Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na higenamin, prepovedano snov v športu, ki se je pojavila na slovenskem trgu v izdelkih športne prehrane.

Na slovenskem trgu v kategoriji športne prehrane so prisotni izdelki, ki vsebujejo higenamin, opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje. Gre za snov, ki je bila v letu 2018 uvrščena med prepovedane snovi v športu, v skupino beta-2 agonistov na Listi prepovedanih snovi in postopkov. Pred kratkim je bil zaradi higenamina slovenski športnik pozitiven na dopinškem testu.

Higenamin, znan tudi kot norkoklaurin, se v medicini uporablja za razširitev dihalnih poti pri zdravljenju astme in drugih dihalnih obolenj. Nekatere raziskave so pokazale, da beta-2 agonisti lahko, kadar je njihova prisotnost v krvi močno povečana, vplivajo na izboljšanje telesnih sposobnosti. Beta-2 agonisti so zato za športnike prepovedani na in izven tekmovanj. 

Higenamin najdemo na primer v korenini preobjede ali semenih indijskega lotusa, na tak način se uporablja tudi v tradicionalni kitajski medicini. V izdelkih na trgu se pojavlja v obliki rastlinskih ekstraktov ali v sintetični obliki.

V prehranskih izdelkih za športnike, zlasti v prehranskih dopolnilih, je higenamin običajno prisoten skupaj s kofeinom in tej kombinaciji se pripisuje aktivnosti razgradnje maščob in pospešitve metabolizma. Taki izdelki se pogosto oglašujejo tudi kot sredstva za hujšanje.

»Opozarjamo, da higenamin ni običajna sestavina živil in da na nivoju EU, v skladu z živilsko zakonodajo, varnost uporabe v živilih še ni bila preiskovana ali dokazana,« opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Kot še pojasnjujejo, v splošnem velja, da imajo beta-2 agonisti lahko fiziološke posledice, kot so glavobol, znojenje, nemir in vznemirjenost, mišični krči in živčnost. V kombinaciji s kofeinom lahko pride do resnih motenj srčnega ritma.

»Svetujemo, da spremljate in pozorno preberete označbo na izdelku športne prehrane. Vsebnost higenamina mora biti navedena na deklaraciji izdelka, skupaj z vsemi opozorili za potencialne uporabnike. Opozorila pogosto močno omejijo ciljno skupino uporabnikov, ki jim je izdelek namenjen. Pred uporabo je potrebno ta opozorila dosledno upoštevati. Prehranski izdelki za športnike so pogosto kompleksna mešanica koncentriranih hranil in drugih snovi s fiziološkim učinkom, kar pri uporabnikih lahko povzroči neželene dogodke, takojšnje ali ob daljši uporabi. Nekatere sestavine lahko medsebojno učinkujejo tako, da še povečajo učinke posameznih komponent. Ker je tudi ponudba teh izdelkov kakovostno zelo raznovrstna, pri njihovi uporabi vedno svetujemo previdnost,« še dodajajo v inštitutu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice