V soboto, 28. septembra, je uradno prenehal mandat ustavne sodnice Etelki Korpič-Horvat, ki jo bo zamenjal Rok Čeferin.

Etelka Korpič-Horvat, ki prihaja iz Čepincev, je mandat ustavne sodnice pričela z 28.9.2010, ko je zanjo v Državnem zboru Republike Slovenije glasovalo 48 poslank in poslancev. 

Leta 2015 je bila tudi gostja v oddaji Dora - nedeljski pogovori, kjer sta se z voditeljem Marjanom Doro pogovarjala o sodstvu in aktualnih zadevah.

Odvetnik Rok Čeferin, ki je tako postal novi ustavni sodnik, je v Državnem zboru prejel 49 glasov poslank in poslancev. 
 

Ustavne sodnike izvoli Državni zbor za 9-letni mandat

Ustavno sodišče sestavlja devet sodnic oziroma sodnikov, ki jih na predlog Predsednika republike izvoli Državni zbor. Za ustavnega sodnika je lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj štirideset let. Ustavni sodniki so izvoljeni za dobo devetih let in ne morejo biti ponovno voljeni. Predsednico oziroma Predsednika Ustavnega sodišča izvolijo ustavni sodniki izmed sebe za dobo treh let.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kvdro i (nepreverjen)

Ustavni sodniki so najbolj odgovorni za neučinkovitost sodstva, odškodnine, zastaranja, odpise dolgov...

kuna (nepreverjen)

Se bojim, da nimaš prav.
Sistem je nastavljen tako, da so ravno ustavni sodniki najmanj krivi.
Krivi so vsi ostali: sodniki, tožilci, advokati in nenazadnje policisti, kriminalisti, ki "niso sposobni" spelat postopkov, tako kot je treba, v doglednem času. Brez veze je čez 10 let pogrevat stvari, ki so tako ali tako, če ne tako, pa drugače, zastarale.
So pa ustavni sodniki odgovorni, da dobro plačani bedaki (ni žalitev, to so dejstva in kruta realnost), lahko sprejemajo, pardon prirejajo zakone po svoje.
Lepi primer so uspešno pobrane: javnega zavoda RTV za naročnine RTV, zbornični prispevki, takšni in drugačnih zbornic, "obvezna dodatna zavarovanja" komercialnih zavarovalnic, ...
Po drugi strani pa ne morejo zagotoviti v roku pripadajočih pravic iz zdravstvenega varstva, socialnega varstva, štipendij, otroških dokladov,...
In nenazadnje govorimo non stop o ustavi, varovanju osebnih podatkov,...ustava gor in ustava dol. Isto GDPR.
Vse zavarovalnice imajo moje podatke. Od kod jim? S kakšno pravico. In temu je vsaj 20 let. RTV si prisvaja svobodno pravico vpogleda v moj dom, mojo zasebnost. Zakaj že in na kakšni osnovi?

Na teh področjih so zatajili ustavni sodniki.

In reply to by kvdro i (nepreverjen)

jajček. (nepreverjen)

Što je že Janšo iz zapora spüjsto?????

In reply to by kuna (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

BMK za Janšo.
Večje vprašanje je, zakaj je tam končal? Zgolj slučaj v času volitev? Slučaji ne obstajajo. Vsaj v tem primeru.
In malo verjetno, skoraj nemogoče je, da so ustavni sodniki odločali o tem.

In reply to by jajček. (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Ustavni sodniki so najvekše zlo naše države. Največ škode so napravili in še delajo za našo državo in naše gospodarstvo. V dokaz svoji trditvi dam en primer. naprimer 9 ustavnih sodnikov odloča o eni pritožbi nekoga v naši isti državi kjer obstaja samo ena ustava. Potem pa recimo 5 sodnikov odloči, da je nej kriv 4 pa odločijo, da je kriv. Kak lejko ob eni in isti ustavi? Šteri so nej delali po pravili ali po ustavi? Zakaj so tak delali? Iz neznanja ali iz pokvarjenosti?

kuna (nepreverjen)

A so delali po ustavi? Po zakonu?
Bi prej rekel, da "po vetru".
Neznanje je ena velka neznanka.
Pokvarjenost je že bolj "IN".
Kateri veter je vlekel, je pa drugo. Veter in pokvarjenost pa sta še večja neznanka.
Oko šivanke je za te primere "zanemarljivo" veliko.

In reply to by vodka (nepreverjen)

bik sam ga (nepreverjen)

Modrüvleš, to je najleže, konkretno pa nič, podobno razveljavljenim sodbam, posledičo odškodninam za kar nihče ne odgovarja. Zakoj se zakon lejko razlaga po svoji volji?

In reply to by kuna (nepreverjen)

KÖÜDIŠ (nepreverjen)

Še ena ka bi naj bila Prekmurka pa za Prekmurje ni naredila čisto nič. Dosti imamo mij takših "spomenikov" v Ljubljani pa od njih nič.

Konkretno (nepreverjen)

Ka pa naj bi konkretno za Prekmurje "napravila"? Lejko povejš, ka si od nje pričakuvo? Ka bi napisla novo ustavo samo za Prekmurje? Ali ka?

In reply to by KÖÜDIŠ (nepreverjen)

rbd (nepreverjen)

Naj razložijo po kateri ustavi razsojajo ko je rezultat 5:4 naj mi nekdo pametenpravnik razloži ustavo pri kateri je presoja zakona takšen rezultat? In mi to podpiramo in trdijo da je take sodbe treba spoštovati, zbogom pamet?

Starejše novice