Foto: Jure Banfi
Spremembe glede nošenja mask bi lahko sprejeli že ta četrtek.

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar bo danes znova razpravljala o ukrepu obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih.

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob tem napovedal možnost odprave tega ukrepa že v tem tednu. Oba sta poudarila, da pri morebitni odpravi ukrepa pred volitvami v državnem zboru ne gre za politično odločitev.

Po prvotnem predlogu strokovne skupine za covid-19 bi obvezo nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zdravilo zaradi in s covidom-19 manj kot 35 covidnih bolnikov.

Dlje časa hospitalizirani covidni bolniki v zadnjih dneh niso več pozitivni na novi koronavirus, je v izjavi ob ministrovem obisku infekcijske klinike pojasnila Logarjeva. Tako jih bodo v prihodnosti premestili v tako imenovane bele cone.

Opomnila je, da se epidemija covida-19 v Sloveniji umirja, podobni trendi pa se nakazujejo tudi v bolnišnicah, kjer se danes na intenzivnih covidnih oddelkih zaradi covida-19 zdravi 22 bolnikov.

Strokovna skupina bo po njenih besedah zato danes znova razpravljala o možnosti odprave obveznosti nošenja mask, natančneje, če bi bilo obvezno nošenje maske v zaprtih prostorih mogoče odpraviti že v tem tednu.

Spremembe morda že v četrtek

»Verjamem, da se spremembe iz tega naslova lahko nadejamo že v četrtek,« je ob tem napovedal Poklukar. Po njegovih besedah bi nošenje mask v zaprtih prostorih ob morebitni odpravi ukrepa do nadaljnjega ostalo obvezno v zdravstvu in v nastanitvenih enotah socialnega varstva, torej v domovih starejših.

Kot je dejal, bi nošenje mask ob odpravi še vedno priporočali tudi vsem starejšim in imunsko oslabelim. Priporočilo nošnje mask v zaprtih prostorih bi po besedah Logarjeve še vedno ostalo, prav tako bi nošnjo mask priporočili v primerih, ko ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra.

Na vprašanje, če so se do morebitne odprave mask v zaprtih prostorih opredelili tudi epidemiologi, je Poklukar odgovoril, da je z njimi o tem razpravljal prejšnji teden. Po njegovih besedah so se epidemiologi strinjali, da »ne smemo stremeti k temu, da maske postanejo nova normalnost«, a končnega stališča do morebitne odprave zaščitnih mask niso sprejeli.

Tako Logarjeva kot Poklukar sta sicer večkrat zagotovila, da pri morebitni odpravi zaščitnih mask tik pred volitvami v DZ ne gre za politično odločitev.

»Razen z ministrom v zadnjem obdobju nisem imela stikov z nobenim od politikov,« je poudarila Logarjeva. Opomnila je, da je strokovna skupina prvotni kriterij glede sproščanja obveznosti zaščitnih mask v zaprtih prostorih sprejela že pred 10 dnevi.

»Situacija je bila takrat drugačna«

Na vprašanje, zakaj je bilo nošenje zaščitnih mask obvezno poleti 2021 ob manjših številkah okuženih in hospitaliziranih, je minister poudaril, da je bila situacija takrat drugačna. Danes so na voljo cepiva in zdravila proti covidu-19, prav tako je potek bolezni pri okužbi s koronavirusno različico omikron blažji, je spomnil.

Logarjeva je izrazila željo, da bi ljudje priporočila stroke upoštevali, brez da bi bila zapisana v odlokih in zakonih.

»Tudi če nekaj ni zapovedano, nas je epidemija covida-19 naučila, kako pomembna so priporočila stroke,« je dodal minister.

Predstojnica infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je pojasnila, da so kljub večinskemu blažjemu poteku bolezni posameznikov pri okužbi z različico omikron še vedno so ogroženi imunsko oslabeli bolniki, »ki večkrat potrebujejo bolnišnično zdravljenje in aplikacijo monoklonskih protiteles«.

Ob tem je napovedala, da v Slovenijo v kratkem prihaja novo zdravilo na osnovi monoklonskih protiteles, ki bo delovalo podobno kot cepivo in bo posamezniku preventivno zaščito nudilo v obdobju več mesecev.

Po njenih besedah bo novo zdravilo skoraj izključno namenjeno bolnikom z motnjo imunskega sistema, med njimi posameznikom, ki prejemajo biološka zdravila in posameznikom po prestali transplantaciji organov.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mdjar Istvan (nepreverjen)

Pred volitvami vse opustiti ! Janči bo tako ali tako izgubil bitko !

. (nepreverjen)

Kakšne cene so gratale, brez bonof več nemo mogli na morje.

Čkalja (nepreverjen)

Smo predvidevali. Nič vam ne pomaga, ne pozabimo. V jeseni pa nov strah? A pred čim?

upokojenec70 (nepreverjen)

Volitve se bližajo in vladajoči delijo bonbončke, bonbone, za konec pa še tortico. No, "zapitek" bo pa itak plačalo ljudstvo, torej vsi mi.

Masko Počivalšek (nepreverjen)

Bravo, v diskotekah in na koncertih ge se zbira neomejeno število lidij brez PCT in kakšnih koli drugih ukrepov je vse OK, v trgovino po kruj za 2 minuti pa moren dati masko na gobec, ker drugače mo povzročo smrti in kolaps zdravstvenoga sistema. Kakšna budala moreš biti ka tej lidij podpejraš, jih voliš in še vedno z masko okoli skačeš.

sava (nepreverjen)

Dvej leti prekesno.

kanžor

Alo Poklukar kdaj boš začel urejati da se ukene plačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ?Deset let vsi ministri in vse vlade ste nekaj začeli na tem delati in nič napravili mi pa samo plačujmo .Pet krat so mi odpovedali termin pregleda v bolnici a plačevati pa moram .Vsi ste samo ena velka banda

renkovci reko ,reko (nepreverjen)

Na račun vojne v Ukrajini so vse podražili .Ni res ,da se je vse podraženo uvažalo iz Ukrajine .Ampak za vsako podražitev najdejo izgovore

Starejše novice