Naslednji teden, 16. oktobra bo potekal Svetovni dan hrane pod sloganom "Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote".

Ob Svetovnem dnevu hrane bodo v več kot 150 državah sveta potekali različni dogodki na temo letošnjega slogana, v Sloveniji pa Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrana skupaj z Zdravstveno fakulteto, Evropskim centrom za mir in razvoj in Evropsko mrežo za živilsko tehnologijo organizira posvet na temo letošnjega sporočila svetovnega dne hrane. 

V EU se zavrže 88 milijonov ton hrane od tega v Sloveniji 131 tisoč ton

Pri organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) ugotavljajo, da je bilo v letu 2018 več kot 820 milijonov lačnih in kronično podhranjenih prebivalcev ter da njihovo število počasi narašča že četrto leto zapored, na drugi strani pa narašča število ljudi s prekomerno telesno težo. V letu 2018 je število debelih celo preseglo število lačnih in podhranjenih. Na stopnjo samooskrbe in lakote pa med drugim vpliva pomembno tudi zavržena hrana. Po podatkih se v EU letno zavrže okoli 88 milijonov ton hrane, kar predstavlja nekje 20 odstotkov vse proizvedene hrane. Po podatkih statističnega urada smo v Sloveniji leta 2017 zavrgli 131,8 tisoč ton hrane, od tega 38 odstotkov užitnega dela in 62 odstotkov neužitnega dela (olupki, koščice, kosti in podobno). To znese 64 kilogramov zavržene hrane na prebivalca.

V nadaljevanju predstavljamo nekaj zanimivih podatkov povezanih s hrano, ki jih je zbral državni statistični urad.

Vir: SURS
Vir: SURS
Vir: SURS

Ministrstvo izpostavlja predvsem odločitve nas samih, kot potrošnikov, da z izbiro kakovostnih, lokalno in tradicionalno pridelanih živil vplivamo na celotno živilsko verigo in tako tudi izboljšamo svoje zdravje, kakovost življenja in posledično poskrbimo za naše okolje.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice