Inšpektorat preverja primere, ko pozitivni na hitrih testih niso opravljali PCR testa.

Zdravstveni inšpektorat je bil seznanjen z večjim številom posameznikov, ki naj kljub pozitivnemu rezultatu hitrega testa na novi koronavirus nato ne bi opravili PCR testa, na katerega so bili napoteni. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo samo v septembru takšnih oseb 525, je povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, kjer primere preverjajo.

O tem, da se več kot 13 odstotkov oseb s pozitivnim hitrim testom ne udeleži PCR testa, s katerim uradno potrjujejo okužbo z novim koronavirusom, je STA poročala prejšnji teden.

Po nekaterih ocenah tako do sredine septembra ni bilo treba v izolacijo več kot 3000 okuženim. Na zdravstvenem inšpektoratu so za STA prejšnji teden pojasnili, da so opravili en nadzor nad takšnim primerom, nepravilnosti pa niso ugotovili.

Za kršitelje predpisane kazni

Potza pa je na včerajšnji novinarski konferenci povedala, da so po tistem, ko so bili seznanjeni z večjim številom posameznikov, ki naj kljub pozitivnemu rezultatu hitrega testa na novi koronavirus nato ne bi opravili PCR testa, že začeli zbiranje dokazil o morebitnih nepravilnostih.

Spomnila je, da zakon o nalezljivih boleznih v 32. členu navaja ustrezno podlago za izrekanje sankcij posameznikom, ki se na podlagi obvestila o pozitivnem rezultatu hitrega testa nato ne naročijo tudi na PCR test. Globa za kršitev v takih primerih znaša od 400 do 4000 evrov.

Sicer pa je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 podrobneje predstavila poročilo o opravljenih inšpekcijskih nadzorih glede spoštovanja pogojev preboleli, cepljeni ali testirani in drugih nadzorih, povezanih s covidom-19, v tritedenskem obdobju od 27. septembra do vključno 17. oktobra.

Glede spoštovanja pogoja PCT so inšpekcijski organi po njenih besedah v omenjenem obdobju opravili nadzore v 6325 objektih in nad 16.306 osebami.

Skupno število opravljenih nadzorov v zvezi z obvladovanjem covida-19 pa je bilo v omenjenem obdobju 8181, pri čemer je bil delež neskladnih objektov oziroma lokacij sedemodstoten.

Kršitve PCT pogoja v fitnesih

Inšpektorji so po njenih podatkih izrekli 73 prekrškovnih sankcij, 432 opozoril po zakonu o prekrških, 14 upravnih odločb in 352 upravnih ukrepov. Ob tem je Potza izpostavila tudi nekaj primerov dobre prakse, ki so jih pri poročanju o nadzoru spoštovanja pogojev PCT navedli posamezni inšpektorati.

Tako je denimo inšpektorat za šolstvo in šport v devetih primerih ugotovil kršitve pogoja PCT v fitnesih. Kršitelje so na to opozorili in jih napotili iz fitnes studia, pri kontrolnih pregledih pa so nato ugotovili, da se preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT dosledno izvaja.

»Opozorila so torej zadostovala in druge sankcije niso bile potrebne,« je dodala.

Je pa napovedala, da se aktivnosti vseh inšpektoratov v povezavi s spoštovanjem pogoja PCT v vseh okoljih nadaljujejo. Hkrati inšpektorati napovedujejo tudi poostrene nadzore v regijah s slabšo epidemiološko sliko.

Globe v primeru ugotovljenih kršitev znašajo za pravno osebo od 4000 do 100.000 evrov oziroma polovico manj, če gre za samostojnega podjetnika posameznika. V obeh primeri pa globa za odgovorno osebo znaša od 400 do 4000 evrov.

Poudarila je še, da je izpolnjevanje in spoštovanje pogoja PCT glavni pogoj za preprečevanje širjenja covida-19.

Potza je danes še dejala, da so postopki, ki jih je inšpektorat uvedel v zvezi s cepljenjem mladoletnih otrok z vektorskimi cepivi, še v teku, ni pa znano, kdaj bodo znani prvi izsledki. »Morda čez kakšen mesec bomo lahko že o prvih izsledkih govorili, ampak do zaključka pa ne morem komentirati postopka,« je dejala.

Na meji vročili 1244 izjav o napotitvi v karanteno na domu

V zvezi z epidemijo je po vladnih podatkih policija od 28. septembra do 18. oktobra prejela 40 prijav o kršitvah odloka, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 42, izrekla pa je 36 opozoril ali ukazov po zakonu o nalogah in pooblastilih policije ali po zakonu o nalezljivih boleznih, so sporočili po seji vlade.

Policija je v omenjenem obdobju na meji vročila 1244 izjav o napotitvi v karanteno na domu. V 204 primerih so osebe zavrnile podpis izjave in je policija njihove podatke posredovala ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu.

Glede na državo prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izročenih za osebe, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine. Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je policija zavrnila 60 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop ali tranzit prek Slovenije.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sad3ee221 (nepreverjen)

Vladni odlok o izpolnjevanju pogoja PCT je nezakonit in protiustaven, trdijo v Civilni iniciativi slovenskih pravnikov
CISP – Civilna iniciativa slovenskih pravnikov je včeraj na svoji spletni strani objavila Pravno mnenje glede PCT. V njem je v 7. točkah zapisala, da pravna podlaga za vladni odlok o PCT ne obstaja, zato je odlok nezakonit in protiustaven!
Ustrezne zakonske podlage v RS za siljenje v obvezno (samo)testiranje ZDRAVIH oseb, ki ne kažejo znakov okužbe, torej NI. To pomeni, da je vladni odlok protizakonit!

xxxxx (nepreverjen)

Saj ni res, pa je! Debil novinarski. Če nimaš simptomov in si zdrav ne greš na PCR testiranje.

Gost30 (nepreverjen)

Zakaj bi šli? Poveš da se strinjaš z rezultatom, ostaneš 2 tedna doma, in dobiš potrdilo. Zakaj bi tvegal da bo PCR test negativen in s tem reskiral potrdilo o prebolelosti?

Neksa (nepreverjen)

Zaradi osebne morale in etike, da ne siris virusa in okuzis drugih. Ce si pa egoist in te bk za druge lidi pa zaradi denarne kazni :)

In reply to by Gost30 (nepreverjen)

gost512412 (nepreverjen)

meni še vedno nej jasno kak PCT preprečuje širjenje virusa... če si zdrav si zdrav, če si betežen si doma... napijsati zdravomi človeki kazen zato ka nema PCT-ja je pa tak kak, da bi ti policaj napijsal kazen za pijano vožnjo, tij pa bi bil trejzen... tou tak ide?

Neksa (nepreverjen)

Ze leto in pol je guca o ASIMPTOMATSKIH PRENASALCIH VIRUSA. Fala

In reply to by gost512412 (nepreverjen)

dsfsasafsa (nepreverjen)

Eni rejsan ne razmite članka oziroma ga neščete razmiti. Ti so šli na hitri test zaradi službe, tekme, odhoda v tujino...te pa ka so bili pozitivni, so se nej odzvali na reden test pa so avtomatsko nej bili zavedeni in nejso meli karanteno. Odili so normalno okoli, pozitivni ali pa nej, pa trosili virus, zaradi toga pa je nihče faso virus pa mogoče zbolel. Te so zzdaj našli, saj majo evidenco, pa do pač fasali kazen.

Pa ges tudi nejsan cepljen pa se odim normalno testirat, ker hodim v službo.

Starejše novice