Vremenoslovci že namigujejo: Bo poletje 2019 med najtoplejšimi doslej?

Drugo polovico junija in začetek julija je zaznamovala vročina, nato se je precej osvežilo, v zadnjih dneh pa se temperatura zraka spet dviguje. Letošnje poletje bo zelo verjetno med najtoplejšimi doslej, najbolj verjetno drugo najtoplejše v zadnjih 60 letih.

Podatki Agencije Republike Slovenije za okolje so jasni. Junij je bil izredno topel, praktično izenačen z rekordno toplim junijem 2003 - odklon od dolgoletnega povprečja je bil okoli štiri stopinje Celzija. Tudi julij je sprva še postregel z nekaj vročine, kmalu pa se je občutno ohladilo, približno od 8. do 15. julija je bila temperatura zraka večinoma malo pod dolgoletnim povprečjem. 

V zadnjih dneh se je znova ogrelo, pred nami pa je vročinski val. Glede na meritve prvih 21 dni julija in vremensko napoved do konca meseca računamo, da bo julij na državni ravni okoli 1,4 stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem, kar je zelo podobno kot leta 2003. Zagotovo pa bo letošnji julij znatno manj vroč kot v letih 2015 in 2006, torej v temperaturnem smislu ne bo izjemen, ocenjujejo vremenoslovci.

Kakšno bo vreme te dni?

Predvsem na Primorskem in po nižinah osrednje Slovenije bo od danes pa do petka sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.

Po napovedih vremenoslovcev bo danes popoldne bo pretežno jasno. Najvišje temperature bodo od 31 do 35 stopinj Celzija. Jutri bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, najvišje dnevne od 31 do 36 stopinj Celzija. Popoldne v Alpah ni povsem izključena kakšna nevihta.

V četrtek in petek bo sončno in vroče, v petek popoldne bodo možne nevihte.

Vremenoslovci špekulirajo 

Glede na podobnost letošnjega poletja z letom 2003 - ko je bilo poletje daleč najtoplejše doslej - se poraja vprašanje, ali je možno, da bo letos poletje še toplejše kot pred 16 leti?

»Statistična obdelava povprečne temperature zraka avgusta v zadnjih 60 letih kaže, da se je avgusta od 70. let prejšnjega stoletja do zadnjih let temperatura dvignila za okoli 2,5 stopinje Celzija. Temperaturni porast je zelo velik, če upoštevamo, da je nihanje povprečne temperature avgusta iz leta v leto okoli 1,4 stopinje Celzija. Tako ne preseneča, da v obdobju 1961-2018, torej 58 let, najtoplejših 13 avgustov najdemo v drugi polovici obdobja oziroma po letu 1991,« pojasnjujejo državni meteorologi. 

Upoštevajoč medletno spremenljivost temperature zraka in avgustovski temperaturni dvig v zadnjih desetletjih lahko letos računajo na temperaturni odklon okoli 1,5 stopinje Celzija glede na primerjalno obdobje 1981-2010. Verjetnost za podpovprečno hladen avgust je le okoli 10-odstotna, za rekordno vroč avgust pa največ pet odstotkov - rekordno vroči avgust 2003 je imel odklon 3,9 stopinje Celzija.

Poletje 2003 je bilo tako izjemno, da ga letos zelo verjetno ne bomo presegli - statistično gledano je zaenkrat okoli triodstotna verjetnost, da bo letošnje poletje rekordno vroče. Naslednje najbolj vroče poletje doslej, leta 2017, je bilo skoraj stopinjo hladnejše kot leta 2003 in ga bomo letos verjetno presegli. 

Skoraj zanesljivo pa bo letošnje poletje med petimi najtoplejšimi v zadnjih 60 letih.

Podobno velja za število vročih dni, ko je najvišja temperatura zraka nad 30 stopinj Celzija. Letos so jih po večini nižin našteli med 10 in 20, na Primorskem tudi okoli 30. Poletje 2003 je postreglo z okoli 40 ali 50 vročimi dnevi, krajevno jih je bilo na Primorskem nad 70.

Za primerjavo, pred nekaj desetletji so vremenoslovci po nižinah v običajnem poletju našteli okoli 10 vročih dni, v zadnjih 20 letih pa so pogosta poletja z več kot 20 vročimi dnevi.

Letošnje poletje je že sedaj postreglo z nadpovprečnim številom vročih dni glede na obdobje 1981-2010, do konca avgusta pa lahko po nižinah računamo še na kakšnih 10 do 20 vročih dni, še nekaj več pa v nižjih delih Primorske.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Ne verjamem!

Starejše novice