Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je izdalo bilten Naj javna stranišča za leto 2019, ki prinaša nekatere spremembe na lestvici najboljših javnih stranišč.

Društvo je izdalo že enajsti bilten po vrsti, kjer predstavljajo ocenjevanje javnih stranišč v dveh kategorijah, in sicer v kategoriji občin in kategoriji bencinskih servisov ob avtocestah.

Skozi vso leto so obiskali in ocenili stranišča v 85 slovenskih občinah in na 56 bencinskih servisih. V društvu želijo z biltenom javnost ozaveščati o pomenu stranišč, hkrati pa informirati bolnike s kronično vnetno črevesno boleznijo, kje v obiskanih mestih in bencinskih servisih obstaja možnost dostopa do stranišč, ki jih kot svojo temeljno potrebo nujno potrebujemo vsi. 

Pomurske občine izgubile mesta v primerjavi z lansko uvrstitvijo

Mestna občina Murska Sobota je v letošnjem mestu zasedla šesto mesto, kar je eno mesto nižje, kot v lanskem biltenu. V Murski Soboti je sicer je sicer samo eno javno stranišče in to na mestni tržnici. Takšen opis in obrazložitev so podali v društvu pri uvrstitvi na šesto mesto:

Murska Sobota - Tržnica
• Uporaba je brezplačna.
• Obiskovalci imamo na voljo ženski in moški del sanitarij.
• Eno stranišče je namenjeno invalidnim osebam.
• Odpiralni čas: stranišče je zmeraj odprto.
• Dostop je označen na stavbi, INFO-točki in z usmerjevalno tablo.
Opomba: Sanitarije za invalide se odpirajo z EURO-ključem, lahko pa ključ prevzamemo tudi v lokalu, ki je oddaljen približno 10 metrov. Mestna občina Murska Sobota je po ocenjevalnih kriterijih dosegla skupno oceno 4,59 in osvojila 6. mesto.

Ljutomerska občina razpolaga sicer kar z dvema javnima straniščema in je v letošnji izdaji dosegla 13. mesto, kar je za dve mesti nižje, kot njena lanska uvrstitev. Tako so opisali in obrazložili uvrstitev javnih stranišč v Občini Ljutomer:

Ljutomer - Glavni trg v podhodu mestne hiše pri poslovnem prostoru Zavarovalnice Grawe
• Uporaba je brezplačna.
• Obiskovalci imamo na voljo ženski in moški del sanitarij.
• Eno stranišče je namenjeno invalidnim osebam.
• Odpiralni čas: vse dni v tednu.
• Dostop je označen na INFO-točki in z usmerjevalno tablo.

Ljutomer - Glavni trg v podhodu mestne hiše pri fotografskem studiu Tivadar
• Uporaba je brezplačna.
• Obiskovalci imamo na voljo le eno stranišče, ki je skupno tako za ženske kot za moške.
• Stranišča, namenjenega invalidnim osebam, ni.
• Odpiralni čas: vse dni v tednu.
• Dostop je označen na INFO-točki.
Občina Ljutomer je po ocenjevalnih kriterijih dosegla skupno oceno 4,39 in osvojila 13. mesto.

Na seznamu najdemo še Občino Gornja Radgona, ki se je znašla na repu lestvice, saj je dosegla 37. mesto, kar je bistveno slabša uvrstitev v primerjavi z lansko, ko je dosegla 18. mesto.

Tako so dejansko vse pomurske občine, ki jih najdemo na seznamu, poslabšale svoj rezultat in se uvrstile nižje. To so zapisali v biltenu za javno stranišče v Občini Gornja Radgona:

Gornja Radgona - Trg svobode
• Uporaba je brezplačna.
• Obiskovalci imamo na voljo ženski in moški del sanitarij.
• Eno stranišče je namenjeno invalidnim osebam.
• Odpiralni čas: od ponedeljka do petka od 7. do 21. ure.
• Dostop do javnega stranišča je označen na stavbi in INFO-točki.
Opomba: Uporaba stranišča je zunaj navedenega odpiralnega časa mogoča tudi ob prevzemu ključa v sosednjih lokalih.
Občina Gornja Radgona je po ocenjevalnih kriterijih dosegla skupno oceno 3,20 in osvojila 37. mesto.
 

Spodbude za občine brez javnih stranišč, ocenili tudi stranišča bencinskih servisov

Med občinami, ki javnih stranišč še nimajo in jim za spodbudo v društvu podeljujejo zidak, pa najdemo lendavsko občino in po novem tudi radensko občino.

Občina Radenci je imela do sedaj z lastnikom lokala na avtobusni postaji  dogovor, da se lahko stranišče v lokalu uporablja tudi za tako imenovane javne potrebe, ampak naj bi ta dogovor, po besedah lastnika lokala, ne veljal več. 

V kategoriji stranišč na bencinskih servisih, pa velja izpostaviti Bencinski servis Petrol Murska Sobota, smer Madžarska, ki je dosegel drugo mesto in Petrol Murska Sobota, smer Maribor, ki se ponaša s šestim mestom na seznamu stranišč bencinskih servisov na avtocestah.  

V kategoriji občin je sicer prvo mesto med javnimi stranišči dosegla ljubljanska občina, na repu seznama pa najdemo Občino Laško. V kategoriji bencinskih servisov pa je na vrhu Bencinski servis Petrol Grabonoš, smer Maribor, na dnu pa Bencinski servis Petrol Mokrice, smer Ljubljana.

Celoten bilten za leto 2019 si lahko pogledate tukaj.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja 426 (nepreverjen)

No, tü se vidi, ge so prioritete. V vožnji z avtojon, tankanjon, posledično so tisti wc-ji boukši. V mestih pa je bogo. V MS je tisto na tržnici zamazano, luč ne dela, v kabinah nega kljukic, bar nazadnje, ka san bila tan, jih neje bilou, ker se nihče ne potrüdi niti malo, ka bi jih ponovno namontejro. Večer je zaklenjeno, zatou se upravljavljalci lažejo. Ljutomer je za pohvaliti, bar tisti wc v mestni hiši, čeprav je malo smejšno, ka majo namesto stene motno steklo, pa te sakši z dvorišča vidi, kak sidiš na školjki. :-) Eno je še, kelko se spomnin, je nej vredi. Radgona? Samo mimo san šla, neje obetavno. Tü je še dosti za napraviti. Tak je tou, gda domačini mislijo samo na sebe, na drügoga človeka pa nej.

Starejše novice