Testi cepiva proti novemu koronavirusu, ki so ga razvili kitajski raziskovalci, kažejo, da se človeški imunski sistem odziva na cepljenje, poročajo agencije. Cepivo je še v fazi testiranja, a Kitajci so doslej prvi, ki jim je uspel premik.

Cepivo Ad5-nCoV je glede na prve teste varno in ima le malo stranskih učinkov, so v petek v reviji The Lancet zapisali raziskovalci. Še bolj pomembno je, da se je pri testiranjih pokazalo, da imunski sistem človeka reagira v odnosu do virusa sars-cov 2. A potrebni bodo novi testi, kjer bo treba dokazati, da tega novega cepiva ni mogoče zboleti z novim koronavirusom.

»Dobljeni rezultati so pomemben mejnik« meni vodja projekta Wei Chen s pekinškega instituta za biotehnologijo. Ta zagotavlja, da že po enem odmerku cepiva prejemniki v 14 dneh razvijejo protitelesa novega koronavirusa in da se določene celice začnejo aktivno boriti proti virusu.

A Chen opozarja, da je treba biti potrpežljiv, saj so tudi kitajski raziskovalci kljub pozitivnim testiranjem pri 108 prostovoljcih v Wuhanu še vedno daleč od končnega cilja in da bo trajalo kar nekaj časa, preden bo novo cepivo res na voljo vsem Zemljanom.

Lancet še poroča, da na razvoju cepiva proti novemu koronavirusu po svetu več kot 100 skupin znanstvenikov dela.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
mainman

Tole cepivo naj preizkusijo na politikih, doktorjih in novinarjih, ki so to krizo povzročili. Če vsi preživijo in ne bodo imeli stranskih učinkov potem se lahko cepi ostalo populacijo, pa še to samo na prostovoljni osnovi.

čarni vrag (nepreverjen)

Kandidati za preiskus cepiv Bill in Melinda Gates, Šoroš in ostala banda.

mainman

Tole so sami "dobrotniki", ki pod pretvezo kujejo bajne dobičke.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Nejfala123 (nepreverjen)

Cepivo, nej fala.

čarni vrag (nepreverjen)

jaz bi preizkusil cepivo na babah leve politične obcije
Tam ne more imeti stranskih učinkof
Kajti že tako so grde kot smrtni greh

luc-ifer (nepreverjen)

kakšne so
kakšne so

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Narobe svet (nepreverjen)

Čarni vrag smetiš. Imel si partijsko knjižico, kak tvoj puklasti princ teme. Pa verjetno si z njim romal v Jajce. Tak kak pravijo : spreobrnjena kurva je najbole sveta.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

mama tvoja je tudi romala tam okoli mojih jajc

In reply to by Narobe svet (nepreverjen)

against (nepreverjen)

Zdravila za HIV, hepatitis-B, rak, ostale vrste SARS virus so nej mogli odkriti od začetka nastanka teh bolezni, če glih se sakšo leto namenjajo ogromne vsote denarja za raziskave...... za en izmišljeni virus pa se takoj najde cepivo v dveh mesecih. Dajte nej ga srati prosim vas. Vedno bolj je jasno ka je to sproducejrana kriza iz strani farmacevtske industrije in določenih posameznikov, katerim so prostovolno ali neprostovoljno nasedle vse vlade po svetu. Določene kak naša so pa vse to še izkoristile za ropanje države in vzpostavitev totalitanih sistemov.

Starejše novice