To so zakonske spremembe, ki jih uveljavlja leto 2018. Kaj pomenijo za vas?

Z novim letom so v veljavo stopili tudi novi zakoni, ki urejajo raznovrstna področja. Tako se bomo po novem lahko poročali brez prič, prenehali z varčevanjem pri otroških dodatkih, novopečeni očetje pa bodo lahko koristili več dni pripadajočega dopusta. Z letom 2018 se bo v primeru izgube službe treba prijaviti v evidenco brezposelnih že v času odpovednega roka, spremembe pa bodo tudi pri upokojencih in davčni ureditvi.

Na matični urad brez priče

Od včerajšnjega dneva je v veljavo stopil Družinski zakonik, ki prinaša kar nekaj novosti glede sklenitve zakonske zveze.

Danes se lahko par poroči kar brez prič, saj te niso več potrebne za identifikacijo zakoncev kot nekoč, danes opravljajo to vlogo dokumenti.

Pooblastilo za sklepanje zakonskih zvez zakonik podeljuje tudi županom kot osebam s posebnim ugledom v družbi.

Zakonik ureja tudi t. i. jubilejne poroke, torej ponovitev slovesnosti ob jubileju sklenitve zakonske zveze, kar doslej ni bilo zakonsko urejeno. Sedaj lahko za 170 evrov obeležite obletnico poroke tudi na upravni enoti, denar pa se porabi za »porabi za pokrivanje stroškov, ki jih ima upravna enota s ponovitvijo slovesnosti«.

Po novem zakonik omogoča bodočima zakoncema tudi sklenitev predporočne pogodbe, s katero bosta lahko med drugim uredila medsebojna premoženjska razmerja.

Novosti na področju družine

Varčevalni zakon iz leta 2012 je ukinil otroški dodatek v 7. in 8. dohodkovnem razredu, ki bo sedaj znova izplačan. To pomeni, da varčevanja pri otroških dodatkih ne bo več – v letošnjem letu ga bodo lahko prejemale tudi družine, v katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 1020 evrov neto.

V 7. dohodkovni razred sodita starša, ki skupaj zaslužita neto med 2637 in 3379 evri, v 8. pa starša, ki skupaj zaslužita neto med 3379 in 4079 evri.

Povečal se bo tudi obseg plačanega očetovskega dopusta, sedaj bo na voljo 30 dni, kar je pet dni več kot lani in deset več kot leta 2016.

Sicer še nesprejeta, a že zagotovljena bo univerzalna pravica pomoči ob rojstvu otroka, tako bodo starši novorojenčkov – ne glede na materialni položaj – upravičeni do 280 evrov.

Ostreje nad brezposelnost

Z 21. januarjem vstopajo v veljavo tudi novele zakona o urejanju trga dela. Brezposelni se bodo morali že med odpovednim rokom prijaviti v evidenco iskalcev zaposlitve na zavodu za zaposlovanje, saj bodo v nasprotnem primeru končali z znižanim denarnim nadomestilom, tisti z nizko in srednjo stopnjo izobrazbe pa bodo v primeru zaposlitve kljub temu prejemali 20 odstotkov nadomestila za brezposelnost do izteka roka, v katerem so do njega upravičeni.

Pričelo se bo tudi ostreje sankcionirati kršitev obveznosti aktivnega iskanja zaposlitve in uvajati storitve, ki bi preprečile čezmejno izvajanje storitev in napotitev delavcev delodajalcem, ki kršijo pravila.

Državni zbor je sprejel tudi novelo zakona o interventnem ukrepu na področju trga dela, s katero se bo za dve leti podaljšala možnost uveljavljanja začasne spodbude za zaposlovanje starejših brezposelnih v obliki oprostitve delodajalčevega plačila prispevkov.

Mini davčna reforma

Državni zbor je že novembra sprejel mini davčno reformo, ki vključuje novelo zakona o davčnem prestopku, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb in zakona o davčnem potrjevanju računov.

Tako so božičnice in 13. plače obdavčene manj, izplačilo poslovne uspešnosti pa se po novem ne šteje v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 100 odstotkov povprečne plače.

Zvišala se je posebna osebna olajšava za študente do dopolnjenega 26. leta starosti – s sedanjih 75 na 100 odstotkov splošne olajšave pri dohodnini.

Po novem bomo plačilo davčnih obveznosti opravili brezgotovinsko in brez plačila provizije.

Četudi je bilo poleti dosti govora glede zaostrene ureditve obdavčitve normirancev, pa tovrstni odhodki ostajajo pri 80 odstotkih, preostanek pa se bo še naprej obdavčeval v višini 20 odstotkov. Po novem pa se bodo pričeli seštevati prihodki povezanih oseb, saj so nekateri ustanovili več podjetij z nižjimi prihodki, kjer so vsa izpolnjevala kriterije za vključitev v sistem normiranih odhodkov.

Poleg kar nekaj drugih novosti in spremenjenih zakonov, bodo spremembe tudi pri povračilih stroškov pri začasni napotitvi delavcev v tujino.

Spremembe tudi za upokojence

Obetajo pa se številne spremembe tudi za upokojence. Veljati so pričele določbe, ki spreminjajo ureditev pokojninske dobe brez dokupa, v katero se bo štelo tudi obdobje prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki je veljalo doslej. Zavarovancem, ki še niso upokojeni, se bo nov način upoštevanja obdobja upošteval že v času postopkov upokojitve.

Sedaj se lahko predčasno upokojijo moški, ki bodo dopolnili 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe, in ženske, ki bodo dopolnile 59 let in osem mesecev ter hkrati 40 let pokojninske dobe.

Poleg redne uskladitve pokojnin za april je predvidena tudi izredna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja v višini 1,1 odstotka, na novo so določeni tudi razredi in višine letnega dodatka, ki so odvisni od višine pokojnin oziroma nadomestil.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pijancek

Kakšno lepo mesto ! Vse to je novi župan napravil. Da si boste zapomnili, koga morate drugo leto voliti !

Jess (nepreverjen)

Ostreje nad brezposelne..upam da se bo vsakršno izsiljevanje in izmikanju redne mudelu strogo sankcioniralo..Pa ne sedaj pijancek zopet,da sem nekomu faus,tistih 290 eurov,gre se samo za konkretnost do delovnih ljudi...nas kateri moramo plačevati raznorazne davke..Kaj nam ostane od mizernih plač v primerjavi z tistimi kateri so na zavodu in živijo pri starsih ..ja ostane nam malo več poleg tega pa imamo tudi večjo potrošnjo,kot tisti ki sedi doma in caka15.dosti je pa tudi takih ki so na zavodu,pa še na čarno delajo-susmari..

pijancek

Jess, čeprav nerad, ti moram napisati, da si butl in bojazljivec ! Pusti nezaposlene in socialno pomoč na miru ! Bori se za to, da boš ti imel večjo plačo ! Če bi toliko energije zmetal v povišanje svoje plače, kot jo usmerjaš v to, da bi ljudem vzeli socialno pomoč, bi verjetno imel že večjo plačo ! Sama favšarija te je ! Nimaš jajc, da bi šel na bolniško, ko si bolan, nemočnim bi pa vkraj jemal Od tega, da bi nekomu znižali socialno pomoč, ne boš ti čisto nič imel !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gnusite se ni takšni ljudje kot si ti ! Vlada Mira Cerarja bo povečala tudi minimalno plačo, da boš nekaj evrov več tudi ti dobil ! BORI SE, DA BOŠ TI VEČ IMEL, NE DA BO REVEŽ ŠE MANJ IMEL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tudi ti lahko delaš na črno ! Veliko teh ljudi je bolnih in nesposobnih za delo, ti jih pa vidiš, kako delajo na črno ????????????? Spelji se s takimi ! To je za oštarijo ne za resno debato ! ŠE ENKRAT : BORI SE ZA SVOJO PLAČO, DRUGE PA NA MIRU PUSTI !!!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Jess (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Točno tak! :)

In reply to by Jess (nepreverjen)

Tujec 2A (nepreverjen)

Jess- imaš ti končano osnovno šolo ? Pišeš nekaj na pamet, pač to, kar v gostilni pa na vesi čuješ. Minimalna plača brez dodatkov znaša 613 evrov ! Socialna pomoč znaša 290 evrov ( največ - velikokrat precej manj ! ). RAZLIKA JE 323 EVROV ! Je to mali več, kot ti pišeš ! To je veliko več ! Če delaš popoldan, ponoči, v nedeljo, na dan praznika dobiš to še posebej plačano ! In je razlika še večja ! KAKŠNO VEČJO POTROŠNJO IMAŠ TI OD BREZPOSELNEGA ? Več poješ, več spiješ, ......... ? Daj ne seri več ! Si kot zmešana kura ! Sram te bilo !

In reply to by Jess (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Jess, no povej mi, kak dugo so pa te ljudje na Zavodu?

Rfgfhfjf (nepreverjen)

Avtor clanka, prosim preberite kaj napisete 2x,
Novosti na področju družine
Varčevalni zakon iz leta 2012 je ukinil otroški dodatek v 7. in 8. dohodkovnem razredu, ki bo sedaj znova izplačan. To pomeni, da varčevanja pri otroških dodatkih ne bo več – v letošnjem letu ga bodo lahko prejemale tudi družine, v katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 1020 evrov neto.

V 7. dohodkovni razred sodita starša, ki skupaj zaslužita neto med 2637 in 3379 evri, v 8. pa starša, ki skupaj zaslužita neto med 3379 in 4079 evri.

Primer, ki ste ga podali velja za druzino z dvema otrokoma, kar pa iz vasega porocanja ni razvidno ?

pijancek

Jess, tokrat zadnjič na to temo tebi. Če bi leto dni živel v mestu v najemniškem stanovanju in bi moral čisto vsako hrano ki jo poješ in vsako pijačo, ki jo spiješ kupiti, bi videl, kakšna muka je preživeti mesec z 290 evri ! To ni življenje, to je umiranje na obroke. Da ne omenim, da si kakšen invalid in rabiš še kaj za zdravljenje. Užas ! Če pa ti ljudje s sezonskimi deli kaj zaslužijo, se jim v naslednjih mesecih socialna pomoč zniža ali celo ukine ! Nimaš pojma o tej tematiki, a boš svinjal proti nezaposlenim. Prav privoščil bi ti, da ostaneš brez dela in, da ga nekaj let ne dobiš ! Da boš to na svoji koži probal .Še to:veliko privatnikov išče delavce prek zavoda za plačilo 2,30 evra ali največ 2,50 evra na uro ! Kdor sprejme takšno izkoriščevalsko delo je idiot ! Ljudje imajo vso pravico takšno delo zavrniti !!!!!!!!!!!!! Jess, ne veš, kaj se dogaja okoli tebe ! Bi ti delal za 2,30 evra na uro ????????????????????? Povej odkrito !

gremopogobe (nepreverjen)

Glejte lepo mesto ! Ne štukajte se, radi se imejte !

Starejše novice