Na današnji dan pred 26 leti je takratna slovenska skupščina sprejela in razglasila slovensko ustavo, kar je pomenilo, da se je Slovenija od Jugoslavije odcepila tudi v pravnem smislu. Na ta dan od leta 1997 zato praznujemo dan ustavnosti.

Osnutek slovenske ustave, ki je bil pozneje v državnem zboru sicer nekoliko preoblikovan, je v podvinskem gradu leta 1990 pripravila skupina strokovnjakov, ki jo je vodil pravnik Peter Jambrek, piše STA.

Od sprejetja do danes je ustava doživela nekaj sprememb. Zadnja od njih je bila ta, da so poslanci v njo vnesli fiskalno pravilo in spremembe referendumske ureditve. Trenutno v državnem zboru poteka postopek za spremembo, s katero bsi določili načina financiranja zasebnih osnovnih šol. A kot vse kaže, ne bo dokončan, saj zanj v državnem zboru ni zadostne večine.

Foto: STA

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
keks22 (nepreverjen)

Novinari novinari, kelko napačnih informacij v tak kratkon besedile. 1. Slovenija se je pravno osamosvojila s sprejetjem Temeljne ustavne listine junija 1991 in nej šele z ustavo. 2. Ustavo RS je nej sprejel Državni zbor, ker je tega uvedla šele ta nova ustava. 3. zadnja sprememba ustave se ni nanašala na referendum in fiskalno pravilo, ampak na vodo! žalostno. le kje ste prepisali te nebuloze

pijancek

V tej ustavi je marsikaj zapisano, kar v praksi ne velja ! In nekaj tega, kar so nam Nemci naročili !

goostt (nepreverjen)

Mi pa prepisali !

In reply to by pijancek

Starejše novice