*Fotografija je simbolična
Praznični čas je tesno povezan z obdarovanjem, kar se odraža tudi v debelini naše denarnice, saj v zadnjem mesecu leta porabimo več denarja kot v katerem koli drugem mesecu.

V tem obdobju poleg prehladov, gripe in drugih bolezni razhaja po svetu tudi potrošnika mrzlica, na katero nismo imuni niti pri nas. Ob sprehodu skozi mesto ne moremo mimo dobro založenih in okrašenih trgovin, ki nas vabijo v svojo notranjost, poleg tega pa nas lepo okrašene ulice še dodatno okužijo z božičnim vzdušjem.

Več prodaje na vseh področjih, cveti tudi splet

V prednovoletnem času se tako najbolj poveča prodaja elektronskih in gospodinjskih naprav, čedalje več kupimo v tem času tudi kozmetike in oblačil, poveča se tudi nakup živil. Vedno več ljudi pa opravi praznične nakupe kar prek interneta.V decembru imajo največ dela tudi poštarji, ki imajo, poleg voščilnic, polne roke tudi zaradi povečane prodaje blaga prek interneta in po pošti. 

Pri vrhu EU glede nakupov hrane, glede daril tradicionalni

Drži, da v decembru porabimo občutno več denarja kot v ostalih mesecih, ampak smo glede na druge evropske države bolj preudarni. Prodaja izdelkov, ki ne spadajo v kategorijo živil, je bila v Sloveniji v decembru 2018 glede na mesečno povprečje celega leta 2018 najnižja med preostalimi članicami.

Tu izstopa Združeno kraljestvo, kjer v decembru na tem področju porabijo trikrat več kot pri nas. Izstopamo pa pri prodaji živil, saj smo nad evropskim povprečjem.

Glede na podatke državnega statističnega urada o uvozu, med darili še vedno najbolj prisegamo na klasiko. V decembru 2018 se je tako najbolj povečal uvoz igrač, saj je Slovenija v zadnjih treh mesecih uvozila za 55 milijonov evrov igrač, kar je predstavljalo skoraj 40 odstotkov letne vrednosti. Nato sledijo čokolada in čokoladni bomboni, parfumi, nogavice, voščilnice in poštne razglednice.

Več denarja porabimo tudi z obiski gostiln kot v katerem koli drugem mesecu, mestna središča pa se lahko pohvalijo z višjim turističnim obiskom.

Vir: SURS

Eden izmed razlogov za večjo porabo in razkošnejše praznične nakupe so izredna izplačila, saj nekatere zaposlene njihovi delodajalci razveselijo z izplačili trinajste plače in božičnice. Kako razsipni ali varčni bomo v letošnjem decembru, pa bomo videli v naslednjem letu, ko bomo lahko potegnili zaključno črto preteklega leta. 

Vir: SURS

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice