pokvarjeni v nulo. Tebi pa bi trbelo na sujo kardan v dupe porinoti te pa ti naj razčesne to zapiralko.

In reply to by dankaš (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Sam pozabio napisati
Isti problem je i pri futbalerima
ki se isto skupaj tuširajo
in tak zate napred
Pade milo na tla i dobi ga v guzo

In reply to by df (nepreverjen)

Janez 78 (nepreverjen)

Super! Podpiran 100% je čas ka se mladina malo "strezni" od vsega uživanja keroga so deležni dandanes! In tude ženske do se navčile čakat svoje dečke.. ka nedo mislile te feministke ka so glavne :) ps Naj one te idejo v vojsko če mislejo ka so enakopravne. Znan ka se grozno čuje to do nežnejšega spola, ampak tak je.

p3p (nepreverjen)

Pa kak zdaj smo v Nato zvezi alli smo že vo stopili ali nas rejsan mate za norce idioti eni blesavi "Hebo lud zbunjenog" saj pa tej v Natoji ne poznajo taborništva ampak profesionalno vojsko?

In reply to by Janez 78 (nepreverjen)

hja33 (nepreverjen)

Ja doštudejraš faks te ti pa nekši seljak z osnovno šaulo sere po glavej... Tisti keri si tau želij pa nema kaj bole pametnoga za delati naj kar ide prostovoljno.

Hmmmmmmmm (nepreverjen)

1. Glede na to, ka je na to temo najbole glasen nešče, šteromi je nej trbelo iti v vojsko, vupan, ka de v primeri, ka de zakon potrjen, tej Mahnič prvi, šteri de šau v vojsko.
2. Komi na čast nuca mala in nepomembna država kak je Slovenija, tak velki nabor vojakov? Zato ka mo te meli več lidij, šteri do mogli iti na misije, štere povzročajo naši "zavezniki" ala ZDA? Glupost od gluposti. Od NATOja nemamo nikakršnih koristi in jih tudi nemo meli. Kak da bi, v primeri, ka Slovenija napravi vojno - kar je že itak samo po sebi neverjetno- , američani tak s punin veseljon šli Sloveniji pomagat... Do si verjento zmislili nekaj, s čin jin to nede trbelo, in do Slovenijo vrgli ven z NATOja. In mo ostali sami. Poleg toga pa nas vsaka država, štera je malo večja od nas, takoj premaga, pa če mamo 500 vojakov ali pa pol milijona... Vojska za Slovenijo nema nikšne veze. Telko, ka jo mamo pa telko, ka kažemo sveti, ka se na ton področji neka dela in je to več kak zadosta.
3. Za mlade je sigurno "najboukše", ka zdaj, kda se pokojninska meja in število delovnih let še samo povečuvle, ka najprlej idejo v vojsko za pol leta in s ten še kasneje v penzijo..
4. Mladi do rajši šli v vojaški zapor kak pa v vojno. Ker nas boli k* za državo. Oziroma načik povedano, večina mladih nešče reskejrati svojoga života (ali pa psihičnih posledic vojen kak so recimo ameriški vojaki meli po vietnamski vojni) zaradi nekšnih elit tan v politiki in njihovih interesov. Pa vseeno če so desne ali pa leve stranke.
5. Ges man zadosta kontakta za Avstrijci, šteri so mogli služiti vojaški rok in znan, kak to gnesden poteka. Večina je bila srečna, kda se je to vse končalo, ker je prvič za nič, drugič pa so si s ten njihova jetra opomogla in nejso propadnola. Torej drugače povedano, skoraj vsak večer so pilij ka žune. Ker drugo itak nemreš tan delati. Edino, ka je bilo pozitivno, je to, ka so malo bližje spoznali orožje. To pa je vse. Domoljubni so tudi nej gratali zaradi toga. Poleg toga službeno delan določene stvari z vojsko, moji sodelavci in nadrejeni še telko bole (eno so bili določeni pomagači tudi v vojski pred X leti) in znan, kakšni lidgej so tej tan. Polovica alkoholikov. San bil 3 dni tan službeno, vsak večer smo šli v kafič v kaserni in vsaki izmed njih je rukno vsaki den najmenje 5 piv. Večina zdravi svoje komplekse pa frustracije in zlorabla moč, štero majo kak desetniki in vodniki na račun mladih lidij. Z maltretejranjon. Ker so kao nekaj. Ka o njihovon razumetji sveta nemo niti gučo. V glavnon, neman nikšnih pozitivnih izkušenj z lidmi od tan. In takšnin lidan ščemo davati mladino? Vedno bole se ite vkraj od avtoritativne vzgoje in avtoritativnoga vodenja firm in podjetij (ker je dokazano pozitivno za lidij in družbo), z vojsko pa ščejo to palik pripelati?
6. Tej vzroki o treznjenji mladine pa krepitvi moškosti in podobne blesarije so tudi malo glupi. Prvič, ka je mladina gnesden načišnja kak pred 25l eti, neje posledica vojske, temveč drugačne družbe. Večina vas nemre oz. nešče razmiti, ka se časi pač spreminjajo in ka so gnesden vrednote in podobne stvari pač načišnje kak so pač bilej pred XX leti. Isto kak tudi mladina v leti 1850 neje bila tak kak ste bilij vi leta 1985. Tak pač je. Svet se spreminja, zaradi marsišterih stvari še hitreje kak se je v preteklosti in to je potrebno sprejeti. Nej pa jokati in meti pobožno željo, ka de vojska vse to spremenila. Ker kak da vojska spremeni lidij v Avstriji ali pa Koreji, ge je služenje vojaškoga roka isto obvezno. Drugič, če te stariši ne vzgojijo pravilno, ti tudi 6 mesecov vojske nede pomagalo ka se spremeniš. Svet in družba sta pač načišnjiva...

čarni vrag (nepreverjen)

Med gnešnjo mladino pravih moškov skoro nega. Tak je v zadnjih 40 letih spadnolo število semenčic na ccm z povprečno 90 milijonov, na 50 milijonov. Z 40 milijoni pa je moški že neploden. Tak ka s takšnimi polženskami nekše prave vojske niti nemreš vkup spraviti.

In reply to by Hmmmmmmmm (nepreverjen)

bil v vojski (nepreverjen)

In 6 mejsecov drkanja v glavo de kao tou rejšilo? In ka je po tvoje pravi moški? Debeli pijanec, keromi so pajdaši pa gostilna najbole pomembni, pa keri doma bije ženo pa maltretejra deco, po vrh vsega pa je še totalen primitivec in sposvajeni s vsemi sousidami.... to je po tvoje (oziroma po desničarsko) definicija pravoga moškoga. Je tak?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

To si dobro opiso par komentatorjev na portalu sobotainfo keri majo tiste vip dodatke?

In reply to by bil v vojski (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si eno velko budalo. Pravi moški ne bije ženo. Ženske bijejo samo poženščeni slabiči, ki jih je danes vedno več. Kak čujem pa ga tudi ženske rade zvrnejo kakšen kozarček, tak ka je to nej samo problem moških.

In reply to by bil v vojski (nepreverjen)

geyci (nepreverjen)

ge san za sluzenje vojaskega roka!
fajn mo se vsaki den tusejro z raznimi decki, vecer pa se z njimi spau.
Vsaki drugi de daubo hemeroide!
Ce mo meu sreco mo se z janson spau!
Cejli sds mo posexso:)

ferdo piš (nepreverjen)

pozabil si napisati da te je nategnilo že 47 poslancev leve obcije

In reply to by geyci (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Pri SDS predlagajo vnovično uvedbo naborništva !!
Ta isti, ki so predlagali ukinitev, oprosti jim Gospod, saj I. J. J. ne ve kaj dela niti kaj govori, le na hrbtu naroda eksperimentira, kljub temu ga še vedno volijo ?!

Student20lejtstar (nepreverjen)

Ge nejden razen ce san placani tak ka naj si misli sto ka si sce ali me boli k za to drzavo :)

Sobočanc (nepreverjen)

Mahnič tak samo drek mejša. On je navaden pizdun keri se ovomi pedre janši v rit vliče. Koji odijot.

Sobočanec mladi II (nepreverjen)

Mlade so strogi starši vzgojili in naučili reda ne pa neka posrana vojska. Te je bil red v druždi in ne razpuščena kot je sedaj, ko deca po cele noči okrog hodijo.

czd (nepreverjen)

Prva in zadnja stvar s katero se strinjam z SDS.

administrator (nepreverjen)

jaz bi šel takoj v slovensko vojsko

predvsem zaradi skupinskega

tuširanja

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

pa pojdi kdo ti brani pederu jedan

Prekmurec 67 (nepreverjen)

Tak je.Trbej v vojsko in je navčiti reda pa ka nedo takoj bežali,da puška poči. Tak kak toti plačanci ki ne opravljajo tisto za kar so plačani.

febo (nepreverjen)

ali misliš na one plačance, ki so spizdili iz Iraka

In reply to by Prekmurec 67 (nepreverjen)

PSVMŠ (nepreverjen)

Mahniči in golazni SDSovi treba nekaj j...t in to vse po spisku golazen črnuharska.

Bosanče malo (nepreverjen)

Na enega vojaka dva častnika , vedno bolj številni odhodi iz vojske , po 45 letu te zavržejo kot staro cunjo , negativna kadrovska selekcija , nekompatibilna in zastarela tehnika zaradi popolnoma zgrešenih nakupov , dotrajana oprema vojakov , pa še in še bi lahko naštevali , in vse to bi se naj rešilo z uvedbo naborništva , ne moreš verjeti , kakšne nebuloze trosijo eni .

podpišen (nepreverjen)

zadnji cajt, ka se uvede nazaj vojska.....naj se malo dečki rejda naučijo, ka jih starši itak nej, samo do verjetno starši z njimi šli, kak na fax na izpite itd. pohabljena mladina današnja, treba malo reda, ka te šli malo v domove ostarelih pomagat, pa namesto gasilcov, pa namesto Šiškota mejo čuvat...
Bravo Janša, to si trufo v nulo, samo ka či do ove pa samo zato proti, ka si ti predlago!

butalec (nepreverjen)

Podpišen.....znaš ka:
malo qurac mo ges še naborniško vojsko plačuvo, ka de mamine sinčeke prevzgajala! Naj si mamice takše kače, kak so jih na svoji prsaj gor spovale, lepo majo.
Najprle mo njin šolanje plačuvali, te pa naborniško vojsko, ka kao moške iz njih napravi!!
Malo morgen!! Te mali mujo SDS-ov pa lejko ide v tujsko legijo, či šče, Samo nedo ga meli, ka je predebeli pa ga že kondicija jebe, ka pa te li še kaj drugo!

In reply to by podpišen (nepreverjen)

vpliv (nepreverjen)

Večina generalštaba in velka večina častniškega in podčastniškega kadra, vključno z ogromno vojaki, je pod vplivom SDS ali so pa simpatizerji in njihovi volilci. Pri nas je že od negdaj tak, vojsko ima pod sebov Janša, policija je pa sigdar vlekla na levo. Janša je tudi odpravo naborniško vojsko in vpeljal poklicno, on in njegovi so tudi aktivno sodelovali pri nekaterih zgrešenih nakupih orožja in opreme. Seveda za stanje v SV nemremo kriviti samo Janšo, samo človek je že tak dugo v politiki (bil je tudi obrambni minister in predsednik vlade) in tak dugo že to cuj gleda ka je glih tak odgovoren ka vsi ostali keri so nan vojsko totalno zavozili. Med njimi je na prvon mesti Karl Erjavec. Janša, Erjavec in še par takšnih političnih dinazvrov bi se že zdavnaj mogli umakniti iz naše politike, oziroma bi jih mogli volilci umakniti, pa bi nan mogoče sčasoma začnoli iti boukše. Če samo poglednemo afero Patria. Prvo Erjavec - naročena so bila vozila kera sploj ne ustrezajo tistomi za ka smo se zavezali NATO-u in za kakšne naloge bi jih potrebovali. Dosta vozil bi bilo sploh nevoznih in neopremljeni, oborožitev je bila neprimerna, zaščita vojakov v vozilo nezadostan. In naročilo je podpiso Erjavec. NA konci so ga pa na sodišči oprali odgovornosti, kao on neje kriv ka je naročo neprimerne oklepnike. Isto Janša - vpleteni v afero, vse poti so vodile k njemi (zdaj če je on osebno doubo pdkupnino ali što drugi v njegovon imeni je nej pomembno) naše sodišče je dokazalo vpletenost, ustavno sodišče je pa na podlagi sistemskih napak razveljavilo sodbo in primer vrnilo v ponovno sojenje in je vse lepo zastaralo. Je pa smešno ka so v Avstriji lidij obsodili na podlagi istih dokazov in je tan tudi bilo dokazano ka so vse poti vodile k Janši oziroma k SDS. Tak ka ja, Janša je zadnji ka se jelko gor prosi okoli naše vojske, mogo bi se že zdavnja iz higienskih razlogov umakniti iz političnoga življenja, glih tak kak Erjavec in še marsišto drugi.

Üčan (nepreverjen)

samo Janša še ma ene 20 let fora, ka milana doj dobij po lejtaj, tak ka se ne vesejli prehitro!!

In reply to by vpliv (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si izgleda pod vplivom kaviarsocialistične propagande. Janša je nej sodeloval pri zgrešenih nakupih ali pa zelo malo. Preden se je kupilo izraelske havbice so Janšo z afero Depala vas odstranili z ministerskega položaja. Tanki so se obnavljali pod Kacinom. Tudi nakup Pilatusov. Patrie so nej bile nevozne, kak ti pišeš. Vozila naj bi prevzemali postopno, na koncu naj bi sledila vozila za zveze. Ker elektronska oprema hitro zastareva, bi pač to opremo kupili ob prevzemu. To ništerni očitno nemrete razmiti.

In reply to by vpliv (nepreverjen)

švercanje (nepreverjen)

VELIKO ZAMOLČANIH IN NE RAZKRITIH UMAZANIH POSLOV Z OROŽJEM JE ŠE NE RAZISKANIH IN NE POJASNJENIH. NA VELIKO TEH UMAZANIJ TAKRATNO TOŽILSTVO POD VODSTVOM BREZIGARJEVE NIKOLI NI ODREAGIRALO IN ZATO VSA TA KORUPCIJA Z OROŽJEM NI DOBILA SVOJ EPILOG NA SODIŠČU. DO KDAJ BOMO DRŽAVLJANI ŠE ČAKALI, DA SE POJASNIJO VSE TE SVINJARIJE Z OROŽJEM? KJE JANŠA SKRIVA DOKUMENTACIJO O PREPRODAJI OROŽJA HRVATOM IN BiH, KJE SO KONČALE OGROMNE VSOTE DENARJA OD PRODAJE OROŽJA IN BREZ, DA BI KDO ODGOVARJAL ZA VSA TA KRIMINALNA DEJANJA? POTREBNO JE SPREMENITI ZAKON O NEZASTARANJU GOSPODARSKEGA KRIMINALA IN PONOVNO ISPELJATI PREISKAVO O VSEJ ZADEVI.
- Janez Janša je kot minister za obrambo Demosove vlade prejel 250.000 dolarjev podkupnine za vsako ladjo orožja, ki je leta 1991 priplula v Luko Koper. To trdi Marin Tomulić, francosko-hrvaški posrednik z orožjem, njegovo pričevanje pa je današnji Večer povzel po novi knjigi avstrijskega preiskovalnega novinarja Richarda Schneiderja.
-Janez Janša, ki vsebino informacije zanika, je, po navedbah v knjigi, kot minister za obrambo omogočil, da je Hrvaška kupovala orožje kljub embargu Združenih narodov, posli pa so menda potekali z vednostjo francoske vlade. V preiskovalni komisiji Rudolfa Mogeta leta 1999 je Janez Janša priznal, da so na ministrstvu za obrambo pod njegovim vodstvom prodajali orožje tudi za gotovino, vendar dokumentacije o tem denarju Moge takrat ni našel, saj je bil del dokumentacije odtujen oziroma uničen. Tukaj naj spomnimo še na besede Andreja Lovšina, takratnega direktorja obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo, ki je v eni od svojih takratnih izjav zapisal, da je »vso dokumentacijo vodil Janez Janša«.
- Ludvik Zvonar, leta 1991 direktor uprave za logistiko na ministrstvu za obrambo – odgovoren je bil za oskrbo Slovenije z orožjem ob zavarovanju osamosvojitve –, denimo, okrog dobav orožja prek Luke Koper pove naslednje: »V vseh pošiljkah je bilo predvsem orožje, ki je ustrezalo potrebam slovenske vojske. Poleg zabojnikov s tem orožjem je vedno prispelo še nekaj zabojnikov za kupce iz Hrvaške in BiH. Tudi ti so bili odpeljani iz Kopra, in sicer na podlagi ustreznih dokumentov za tranzit. Dokumente je podpisal Janez Janša, ki je bil tudi navzoč pri vseh prevzemih orožja.«

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

vpliv......
no, vej pa zato ima J vojaka Mahniča, ka ga žerjavico po krumpše pošijla.
Of pa tak naiven, ka blebeče vse, ka njemi gazda zapove.

patroun (nepreverjen)

Negda je bilo služenje 16 ele 18 mesecof, pa tudi 1000 km od doma, zdaj pa mijslen ka bi bilo 4-5 mesecof zadosta. Podpiran predlog, boukše tou kak pa varda garda!

dl (nepreverjen)

vojska se more služiti, ka glumite?

komandant markk (nepreverjen)

ko ni za vojsko je pizdičević
in mora pišati na ženskom WC
Jer vojska napravi moškega
ki se zna tuči i ako treba brani
i dve kuči
Svojo i sosedino

huso in haso d.o.o (nepreverjen)

V naši firmi vsi delavci, ki niso služili vojske
morajo obvezno koristiti Ženski WC
Mi izbranci ki pa smo služili vojsko lahko pišamo na ta pravem moškem WC
jer one pokveke, ki niso služile vojske
morajo sedečki piškiti

eceki (nepreverjen)

tou pa rejsan, bole su bilij zabiti, rajši su šlij v jna.....pametni smu se toj bedastoči izognili....18 mesecuf, pa ka ste nouri, zdaj pa 6 predlagaju, pa panika!

In reply to by huso in haso d.o.o (nepreverjen)

jabolčni sok (nepreverjen)

Mene samo zanima, a SDS misli s tem naredit konkurenco vardi? Na koncu bo izpadlo, da bo varda imela boljše plastična orožja in uniforme kot esdeesovski naborniki.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice