Med, ki sta ga na ostanke kemičnih sredstev za zatiranje varoje in prisotnost antibiotikov aminoglikozid, tetraciklin in sulfonamid analizirala Kmetijski inštitut Slovenije in Nacionalni veterinarski inštitut, je skladen z zakonodajo.

Antibiotikov niso našli v nobenem od 58 vzorcev, prav tako ne presežkov kemičnih snovi za zatiranje varoje, poroča STA.

»Kljub temu da smo pri skoraj polovici analiziranih vzorcev določili vsebnost kemičnih snovi za zatiranje varoje, pa je spodbuden podatek, da v nobenem vzorcu nismo ugotovili preseženih vrednosti, ki jih predpisuje zakonodaja,« so v zaključnem poročilu analize zapisali na kmetijskem inštitutu, ki ga je kmetijsko ministrstvo za omenjeno analizo izbralo na razpisu.

V analizi ostankov kemičnih sredstev za zatiranje varoje je inštitut preverjal vsebnosti timola, kumafosa ter amitraza in njegovih razgradnih produktov. Noben vzorec ni presegal mejnih vrednosti, še poroča STA.

Letos je sicer 38 čebelarjev od 58 ali 65 odstotkov uporabljalo kemične pripravke na osnovi amitraza, ta je bil tudi zaznan v največjem številu analiziranih vzorcev.

Medtem je kemične pripravke na osnovi kumafosa in ekoloških sredstev na osnovi timola (ta ne povzroča tveganja za zdravje ljudi, lahko pa vpliva na okus medu) letos uporabilo malo čebelarjev. Takih je bilo le šest ali 10 odstotkov čebelarjev, ki so uporabili pripravke na osnovi teh dveh aktivnih spojin, še poroča STA.

Večina čebelarjev poskuša čebelariti tudi na ekološki način

Letos je 29 odstotkov čebelarjev uporabilo pripravke le na osnovi mravljične, oksalne, mlečne kisline ali timola, 63 odstotkov čebelarjev pa jih je uporabljalo v kombinaciji s kemičnimi pripravki.

Nacionalni veterinarski inštitut je medtem v vzorcih ugotavljal prisotnost 17 učinkovin iz treh skupin antibiotikov: aminoglikozidov, tetraciklinov in sulfonamidov. V nobenem od preskušanih vzorcev niso našli nobene od testiranih učinkovin.

Nobena od učinkovin iz omenjenih treh skupin antibiotikov sicer ni registrirana za zdravljenje čebel. Čebelarji jih uporabljajo ob hudih okužbah za prikrivanje znakov bolezni. V preteklosti so že odkrili vzorce z merljivimi ostanki tetraciklinov in sulfonamidov, a letos med testiranimi vzorci ni bilo nobenega, ki bi vseboval ostanke katerekoli od preiskovanih učinkovin, še poroča STA.

Ministrstvo analize za kontrolo medu izvaja od leta 2011 z namenom spremljanja in izboljšanja kakovosti medu. V okviru interne kontrole medu čebelar po pojasnilih ministrstva prejme informacijo o rezultatu preiskave medu iz lastnega čebelarstva in strokovno pomoč v zvezi z zdravstveno ustreznostjo in ugotovljenimi ostanki zdravil ter drugimi odstopanji v kakovosti medu. Letos so bili sicer do brezplačne analize medu upravičeni do 104 čebelarji.

Analizo medu je opravila tudi Zveza potrošnikov Slovenije, ki je pod drobnogled vzela 11 vzorcev cvetličnega medu, kupljenih pri različnih trgovcih po Sloveniji. Vsi vzorci so bili skladni z zakonodajo, potvorb niso odkrili, še poroča STA.

»Rezultati so razveseljivi – večina vzorcev je prejela oceno dobro, med najboljšimi pa so bili prav vzorci s slovenskim poreklom. Rezultati vzorcev slovenskega medu tudi nakazujejo, da je slovenski med potencialno bolj svež od medu, ki pripotuje od daleč, potrošniki pa so mu dali višjo oceno za okus v tako imenovanem v slepem testiranju,« so ob tem poudarili v Zvezi potrošnikov Slovenije.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
fwefwef (nepreverjen)

Mah ges iden pa si v ograde vtrgnen raužo pa v usta stijsnen. Tak je še najbole zdravo

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Tisti ki živimo v mestih (Ljubljana), še kako cenimo tudi če dobimo utrgano rožo iz kakšnega vrta, tu iz okolice... Samo iz Prekmurja ne, tam je vse itak zastrupljeno.

In reply to by fwefwef (nepreverjen)

111111 (nepreverjen)

Aha, se pravi v lj je vse zastrupleno, malo v iz lj je pa vrede...ker strupi pa druge pizdarije idejo samo do konca table kak pijse ljubljana...Eni pa ste plijtve, neven zakoj te gospoda iz lj telko sijle v prekmurje

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Prekmurskoga kmeta nega, je samo izkoriščevalec narave in kolektor evropskih subvencij... Vsa rastiča določenih zaščitenih vrst se namerno gor zorjejo, tudi logove in potem tam na velko škropijo, pa če tudi NIČ ne zraste, samo ka se pobere pejneze,.. Od prekmurskoga "kmeta" ne kupim NIČ! Razen če znam ka je ekolog oz vrtičkar in vse dela večinoma z golimi rokami, brez strupov in ne vničavle narave

vladop (nepreverjen)

Med je bil včasih boljši ,imej je boljši okus bol gost in kompaktnejši je bil,imam občutek da danes dela med komecijala in zato je MED hibrid !

Putin (nepreverjen)

Ne verjamem vec totin lopovom!

Gost.gost (nepreverjen)

Ne vrvlen vec nikomi nikaj, to je pa samo tisto ka do lejko med uvazali, pitaj biga od ge, samo ka do ceneje dobile in de njin vec ostalo za v zep.

Nezdrav dodatek (nepreverjen)

cebele prenasajo bolezni

sandi1 (nepreverjen)

BOG POMAGAJ KA JE TO VSE NAPISANO V PRISPEVKU ALI JE TO RES, DA TO JEMO V MEDU ??????? MI SMO MELI ČEBELE 50 LET NAZAJ IN MED JE BIL SAMO TISTO KA SO ČEBELE PRINESLE V PANJE NE PA SRANJE KI SE DANES MEŠAJO.Mesec dni nazaj sem v LIDLU kupo cvetlični med za 3,30 evra, (pri čebelarju, ki ga poznam in pri njem včasih kupim in to za 9 evrov steklenico medu, zdaj si pa preračunajte) znam da je sranje ali ka mi pomaga, če pa vsi čebelari delajo isto MEŠANICO.

Starejše novice