Črni petek, ko se po vzoru ameriških tudi slovenski trgovci odločajo za popuste, po opozorilih Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) ni nujno najboljši dan za nakupe.

Že lani se je petek raztegnil preko celega konca tedna, nekateri trgovci pa so še v ponedeljek obdržali popuste. Letos že od začetka meseca potrošnike bombardirajo z "mesecem norih cen".

Popusti tudi več dni

Črni petek - četrti petek v novembru - je po mnenju ZPS postal le še en dan, ko želijo prodajalci prepričati kupce, da bodo ravno na ta dan za želeni izdelek plačali najmanj.
 

"Ni pa nujno, da je tako. Že lani se je petek raztegnil preko celega konca tedna, pa še v ponedeljek so nekateri trgovci obdržali petkove popuste. Nato je bil kakšen teden mir, nakar so sledili Miklavževi, božični in na koncu še novoletni popusti, da bi januarja uživali na razprodajah," so zapisali.

Na razprodaje se je potrebno pripraviti

Zato potrošnikom, ki so se odločili, da bodo izkoristili popuste, svetujejo, da se na razprodaje dobro pripravijo. 

Na ZPS svetujejo, da če res nameravate opraviti velik nakup, je dobro, da to storite čim prej. Ugodne spletne ponudbe ali kode za popust navadno začnejo veljati takoj po polnoči in najboljše ponudbe so namreč hitro razprodane.

Pomembno je, da potrošniki za izbran izdelek ceno spremljajo vsaj nekaj tednov ali mesecev, da bodo vedeli, ali je ponudba na črni petek v resnici dobra. 

Na črni petek imajo številni spletni trgovci povečan promet na spletni strani, zato te delujejo počasneje ali v kakšnih trenutkih sploh ne. Potrošniki naj se prijavijo na stran in v košarico položijo izdelke, ki jih želijo kupiti. Proces nakupovanja bodo tako lahko opravili hitreje.

Sledijo popusti v decembru

Posebej pri tehničnih izdelkih velja, da proizvajalci približno vsako leto predstavijo nov model določenega telefona, tabličnega računalnika ali televizorja. 

Ob tem pa so v ZPS dodali, naj potrošniki ne pozabijo, da bo črnemu petku sledil spletni ponedeljek in pa decembrski popusti, zato obstaja možnost, da bodo cene v prihodnjih dneh še nižje.
 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Landini

Po mojem se na take dni najbolj splača kupovat stvari, ki jih dejansko poznaš. Znamke, ki jih uporabljaš in veš, da je ponavadi njihova cena višja. It kupit tv pa samo zaradi black friday je čista neumnost.

Starejše novice