Tako delamo danes: Preverite, kakšne so plače Pomurcev glede na doseženo izobrazbo in v primerjavi z drugimi regijami ter koliko dni bolniške odsotnosti koristimo.

Mlaji stojijo in prazniki so za nami. V soju kresov smo se družili, se poveselili in nekoliko spočili. A prvi maj je več kot le zabava, navsezadnje smo obeležili praznik, ki izpostavlja socialne in gospodarske dosežke mednarodnega delavskega gibanja.

Praznovanje prvega dne v maju kot mednarodnega praznika dela je prvotno predstavljalo poklon spominu na žrtve delavskih protestov v Čikagu leta 1886, v katerih so delavci zahtevali več pravic in osemurni delovnik. Pri nas ga uradno praznujemo od leta 1948, kot edina članica EU celo dva dni. 

V Statističnem uradu Republike Slovenije so se ob tej priložnosti posvetili področju dela in preverili, kako Slovenci delamo, koliko služimo ter kakšen oddih si privoščimo. Tako so med drugim ugotovili, da je lani bilo več delovno aktivnih prebivalcev; število je poraslo za približno 2,2 odstotka v primerjavi z letom 2017. Med njimi je bilo 85 odstotkov zaposlenih, 12 odstotkov samozaposlenih ter 3 odstotke pomagajočih družinskih članov. 

Največ Slovencev je zaposlenih v predelovalnih dejavnostih, sledijo trgovina, vzdrževanje in popravila motornih vozil, izobraževanje ter oskrba z električno energijo, plinom in paro.

Visoko izobraženi Pomurec mesečno zasluži 400 evrov manj kot kolega iz Ljubljane 

Razveseljivo je predvsem dejstvo, da je bila povprečna mesečna bruto plača v Sloveniji s 1.682 evri lani za 3,4 odstotka višja kot v 2017. Povišala se je v obeh sektorjih, najvišja pa je bila v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro.

Na državni ravni je povprečna mesečna bruto plača oseb z osnovnošolsko izobrazbo ali manj v 2017 znašala 1.134 evrov, medtem ko so osebe s srednješolsko izobrazbo mesečno služile 1.389 evrov, osebe z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo pa 2.356 evrov bruto. 

Toda med posameznimi regijami se povprečja pravzaprav močno razlikujejo, v vsakem primeru pa se najnižje uvršča prav Pomurje.

Občutno nižje od povprečja so plače pri nas ne glede na doseženo izobrazbo. Pomurci z osnovnošolsko izobrazbo ali manj za svoje delo mesečno prejemajo 1.034 evrov, tisti s srednješolsko izobrazbo 1.293 evrov in z višješolsko ali visokošolsko izobrazbo 2.145 evrov bruto. 

Najslabše jo glede na stanje v državi pri nas odnese visoko izobraženi kader, saj je povprečna bruto plača višješolsko oziroma visokošolsko izobraženega Pomurca kar 200 evrov nižja od slovenskega povprečja in neverjetnih 400 evrov nižja od povprečne plače zaposlenih iz Osrednjeslovenske regije.

Koliko delamo, kako in kje se sproščamo?

Sicer pa Slovenci v okviru delovnega časa delo efektivno opravljamo več kot tri četrtine časa. Slabih pet odstotkov namenimo odmoru med delom za malico, preostanek pa predstavljajo različne odsotnosti z dela, na primer dopusti, prazniki in bolniške odsotnosti. Slednje so leta 2017 v povprečju nanesle 15,6 dneva, v Pomurju še nekoliko več; 16,9 dneva pri moških in 19,2 dneva pri ženskah.

Z vsaj enim zasebnim potovanjem si je oddih predlani privoščilo dve tretjini Slovencev, starih vsaj 15 let, pri čemer so se tri petine odločile skočiti čez mejo – predvsem v Hrvaško, Italijo ter Bosno in Hercegovino.

Kaj pa vi menite? Kakšen je danes naš odnos do dela? Je to še vedno deležno spoštovanja in kaj je pravzaprav še ostalo od ravnovesja z zasebnim življenjem?

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Glede vsega naštetega zgoraj je jasno kot bel dan,politika je uničila in izropala Prekmurje pred 28 leti.Jugoslavija in Tito sta gradila tovarne in ljudi zaposlila,ta idiotska politika sedanja je pa vse to zaprla in uničila nas navadne smrtnike pa pahnila v veliko revščino in prisilila da umiramo na obroke Evropska unija pa pri tem pomaga.Zapomnite si da mi navadni smrtniki v tej državi in pod taktirko EU smo hlapci bili in bomo še večji.

indijanec3 (nepreverjen)

in sedaj boš jokal in splezal na drevo. Si pa prvi ki kupuje kitajsko robo.
tito pravo znajdi se! Kaj je bilo je minili, sedanjsot je pomembna. Pa sedaj imaš namesto tovarn trgovske centre in so vsi zadovoljni. Takšnih tovarn kot jih je gradil Tito z velikimi dimniki pa ni niti na zahodu več, ampak so vse preselili azijo.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Marko224 (nepreverjen)

Poiščitee Gola Ženske v vaši soseski tukaj: Tiny.CC/Zenske

In reply to by smrkci (nepreverjen)

popotnik (nepreverjen)

kere prave ka se v slovenije nevenkak slabo živej je še indre nej biu

Simon J. (nepreverjen)

Tako je.

In reply to by popotnik (nepreverjen)

Orthodox (nepreverjen)
Hoot (nepreverjen)

Škoda, plače so res slabe v primerjavi z ostalo slovenijo.

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

Vprašanje bi moralo biti, ali smo se Prekmurci pred 100 leti sploh priključili Sloveniji in ali Prekmurje v današnjem času v letu 2019 sploh del Slovenije ??? Vedno je bil mačehovski odnos aktualne oblasti do Prekmurja vendar se je po osamosvojitvi po letu 91 samo še to bolj povečalo in povečuje se vse bolj iz dneva v dan. Sprašujem se ZAKAJ, zaradi neuravnoteženega razvoja Slovenije in forsiranje izključno samo ljubljanske regije oz. Ljubljane.Glavni krivec politika ve se katera je bila večino časa na oblasti in je javno nasprotovala regionalnimi razvoji Slovenije. In tako pridemo počasi do človeka, ki bi lahko ogromno naredil za Prekmurje pa ni naredil nič še več delal je škodo, to je Milan KUČAN katerega nas tu večina ne priznava za Prekmurca. Glede na vse njegove vsiljene aktivnosti v zadnjem njegovem življenjskem obdobju ko mora obvezno biti zraven pri vsaki zadevi v Prekmurju, sedaj ko je zgolj upokojenec z izjemno pokojnino in nobeno uradno funkcijo v Sloveniji (mogoče pa ga peče vest). Ob prazniku 100 letnice priključitve smo vsi Prekmurci pričakovali lepo spontano, sproščeno praznovanje, ampak NE to se je spremenilo v ideološki dogodek, oziroma zborovanje partije SD ali komunistov saj vse niti, organizacijske tudi finančne za to proslavo drži v rokah Kučan in tovarišija v navezavi z stranko LMŠ in Šarcem, vključno z izbiro govornika na tej proslavi. In Šarec je zadnji ki bi imel kaj povedati in zavajati kot govornik na tej proslavi pred njim je nešteto zavednih Prekmurcev, ki so nekaj dali ali vsaj poskušali dati za to pokrajino.
Vidite moji dragi zavedni Prekmurci zaradi tega smo daleč od Ljubljane in daleč od srca in daleč od denarja, torej normalnega standarda. Hvala vam tovarišija za tako proslavo in metanje peska v oči, večina nas bo tako proslavo pač bojkotirala.

čarni vrag (nepreverjen)

Kaj pa moremo. Prekmurci so za Kučana, tudi če bi jih mlato s pendrekom. To vam je nekakšen Pavlov efekt. Ko čujejo besedo Kučan, mislijo da jim pada božja mana z neba. Na žalost je to samo fatamorgana ali kučanomorgana. Rezultat pa, Prekmurje na zadnjem mestu po vseh statističnih kazalcih. Živel NOB, Tito, Partija in ostala rdeča ropotija.

In reply to by zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

Gradec (nepreverjen)

Tak ge. Zivel Jansa.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Čuj ti, glede na rezultate sta tako Kučan kot Janša popolnoma nesposobna za vodenje gospodarstva. Treba bo najti nove ljudi. Komedijanti in podobni seveda odpadejo.

In reply to by Gradec (nepreverjen)

STRPNEŽ (nepreverjen)

Upam da se bodo enkrat prekmurci zbudili in ne bodo volili teh samovsećnih politikov ki samo obljubljajo in se klanjajo tem izkoriščevalcem ,kaj ce nebi bilo Avstrije kjer dela vsak tretji prekmurec ,saj mi imamo še vedno socializem prej so morali nasi iti v tujino delat in tudi sedaj še stara elita nam še vedno vlada ....

indij00 (nepreverjen)

pozabili so upoštevati Avstrijske plače, tej prehitijo tudi ljubljansko regijo.

nikolaus (nepreverjen)

Kak je buo Beograd kradlijvi,v časi stare juge,tak je Liblana kradlijva v tun časi,dati nepokorščino bandi pokvarjeni,smrdlijvi žabarski... Aja,pa do prišli se se slinit pa slikat,samo bojte še naprej takši norci,pa jin dajte ka se znasujnejo te,liblanske srajce,kak se obrnejo pa še šinflejo,pa se delajo norca z nas,za kmete,cigane,pa mađare nas majo,banda pederska ... In te takši nas vodijo,ja vodijo..v pogubo .lp

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice