V boju za čist zrak se je država lotila prometa na avtocestah. Še letos bodo v veljavo stopile nove omejitve, tudi na avtocestnem odseku mimo Maribora.

Tik pred koncem lanskega leta je Vlada sprejela odloke o kakovosti zraka v nekaterih slovenskih mestih, tudi za Maribor. Novi predpisi že veljajo, člen, ki določa začasno znižanje največje dovoljene hitrosti na avtocestah in hitrih cestah mimo Maribora, Ljubljane, Celja, Kranja in Novega mesta pa bo začel veljati 1. novembra. 

Hitrosti na avtocestah, kjer je sicer omejitev 130 kilometrov na uro, bi se tako znižale na 110, ali celo na 90 kilometrov na uro. Upravljavec avtocest Dars bo moral hitrost obvezno znižati, ko bo razglašena čezmerna onesnaženost z delci PM10.

Med oktobrom in marcem počasneje

V kolikor bodo PM10 delci za 1,5-krat presegli dnevno mejno vrednost, bo Agencija RS za okolje razglasila čezmerno onesnaženost. V teh primerih pa bodo morali upravljavci cest omejiti hitrost motornih vozil na avtocestah in hitrih cestah.

Znižana omejitev hitrosti na avtocestah in hitrih cestah bo veljala v času, ko agencija razglasi čezmerno onesnaženost. Omejitve bodo lahko veljale med 1. oktobrom in 31. marcem, predpis pa bo začel veljati s prvim novembrom.

Zakaj je pozimi zrak bolj onesnažen s trdimi delci?

Prometu, ki velja za enega glavnih onesnaževalcev zraka, se pozimi pridružijo še domače kurjave. Najbolj onesnažujejo zastarele kurilne naprave na les, še posebej, če se v njih kurijo premalo suha drva. A ker je verjetnost, da se bodo pozimi posamezniki zaradi onesnaženja s trdnimi delci manj ogrevali na drva ali celo zamenjali energenta, majhna, je ministrstvo že pred dvema letoma rešitev videlo v nižanju omejitev na avtocestah v zimskem času.

Po besedah ministrstva sledijo modelu COPERT, z uporabo katerega ocenjujejo, da so emisije delcev iz osebnega motornega prometa s povprečno sestavo vozil v Sloveniji pri hitrosti 110 kilometrov na uro za četrtino manjše kot pri hitrosti 130 kilometrov na uro.

Manjša hitrost, manj emisij

Agencija z uporabo modela COPERT ocenjuje, da so emisije delcev iz osebnega motornega prometa s povprečno sestavo vozil v Sloveniji pri hitrosti 110 kilometrov na uro za četrtino manjši kot pri hitrosti 130 kilometrov na uro.

Pri zmanjšanju hitrosti s 130 na 90 kilometrov na uro pa je zmanjšanje emisij delcev kar 40 odstotno.

Znižanje hitrosti zmanjša tudi obremenitev s hrupom, manjše so poraba goriva in emisije toplogrednih plinov, obenem pa je varnost udeležencev prometa večja ob nezmanjšani pretočnosti cest.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dgfdsfg (nepreverjen)

do zdaj bar vidli, kak se je voziti 110 km/h po avtocesti haha :D

Sociala (nepreverjen)

Ka pa vioni? Za njih de tüdi omejitev.
Nej, ker jih nemre te skasejrati.

Edini pošteni (nepreverjen)

Potem še morajo spremeniti status ceste iz hitre ceste/avtoceste v regionalno cesto

eno pitanje (nepreverjen)

zakaj pa bi moral z električnim avtom tudi počasneje voziti?

Landini

V Avstriji se je točno pojavila ta debata ob uvedbi teh pravil. Leto kasneje so pravila spremenili in ne veljajo več za električarje.

In reply to by eno pitanje (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Bedake za kaj drüjgoga se rajše brigajte, če se pa gospoda v varašaj sape pa njin tak trbej . Naj se preselijo inan ge je bole čijste luft. Samo te do se vöro pa več v edno smer vožnje mele do slujžbe, pa do mogli ranej gor stanjüvate, tak kak mij ostali štere njin varaškoj gospode luft mažemo.

Starejše novice