*Fotografija je simbolična
Inšpektorji so v vsakoletnem nadzoru pri nekaterih trgovskih centrih odkrili, da so v mesarji v maso za pleskavice in čevapčiče mešali žveplov dioksid, da bi preprečili oksidacijo.

Prisotnost prepovedanega aditiva so ugotovili v poslovalnici supermarketa z vzorčenjem dne 6.6.2019,  v drugi poslovalnici iste trgovske je uporabo sulfita priznal celo sam zaposleni.

Inšpekcija je nato ugotovila uporabo sulfita tudi v mesnici tretje trgovske verige in to v poslovalnicah v različnih krajih Slovenije. Ugotovljena količina žveplovega dioksida je bila takšna, da so vzorci bili ocenjeni kot nevarna živila
 

Inšpektorji izvedli posebni nadzor in odkrili še več nepravilnosti

Zaradi ugotovljene vsebnosti žveplovega dioksida, ki spada med alergene, so v septembru in oktobru izvedli poseben uradni nadzor nad uporabo tega aditiva.

        UVHVVR je poseben nadzor izvajala:

  • na sedežih trgovskih verig, ki imajo v svojih trgovinah mesnice, v katerih pripravljajo mesne pripravke (čevapčiče, pleskavice in pečenice),
  • v mesnicah in
  • v gostinskih obratih, ki sami pripravljajo zgoraj navedene mesne pripravke. 

Pregled so tako izvedli pri osmih trgovskih verigah, dvaindvajsetih mesnicah in sedemnajstih gostinskih obratih. Žveplov dioksid so ugotovili predvsem v obratih mesnic, ki so del večjih trgovskih verig. Nosilci živilske dejavnosti so sicer dolžni izvajati lasten notranji nadzor, ampak v okviru tega niso ugotovili uporabo nedovoljenega aditiva. 

Inšpektorji so v okviru nadzora izdali devet opozoril, v enem primeru prepovedali prodajo in promet mesnih pripravkov, v dveh primerih pa so uvedli prekrškovni postopek.

Aditivi iz skupine sulfitov spadajo med aditive, ki se v mesu in mesnih pripravkih ne smejo uporabljati. Žveplov dioksid poleg tega spada v skupino alergenov, uporabljal pa se je za preprečevanje oksidacije mesnega pripravka. V praksi to pomeni, da je sulfit staro meso obarval, da je meso na videz delovalo sveže in rdeče barve.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
IgnoratioIurisNocet (nepreverjen)

Če nekaj pišete raziščite do konca in navedite kje, kdaj in kako dolgo se je to dogajalo?! Pri katerem trgovcu, da ne bodo vsi ožigosani! To zanima kupca! Drugače je to v stilu baba rekla,...

Sobočan123 (nepreverjen)

Vsi Lidl mesni izdelki, ki prihajajo iz Nemčije so obdelani na tak način. Mesu sicer ne manjka nič je pa res, da ga je treba dlje peči. Mislim to ni nič novega. To se že vsaj pet let ve, vendar slovenski mediji o tem do zdaj niso poročali.

In reply to by IgnoratioIurisNocet (nepreverjen)

rbd (nepreverjen)

Si pa malo mimo brsno Lidl ma vsepovsod lokalne mesnice, ki pripravljajo kot blagovno znamko preštej deklaracijo do konca?

In reply to by Sobočan123 (nepreverjen)

Sobočan123 (nepreverjen)

Govorim samo o mesu s poreklom Nemčija in proizvodnja Nemčija. Veliko akcijskega mesa v Lidlu je tega porekla. Da ne pozabimo, da ima Lidl velepakirnico v Nemčiji kjer se ta postopek izvaja na vsemu mesu, ki ga tam pakirajo. To je vse evidentirano + je bilo vse že o tem na nemški televiziji + meso je bilo testirano s strani Stiftung Warentest.

In reply to by rbd (nepreverjen)

proletar 2.0 (nepreverjen)

Če dobro spečeš (200 stopinj), ne bi smel biti problem.

ggwp (nepreverjen)

če že pišete o tem kdo kaj počne potem vsaj napišite v kateri trgovini oz. verigah so to počeli oz. še počnejo, da nebodo ljudje tam kupovali... ali pa ste se v uredništvu "usrali" in si tega ne upate, ker se bojite, da se katera veriga oz. trgovski center "spravi na vas"... potem take novice raje ne objavljajte in se ne igrajte nekega novinarskega portala ker to sedaj je smešno!
Pa še priznajmo si... zaslužki mesne industrije so večji, kot pa so kazni in nastala škoda prodaje takega mesa...

kikiriki2019 (nepreverjen)

Pozdrav za Pan Vito

čarni vrag (nepreverjen)

Inšpektorji so enkrat na leto kontrolirali, napisali neke za te trgovske gigante smešne kazni in to je to. Niti tega ne objavijo, kje so našli ta nevarno živila. Pravi inšpektorski Blažev žegen. Škoda časa.

buster (nepreverjen)

Glih tak je bilo škoda časa, gda je tvoj oča tejbe delo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Daj brigaj se za sebe budalo.

In reply to by buster (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

PANVITA JE SVOJE POKVARJENO MESO PRODALA NAPREJ MERCATORJU, ŠPARU IN TUŠU !!!
ZAJ PA DOBER TEK!

Učo (nepreverjen)

Takšno meso je dobro za šolske kuhinje
in zapore

In reply to by Putin (nepreverjen)

Kill Bill (nepreverjen)

Ja zdaj pa jok in na drevo.... Ko na pikniku zadiši roštilj koga to briga, mislim da še nihče ne umrl od čevapčičov ;) Iskanje dlake v jajcu.... Verjetno je koka kola in kakšen McDonald's večje sranje ;)

afta he (nepreverjen)

Ugotovitve inšpektorjev so bile 6.6.2019, sedaj je mimo že 4 mesece, pa še vedno ne vemo kje je bilo to. Tako da dragi potrošniki navalite na trgovske centre in nesite domov polne cekre mesa. Neke slabe povezave imate novinarji z inšpektorji, da traja pretok informacij 4 mesece. Ali pa so rabili 4 mesece da so ugotovili, kaj je v mesu.

prekmurec67 (nepreverjen)

Novinarji ste največja nadloga.Če že kaj pišete,napišite do kraja,ne pa samo bombastičen uvod potem pa:Tresla se je gora rodio se miš.

12 (nepreverjen)

Konkretizirajte kje kdo....drugace pa vse ki delajo nezakonito zapret in sankcionirat

rbd (nepreverjen)

Največ teh izdelkov izhaja iz privatnih mesnic in gostinskih lokalov, ki ponujajo meso zaklano pod brajdo se pravi prisilni zakol zaradiraznih bolezni živali?

STRPNEŽ (nepreverjen)

STE PA IZREDNO NESRAMNI CE ŽE NEKAJ UGTOVITE VSAJ NAPISITE KJE SO TO PRODAJALI ,TAKO PA NAS IMATE ZA NORCA ,TO POMENI DA SCITITE TAKE TRG.VERIGE SRAMOTA VSE ISTA BANDA ...

kebabči... (nepreverjen)

za kebab je vsako sr..nje dobro.

Lepinja (nepreverjen)

Ka pa te , nej je samo poljsko meso slabo , aja , gelte domače , je domače , te pa se spitavlete zakoj je tak dosti rakavih obolenj .

Gfttee (nepreverjen)

To delajo v radgoni v mesnem centri tudi

bralka (nepreverjen)

Ja san cujla,da so meli meso z polse,pa so mogli lepiti gor nalepko slovensko.

In reply to by Gfttee (nepreverjen)

Júlia_Goncalv

Google plača 90 USD na uro, moj zadnji plačani ček je bil 8000 USD 100 ur spletnega časa. Ne morem verjeti, kako preprosto je bil0, k0 sem ga enkrat poskusil tukaj

...... >>>>>>>>> w­w­w­.­C­a­s­h­F­l­o­w­7­7­.­C­o­m

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice