September topel kot že dolgo ne. A kako dolgo še?

Potem ko je ohladitev konec minulega meseca nekoliko znižala temperature, nas je zdaj dosegla topla zračna masa, ki se bo nad našimi kraji zadrževala še vsaj do petka.  

Prva polovica septembra se je tako izkazala za eno najtoplejših od leta 1961, saj se je temperatura po pretežnem delu Slovenije gibala približno 2 ali 3 stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem. Na večini vremenskih postaj se to obdobje uvršča na drugo ali tretje mesto. 

Bistveno topleje kot letos je bilo le leta 2011, ko je bila temperatura kar od 4 do 5 stopinj Celzija višja od povprečja. (Vir: Arso)

Kot so zapisali v Agenciji Republike Slovenije za okolje, se je 12. septembra, ko smo izmerili najvišjo temperaturo v mesecu, živo srebro tudi ponekod v notranjosti države povzpelo nad 30 stopinj Celzija. 

Rekordno septembrsko temperaturo 34,6 stopinj Celzija so sicer izmerili 7. septembra leta 1973 na vremenski postaji Dragonja. 

Konec tedna hladna fronta?

V zgodnji jeseni nas topel zrak iz Sredozemlja še lahko doseže, a je september tudi prvi mesec, ko se do nas prebijejo prvi izraziti prodori hladnega zraka iz severnega dela Evrope.

Konec tedna se medtem nakazuje izrazit prehod hladne fronte, ki bo po zahodni zajela še srednjo Evropo. Obeti za naše kraje so še negotovi, saj bi nas lahko le oplazila ali pa prinesla izrazito spremembo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice