Slika je simbolična.
Pravoslavni kristjani danes praznujejo veliko noč. Praznovanje bo doseglo vrhunec ob dopoldanskih bogoslužjih, zaradi epidemije pa bo udeležba vernikov zelo omejena.

Veliko noč danes praznujejo pravoslavni kristjani. Praznovanje pa je prilagojeno epidemiološkim razmeram. 

Zakaj velike noči ne praznujejo vsi kristjani na isti dan? 

Vzhodni pravoslavni kristjani še vedno uporabljajo starejši julijanski koledar za izračun velike noči. Pravoslavna cerkev uporablja popolnoma enako formulo, ki jo je določil nicejski koncil, le z drugačnim koledarjem. 

Ker pa uporabljajo za izračun polne lune formulo, ki temelji na Metonovem ciklusu, tako izračunana polna luna odstopa od astronomske polne lune za več dni.

 V pravoslavju je velika noč pogosto več kot teden pozneje kot v Katoliški cerkvi, vsakih nekaj let pa se zgodi, da datuma sovpadata.

Priprave na veliko noč

Pravoslavni verniki so se na veliko noč pripravljali s sedemtedenskim postom. Cilj posta pa ni zgolj odrekanje hrani, ampak tudi odrekanje slabim dejanjem.

Osrednje praznovanje se je začelo v petek, ko so po pravoslavnih cerkvah z oltarja simbolično prenesli Kristusov grob.

V soboto pa so potekale maše, na katerih pa je bila navzočnost vernikov zelo omejena. V nedeljo dopoldne bo potekala velikonočna liturgija, velikonočna bogoslužja z mašami bodo tudi v ponedeljek in torek dopoldne.

Kdo še praznuje?

Veliko noč skupaj s pravoslavni verniki v Sloveniji praznujejo tudi pravoslavni verniki v Črni gori, Severni Makedoniji, Rusiji in Gruziji, pa tudi v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Nekatere druge pravoslavne cerkve pa so sprejele Milankovićev koledar in so veliko noč praznovale četrtega aprila.

Epidemija odnesla procesije

Trenutno se lahko v cerkvah zbere po en vernik oziroma eno gospodinjstvo na 30 kvadratnih metrov. V nekaterih regijah se lahko zbere en vernik na 20 kvadratnih metrov.

Stalno je treba tudi paziti na spoštovanje ukrepov, zato je lažje, če obredi potekajo brez navzočnosti vernikov, je za Slovensko tiskovno agencijo dejal paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković

Tudi današnjih jutranjih procesij zato omenjenih omejitev po njegovih besedah ne bo. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice