Dan brez cigarete za Slovenijo brez tobaka.

Dan brez cigarete, ki ga obeležujemo 31. januarja, je namenjen temu, da kadilce spodbudi k opustitvi kajenja. Tobak je namreč še vedno eden od vodilnih dejavnikov tveganja za smrt.

Tobak spada med najstarejša poživila, ki jih človek goji. Prvi so ga gojili že Indijanci. V Evropi se je tobak začel uporabljati v 16. stoletju, ko ga je Krištof Kolumb prinesel s svojih potovanj v Ameriko.

Država, stroka in civilna družba si v zadnjih letih prizadevajo, da bi se število kadilcev pri nas še bolj zmanjšalo. Leta 2022 je vlada sprejela strategijo za zmanjševanje posledic rabe tobaka.

Strategija vključuje celovite ukrepe za zmanjšanje posledic uporabe tobačnih izdelkov in dolgoročno vizijo, da bo do leta 2030 Slovenija država brez tobaka. Želijo si, da bi do leta 2030 odstotek odraslih kadilcev padel na 15 odstotkov.

Kajenje v nosečnosti

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje kadi ena od desetih nosečnic, zaradi česar je tobačnemu dimu vsako leto izpostavljenih približno 2000 še nerojenih otrok.

Posledica tega je lahko prezgodnje rojstvo, nizka porodna teža in prirojene okvare, zato bi se morala vsaka nosečnica izogibati cigaretnemu dimu.

Mladi pogosteje posegajo po novih tobačnih in nikotinskih izdelkih

Kajenje je za mladostnike še bolj nevarno kot za odrasle, saj nikotin povzroča zasvojenost. Mlajša kot je oseba, ki začne kaditi, bolj je verjetno, da bo zasvojena z nikotinom, zasvojenost pa bo močnejša.

V mladosti se možgani še razvijajo in če smo takrat izpostavljeni nikotinu, to lahko slabo vpliva na miselne sposobnosti. Prav tako lahko pride do motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju, večji impulzivnosti ali tesnobnosti.

Iz raziskave, ki so jo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje izvedli leta 2021, je razvidno, da je bilo med odraslimi pet odstotkov uporabnikov ogrevanih tobačnih izdelkov in približno en odstotek uporabnikov elektronskih cigaret.

Pri mladih pa so ti odstotki precej višji. 11 odstotkov dijakov 2. letnikov srednje šole je povedalo, da uporabljajo elektronske cigarete. Ogrevane tobačne izdelke je uporabljalo šest odstotkov, nikotinske vrečke pa pet odstotkov dijakov.

Še višji pa je odstotek pri tistih, ki so povedali, da so že poskusili nove tobačne izdelke. Elektronske cigarete je vsaj enkrat kadilo 26 odstotkov srednješolcev, ogrevane tobačne izdelke 13 odstotkov, nikotinske vrečke pa 9 odstotkov dijakov. Pri mladostnikih so vedno bolj popularni tudi brezdimni tobačni izdelki.

Učinki ob opustitvi kajenja so številni

Opustitev kajenja prinaša številne pozitivne učinke v vsakem starostnem obdobju, največje pa so, če kadilec kajenje opusti pred 40. letom starosti, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Tistim, ki bodo opustili kajenje, se bo izboljšalo zdravje in telesna zmogljivost, živeli bodo dlje, tveganje, da bodo zboleli za katero, s kajenjem povezano boleznijo, pa se bo zmanjšalo. Staranje se bo upočasnilo, zobje pa bodo lepši in bolj zdravi. Izboljšal se bo voh in okus.

Stanovanje, avto, obleke in dah pa bodo dišali lepše kot prej. Opustitev kajenja bo izboljšala možnosti za to, da bodo imeli zdravega otroka, bližnji bodo bolj zdravi, ker ne bodo izpostavljeni pasivnemu kajenju. Postali bodo dober vzgled otroku in s tem zmanjšali možnosti, da tudi sam postane kadilec, so v brošuri Izzivi opuščanja kajenja še zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Več vrst pomoči pri opuščanju kajenja

Mnogi posamezniki težko prenehajo s kajenjem, še posebej brez pomoči, zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo, naj se vključijo v številne programe za opuščanje kajenja, ki so na voljo brezplačno.

Poudarili so še, da naj kadilci, ki želijo opustiti kajenje, za to uporabljajo izkušene pripomočke in zdravila, ki so na voljo v lekarnah ali na recept. V pripomočke za opuščanje kajenja pa ne spadajo elektronske cigarete, nikotinske vrečke in ogrevani tobačni izdelki.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zombiiiii (nepreverjen)

nikoli! živele droge!

jdkd (nepreverjen)

Recimo NE alkoholu! Bo Slovenija do leta 2030 država brez alkohola?

golobnjek (nepreverjen)

Ko bereš takšne in podobne novice dobiš lahko občutek, da je nikotin dosti nevarnejši od alkohola. Pa je dejansko kemično zelo podoben kofeinu. Tudi rakotvoren ni (problem so vse druge snovi v tobačnem dimu). Je pa medicinsko dokazano rakotvoren prav alkohol. Ampak še vedno vsepovsod na veliko reklamirajo alkoholne produkte. Sodobne nikotinske izdelke, tiste ki niso tobačni in niso rakotvorni, pa skorajda demonizirajo. Pač alkoholni lobi je zelo močan in ne dopusti slabe "reklame". Podobno kot tobačni 50 let nazaj. Zato ne verjamem, da bomo čez 10 let država brez alkohola. Problem je tudi, da je alkohol že stoletja zelo integriran v družbo in kulturo, kar dodatno otežuje ozaveščanje. Ampak zdi se mi, da se to počasi spreminja in ljudje se čedalje bolj zavedajo škodljivosti alkoholnih pijač. Zato morda leta 2030 ne bomo brez alkohola, bomo pa boljše ozaveščeni. Upam.

In reply to by jdkd (nepreverjen)

Loleki (nepreverjen)

Z kajenjem je enako kot klikanjem na sobotainfo, najbolj neumno dejanje, ampak teško ga je opustiti.🤔🥺😃

m57 (nepreverjen)

Bo kar držalo.

In reply to by Loleki (nepreverjen)

Opazovalka (nepreverjen)

Bo ja, 80% lidij na nasoj firmi kadij in nihce ne kaze vole ka bi enjau. Sicer pa kajenje cigaret je bilo moderno v 50-ih prejsnjega stoletja, taka bi lahko za sodobne kadilce pravili ka so za casom (fejst!). 😝😝😝😝

Huuuhh (nepreverjen)

Ge te ti delas? Ponavadi kadijo neizobrazeni lidje… torej delas v Xali? Ale srajfles skup avtodome? ale ge se gemlejo lidi, keri majo samo osnovno solo??

In reply to by Opazovalka (nepreverjen)

Opazovalka (nepreverjen)

Te en drek briga kje delam, imam fakultetno izobrazbo 😝

In reply to by Huuuhh (nepreverjen)

Pfuuuj (nepreverjen)

Nega bole ogabnoga kak kda pride kadilec v prostor. Kaksen ogaben smrad oddaja 🤮🤮 Tak kak kadilnci smrdijo nika na sveti ne smrdi

m57 (nepreverjen)

Smrad po ribah starejših vplivnic je še dosti hujši!

In reply to by Pfuuuj (nepreverjen)

Ktb (nepreverjen)

Ka pa alkohol pijzda van materna.
Že danes bi bilo prepozno če bi bila slo.brez alkohola

Starejše novice