Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji obeležujemo dva dneva, tako da je dela prost dan tudi današnji 2. maj.

Dvodnevno praznovanje ostaja slovenska posebnost, pri kateri vztrajajo sindikati, gospodarstvo pa poudarja, da prost dan pomeni dodaten strošek in neželeno prekinitev proizvodnega procesa.

Za praznik dela nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, v Evropi pa ju imajo še v Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini ter Ukrajini.

Sindikati nasprotujejo ukinitvi

Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela, a so sindikatu temu nasprotovali. Kot dela prost dan je bil tako ukinjen le 2. januar, ki pa ga je DZ konec leta 2016 vrnil na seznam dela prostih dni.

Gospodarstvo: motnja v poslovnih procesih

Gospodarstveniki, zlasti tisti iz izvoznega sektorja, dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih, sindikati pa med drugim poudarjajo pomen dodatnega dne počitka za pogosto preobremenjene delavce.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hopsasa (nepreverjen)

Ja glejte , te pa naj placajo 200% za praznik pa do lidgej delali pa nede niksne motnje v poslovnon procese

miicika (nepreverjen)

DELAVCI SO PREOBREMENJENI, SINDIKATI NAJ UREDIJO 32 URNI DELOVNI TEDEN. ZVIŠATI POMOČ BREZPOSELNIM.

Ne laži (nepreverjen)

Gospodarstveniki pa najbole vidijo motnjo ka morajo delavci plačo dati. Po njuvon je delavec lejko rad ka delat odi, nej pa ka bi še plačo doubo.

Vipko
Truplo

Četudi se ukine kakšen praznik, kateri je pri nas posebnost, ne bo imel delavec od tega nič! Zakonodaja dopušča vse mogoče malverzacije, davki se ne bodo zmanjšali. Tako je po svoje tudi čisto prav, da sindikati ne popustijo glede tega, pa plačanih malic, potnih stroškov...

Dokler v državi pač tega ne uredimo primerljivo z razvitimi državami in vzporedno vzpostavimo primerno zakonodajo, dokler ne oklestimo javnega sektorja, dokler sindikati javnega sektorja terorizirajo celotno državo... naj imajo delavci vse, kar so do sedaj dosegli. Če še to izgubijo...?

Lol lol (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

MI SMO VELKA POSEBNOST, CELO PA TO KA MAMO KOMUNISTE USRED EVROPE, KA SO NAN VNIČILI DRŽAVO. RESNO SMO POSEBNI !

komunizem.de.zmagal (nepreverjen)

tebe se znankar blede kak vašome prince teme. seposejde vijdite nekše komuniste. maš slučajno privide? ker te ti priporočan obisk ormoža

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

Gradec (nepreverjen)

Tak je. Se strinjam. Jansa nam je vnicil drzavo.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

BOLŠEVIK (nepreverjen)

SINDIKATI - MAFIJA. Primerjajte plačilno listo delavca v Švici in delavca v Sloveniji. Od BRUTO zneska v Sloveniji odtegnejo - ukradejo 65% v Švici odtegnejo samo 25% ostalo ostane delavcu in kje je Švica pred nami ? To je rezultat dela sindikata, ki je zlizan z oblastjo in lepo nateguje uboge delavce zato pa je samo 27% delavcev v Sloveniji v sindikati, koga te oni zastopajo ????

komunizem.de.zmagal (nepreverjen)

ti pa si zlizane s kapitaliste. ide jin lizat šolinje. za tou si najbokše. brez sindikatov bi bili delavce izkoriščene na vsakon korake. što bi te brano delavce, če ne bi bilo sindikatov? ti? delavec san. ne bluze si ga

In reply to by BOLŠEVIK (nepreverjen)

BOLŠEVIK (nepreverjen)

komunizem.de.zmagal - kaj ga pa sereš, za časa pravoga komunizma (SFRJ) so bili pravi sindikati to ka zdaj vi poskušate terati neki svoj komunizem ni podobno ničemi, ker če si tistega časa kaj sral pa kradno te je čakal Goli otok. Zdaj pa če bolj kradeš in več kradeš bolj napreduješ, to je vaš pajdaški komunizem, kako to deluje v praksi pa se malo zgledni po tvojih kolegih, na občino M. Sobota če oni
delajo vse mogoče pizdarije je to OK če pa trugi ki ni njihov pa ne valja.

In reply to by komunizem.de.zmagal (nepreverjen)

komunizem.de.zmagal (nepreverjen)

kakšne kolege na občine? ka si ga bluziš? če misleš ka so ove iz sdja komuniste se ti bon v faco smejal. za vso sranje ka se je v 90ih letaj napravilo pa ste vij stare bake krive. zaj ste tu pametne na internete, gda pa so krale družbeno lastnino pred vašen noson pa ste križem rok sidele. leleke ene. zaj pa je enostavno krivite nekše fiktivne komuniste kere vse kradnejo.

najhujše so bili glih tiste ka so negda bili največje komunisti, te pa so opurtunistično gratale največje konservativni desnosučneži. tej ka zaj gučijo ka so nekše fiktivni komuniste vse krijve. teh se trbej najbole bojate.

ka pa ste razbile staro jugoslavijo, če je te tak fajn bilo?

leleke ene. tu na nete pametuvlete kak če bi mele 100 doktoratov in nevejte pa nič napravite. vej tou sranje ka ste zagnjali v 90ih mo mogle mi mlade popravite. zaj pa pametuvle dele kelko se da.

In reply to by BOLŠEVIK (nepreverjen)

STRPNEŽ (nepreverjen)

Ja tudi v Rusiji imajo 2maj praznik drugje pa ne niti v Severni Koreji ne ...to nima veze z pravicami delavcev....

čarni vrag (nepreverjen)

V Avstriji pa imajo Svete tri kralje, pa Marijino nebovzetje. Zato Avstrija propada, Kučanova gubernija jo bo vsak čas prehitela.

********:) (nepreverjen)

Marijino nebovzetje je resno strašen praznik. Ka se te praznuje? Nekši larifari. Lejko bi glih tak te praznovali prvi polet Petra Pana. Tou je glih takšna zadeva kak Marijino nebovzetje.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vipko
buldog

Primerjave pokažejo, da v ničemer ne izstopamo po številu državnih praznikov. Če se prav spomnim jih imajo nekateri nekaj več (napr. Avstrijci, s katerimi se tako radi primerjamo!); drugi pa kakšnega manj.

Slovenija je posebna država. Če ukinemo "komunistične" praznike, ki "motijo proizvodni proces", ne bomo dobili nobenega novega plačanega praznika! To se je pokazalo, ko smo za nekaj časa imeli ukinjen 2. januar. Torej: samo lastniki kapitala lahko zagovarjajo ukinitev praznika. Za njih bi bilo najbolje, da bi ukinili vse praznike, vikende in dopuste in "proizvodni proces" ne bi bil "moten"!

Obstaja pa še druga, velika zmota. V drugi polovici 20. stoletja se je pojavil neoliberalizem, katerega najvidnejša politična predstavnika sta bila R. Reagan in M. Thatcher. Poenostavljeno povedano je neoliberalna premisa približno taka: ukinimo od države plačan javni servis (sektor) in ga privatizirajmo. Korist bo dvojna: storitve bo plačal tisti, ki jih potrebuje in drugič; znižali bomo davke, s prihranjenim denarjem pa bodo delodajalci odpirali nova delovna mesta!

Kaj se je izkazalo? 50 milijonov Američanov je ostalo brez kakršnegakoli zdravstvenega zavarovanja. Po zmanjšanju davkov so se v marinah pojavile nove jahte in bogati so bogateli (in še bogatijo) še bolj! Kupujejo najboljše šole in ostale najboljše storitve zase in svoje otroke. Kaj pa reveži in tudi že srednji sloj? Kako bi vse skupaj izgledalo v Sloveniji?

Ne želim niti pomisliti kakšna bi bila Slovenija brez sociale in od države plačanega javnega sektorja. Ljudje bi umirali na ulicah; pa če kdo verjame ali ne.

Gradec (nepreverjen)

Podpisem. Dobro povedano.
Ampak ta cilj o neoliberalizmu pa zasleduje najbolj protikomunisticna stranka z najvec komunisti v clanstvu.

In reply to by buldog

Vipko
Truplo

Ne vem, kje ti ideja, da se tako lastniki kapitala, kakor še kdo zavzema za ukinitev javnega sektorja. Mislim, da VSI tule tudi trdijo, da je preštevilen, dokaj okoren... in v tem je srž problema! Če bi to sprivatizirali (ne vem, če ni to samo teorija in je v praksi neizvedljivo)... bi imela država hitro nekaj desettisoč več brezposelnih, kajti marsikdo bi izgubil dobro plačano in predvsem, zanesljivo službo.

Omenil si še socialo: v Sloveniji imamo to kar solidno zriktano, vseeno pa sem mnenja, da je tega preveč. Da se vse preveč podpira take, kateri NOČEJO delati (pazi, ne take, kateri ne dobijo dela) in še bi se našlo.

Kar se tiče npr. Amerike in zdravstvenega zavarovanja: v Sloveniji, verjetno tudi drugod po Evropi smo vajeni, da imamo to zavarovanje. Pri Američanih... je tako, tako. Nisem pa slišal, da bi zaradi posega Trumpa v to področje bile po Ameriki demostracije, protesti... Pač so vajeni svojega sistema, kateri drugače solidno deluje. Standard je veliko višji in tu vsaj jaz ne računam samo plačo: za davke dobijo boljše ceste, lahko se selijo, ker je vse manj obdavčeno in seveda cenejše... Pa bodi dovolj... roman ni potreben!

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Hja, sliši se dobro. Problem je samo v malenkostih: kaj krčiti in kje? Kje je preveč? S floskulami, da je javnega sektorja preveč ne pridemo daleč. Tudi o ukinitvi socialne pomoči tistim, ki "nočejo" delati ne prideš nikamor.

Obstaja pa še druga plat zgodbe: kar nekaj vrtcev in šol na Goričkem je takih, da bi bilo mnogo ceneje šolo zapreti in otroke z dvema, tremi avtobusi vsak dan prepeljati v drugo šolo. Vsi vemo, da so male šole, vrtci, zdravstveni domovi, pošte... najdražje. Pa pojdi in to povej tem ljudem! Oni točno vedo, kaj pomeni za kvaliteto njihovega bivanja vrtec, šola, zdravstvena ambulanta ali policijska postaja.

Slovenija je zaradi razpršene poselitve zelo specifična dežela. Vzdrževanje infrastrukture in servis javnih storitev je pri takšni obliki poselitve vedno drag. Mi pač nismo Malta, kjer na površini pol Prekmurja živi več kot pol milijona ljudi.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Javnega sektorja je preveč, je solidno neučinkovit... To ni moje, ampak splošno mnenje v Sloveniji. Tudi od strokovnjakov.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

To je tvoja mantra (in niti ni tvoja) in jo ponavljaš, kar tako, v tri dni.

In reply to by Truplo

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi Buldog! Saj otroke že dolgo vozijo v večje šole. Tistih malih šol že davno ni več. Policijska postaja pa je samo na Cankovi in G. Petrovcih. Če še teh niso ukinili.

In reply to by buldog

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si še pod vplivom ameriške propagande. Večina tega je navadna laž.

In reply to by Truplo

Savudrijec (nepreverjen)

Ma pol slovenci kažete da ste radnički narod..Ali ste u europi ali jos na balkanu?ja mislim da ste jos balkanci..

Mali princ oho , ho (nepreverjen)

Komunizem.de.zmagal , ti mi deluješ kot nekdo , ki je pol pismen , tvoji stavki nimajo ne repa in glave , tvoja slovnica je obupna , tak da priporočam ponovni obisk OŠ. , pa brez zamere .

Savudrijec (nepreverjen)

Komu ti to?

In reply to by Mali princ oho , ho (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

"Gospodarstveniki, zlasti tisti iz izvoznega sektorja, dvodnevno obeleževanje praznika dela vidijo kot motnjo v poslovnih procesih"

Ja, kapitalisti bi najrajši, ka bi človek delo 16h na den in to vsaj 6 dni kedensko. In seveda za minimalca v kolektivni pogodbi. Pa še to je preveč. Te de kapitalist zadovolen... Tej gospodarstveniki se majo za pune inteligentne, ampak nejso še mogli skapčati, ka lidgej zaradi kakšnoga dneva fraj več boukše in bole zavzeto delajo...

Pancho Villa (nepreverjen)

Gospodarstveniki dajte se za začetek na minimalce pa te mo gučali o 2. Maji. Banda kapitalistična!!!

pozorni (nepreverjen)

Post socialistična banda je spokradnola državo, ka je pa je nej jo je za fal pejneze odala in masno pokasejrala. Zdaj se pa idejo kao nekše izvozne gospodarstvenike. Drage moji izvozno usmerjence, če nede delavcof se tüdik vij nete na njigov račun bogatili. Pa se ne primerjajte z drüjgenme državame samo v ten ka one nemajo, poglednite ka one majo pa mij emamo. Tau ka smo leglo mafije, kriminala in korupcije tau si znajo in v ton smo prve. Gospoda direktore probajte živete s 560 ale 600 € pa te vidle. Izvoznike pa razne drüjge super direktori bi ešče spodenj gvant z delavca zejle, sebi pa masne dividende izplačüvale. Sran vas je lejko. Pa vse drujge štere tau podpejrate.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice