*Fotografija je simbolična
Iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so javno objavili dodatne informacije glede zadnjega nadzora nad uporabo aditivov.

Uradni nadzor mesnic poteka skladno z letnim programom dela Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). Vsako leto Inšpekcija UVHVVR pregleda določeno število mesnic, ki so izbrane na podlagi ocene tveganja, ne glede na to ali delujejo v sklopu trgovskih verig ali samostojno. V posebne nadzore so vključene tudi manjše mesnice.

Živila več ni bilo v prometu, zato ni bilo sprotnega obveščanja potrošnikov

Inšpekcija UVHVVR je v poslovalnici Supermarket Tuš Grosuplje, dne 6.6.2019, izvedla vzorčenje mletega mesa in mase za čevapčiče. Proizvoda sta se tržila kot nepredpakirana (v reinfuzi) in sta bila proizvedena v poslovalnici na dan vzorčenja. Laboratorij je pri obeh vzorcih odkril prisotnost žveplovega dioksida, zato sta bila oba vzorca ocenjena kot ne varna, saj bi pri ljudeh s preobčutljivostjo oziroma alergijo lahko povzročila zdravstvene težave. Spornih živil od takrat ni bilo več v prometu, potekel pa jima je tudi rok uporabe, zato inšpekcija ni izvedla sprotnega obveščanja potrošnikov. 

Sprotno obveščanje se izvaja samo v primerih, ko je nevarno živilo še v prometu oziroma če obstaja verjetnost, da ga potrošniki še lahko hranijo doma.

Inšpekcija UVHVVR mora najprej obvestiti UVHVVR, da lahko ta komunicira javnosti?

Iz Urada za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin še pojasnjujejo, da je Inšpekcija UVHVVR pri svojem delu samostojna in neodvisna. V skladu s svojo prakso in predpisi potrošnike obvešča samostojno v zvezi z živili s področja živilske zakonodaje.  V kolikor bi imeli informacijo s strani Inšpekcije UVHVVR o teh nadzorih in načrtovanih aktivnostih v zvezi s tem, bi se v skladu z načeli nujnega obveščanja potrošnikov o pomembnih zadevah v komuniciranje aktivno vključili. 

Zaključujejo, da bi bile aktivnosti Inšpekcije UVHVVR, podprte s primernim komunikacijskim pristopom, za potrošnika in njegovo pravico do obveščenosti pozitivno sprejete.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Tou je samo edna velka laž. Istina je takša ka so inšpektorske službe zlizane z temi najslabše vrste kapitalisti. Tou so te šterin se jebe za lidi, važen jin je samo dobiček. Inšpektori pa jih v ton podperajo. Kak pa inšpektori znajo
kelko toga mesa posipanoga z žveplon je bilou pogejdenoga, pa kelko ga je ešče v zmrzovalnikaj. Naj napišejo tuj kazen , kelko so dobili za takšno delo. Verjetno nika ali fejst malo tak ka de se jin šče splačalo tou delati. Državi pa nej kontrolerati, vsi dobijo svoje država davek, kapitalisti dobiček, delavci plačo . Ovi ostali pa betek, te pa se pa veselo krog obrne-doktori, farmacija, kapital država in cintor.

Starejše novice