Gliste pri majhnih otrocih so zelo pogost pojav.

Sumite, da ima vaš otrok gliste, a niste povsem prepričani? Ste opazili, da se vaš otrok praska po zadnjici, ker ga močno srbi? Je čez dan utrujen in razdražljiv? Ste v njegovem blatu celo opazili kratke belkaste gliste, tanke kot nitka, ki se gibljejo? Če je odgovor pritrdilen, potem ni dvoma, da ima gliste oziroma podančice.

Širijo se med družinski člani

Najbolj pogosto se pojavlja pri predšolskih in šolskih otrocih, širijo se med družinskimi člani.

Pri otrocih so zelo pogoste okužbe z glistami, ki so izredno nalezljive. Otroci v vrtcu ali šoli se glist nalezejo od drugih otrok ali okuženih predmetov, od živali ali v peskovniku, kjer se igra več otrok.

Gliste se v telo vnesejo preko ust v želodec in črevesje, kjer nato poteka razvoj glist od jajčeca do odrasle gliste. Gliste ponoči pridejo do zadnjika, kjer ob zadnjični odprtini izležejo jajčeca. Ta jajčeca povzročajo srbenje. Otrok se praska, pri tem pa pridejo jajčeca za nohte in posledično spet v usta. To je začaran krog. Samookužba.

Odrasle gliste (8 - 13 mm velike bele) lahko vidimo v okolici zadnjika s prostim očesom. Okužbo dokažemo laboratorijsko z opazovanjem jajčec (iz brisa zadnjika) pod mikroskopom. Ob sumu na okužbo s podančicami zjutraj odvzamemo (pred uriniranjem, iztrebljanjem in umivanjem) odtis kožnih gub s pomočjo samolepilnega traku ob zadnjiku. Trak nato prilepimo preko čistega objektnega stekelca. Vzorec se transportira v laboratorij pri sobni temperaturi v zaščiteni embalaži.

Obstaja tudiseznam za preprečevanje okužb, ki je težavno. Širjenje okužb z glistami lahko preprečimo z doslednim izvajanjem osebne higiene in poostrenim izvajanjem higiene v bivalnem okolju ter z zdravljenjem obolelih.

Osebna higiena:

 1. temeljito umivanje rok s toplo tekočo vodo po uporabi stranišča, po menjavi plenic, pred pripravo obrokov hrane,
 2. čiščenje in striženje nohtov na rokah,
 3. dnevno tuširanje (ne kopanje),
 4. otroka nadzorujemo, da ne grize nohtov ali sesa prstov in se ne praska v okolici zadnjika (lahko si pomagamo z bombažnimi rokavicami ponoči).

Poostreno izvajanje splošne higiene v bivalnem okolju:

 • prostore, kjer se zadržuje bolnik, zlasti sanitarne prostore, je potrebno dnevno sesati, zračiti, čistiti,
 • za čiščenje lahko uporabljamo običajna čistilna sredstva,
 • dnevno je potrebno očistiti predmete, ki jih bolnik stalno uporablja oziroma se jih dotika (igrače, pribor za osebno higieno, kljuke, stikala, pipe, itd),
 • po čiščenju prostorov si temeljito umijemo roke,
 • perilo in posteljnino peremo in / ali sušimo na visokih temperaturah (nad 55°C),
 • plišaste igrače operemo v stroju in če je možno, naj jih okuženi otroci v času zdravljenja ne uporabljajo,
 • priporoča se nošenje oprijetega spodnjega perila tudi ponoči,
 • spodnje perilo menjamo dnevno, tudi pižamo,
 • vsak član družine ima svojo brisačo za po kopanju, ki jo operemo po vsaki uporabi,
 • brisače za roke menjamo in operemo vsak dan,
 • posteljnino v času zdravljenja menjamo vsaj dvakrat na teden,
 • perila, preprog, igrač ne otresamo, ker se jajčeca lahko širijo v okolico.

Gliste so pogostejše jeseni, v vrtcih se pojavljajo v celih skupinah.

Kako je v soboškem vrtcu?

Ali se z glistami spopadajo tudi v Vrtcu Murska Sobota, smo preverili pri ravnatelju vrtca Borutu Anželju.

"Za tovrstne zadeve imamo zaposlenega v vrtcu organizatorja zdravstveno-higienskega režima. Če pride do kakšnega primera, ga je vzgojiteljica dolžna obvestiti, on pa potem obvesti starše ter daje nadaljnja navodila, kako ravnati.

Pojavljajo se kakšni primeri kot vsako leto, vendar so bolj osamljeni, ne pa da bi se okužba širila znotraj oddelkov. Podobno je tudi z ušmi, ki se pojavljajo, tudi takrat se ravna po enakem protokolu. Zdaj imamo tako ali tako ukrepe vezane na preprečevanje širjenja koronavirusa in je še manjša možnost širjenja teh okužb, saj otroci naj ne bi prehajali med oddelki."

Zdravljenje

Zdravljenje zgolj z zdravili, brez higienskih ukrepov, ni uspešno. Okužbo z glistami zdravimo z zdravilom, ki ga predpiše zdravnik na recept – 1 tableta na izbrani dan in ponovitev odmerka čez 14 dni.

Zdravljenje družinskih članov: Pomembno je, da zdravilo istočasno vzamejo vsi družinski člani starejši od 1 leta. Režim jemanja zdravila je enak kot za bolnika.

Vključitev otroka, okuženega z glistami v vrtčevski ali šolski kolektiv: Ni omejitve za vključitev otroka v vrtec / šolo. Priporočljivo je, da se otrok, ki ima gliste, v kolektiv vrne po tem, ko zaužije 1. odmerek zdravila.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tanja flaškon (nepreverjen)

združite se z ribiči
oni potrebujejo gliste

Lkhs (nepreverjen)

Brate posrate se redno trbej nic novega

fujj (nepreverjen)

te pa davlejo glistavo deco v nakupovalne vozicke ka ja vse skontaminerajo.

Starejše novice