V Juršincih se boste skozi krožišče lahko zapeljali ob pogledu na skulpturo boksarja Dejana Zavc in tri žabice.

V občini Juršinci, v krožišču v vasi Gabrnik, so postavili skulpturo boksarja in tri žabice. Ta bo simbolizirala vas in opominjala, da v njej živi izjemno uspešen, zdaj že upokojeni slovenski boksarski šampion.

Tiste, ki se te dni peljejo skozi vasico, sredi krožišča že pozdravljajo tri žabice in skulptura boksarja. »To pomeni, da med nami živi svetovni boksarski prvak Dejan Zavec, ki je tudi naš častni občan, in to je njemu v poklon,« pojasnjuje Alojz Kaučič, župan občine Juršinci.

Poklon, ki si ga boksarski šampion s posebnim ponosom pogleda od bližje. Nista si podobna, a to tudi ni namen. Skulptura ne posnema potez boksarskega šampiona, ampak mu je posvečena. Kot pravi, je počaščen.

»Moj drugi jaz. To nekako dokazuje in podoživlja, da se je enkrat v preteklosti zgodilo res nekaj velikega,« nam zaupa boksarski šampion Dejan Zavec.

Toda, kaj ob podobi boksarja počnejo tri žabe? In to na Štajerskem? Hitro najdemo odgovor. »Nekoč je živela ena avtohtona žabica, ki smo jo mi imenovali 'pukaž', z agromelioracijskim sistemom, ki je bil tukaj uveden, pa je pač ta žabica v teh koncih izumrla. Tukaj v tem kraju vsem pravimo 'pukaži',« odgovarja župan.

Spomin na te žabice še živi, tudi na bližnjem gostinskem lokalu in med domačini, dodaja mimoidoči Marko Novak: »Te žabice so v bistvu naš zaščitni znak, od nekdaj smo bili v Gabrniku znani kot 'pukaži'. Imamo srečo, da imamo bivšega večkratnega svetovnega prvaka v svoji vasi in mislim, da se spodobi, da mu nekaj takega vrnemo.«

To je pika na i vsem dosežkom, je ponosen Zavec, medtem ko zre v edinstven poklon športnim dosežkov: »Ko veš, da si tukaj doma in te ljudje v tej občini, v tem okolju podpirajo, spremljajo, vidiš, da je za vsem skupaj res bila zgodba pristnosti, iskrenosti in dolgotrajnega spomina.«

Občina, ki je za skulpture in ureditev notranjosti krožišča odštela sedem tisočakov, pa upa še, da bo nova pridobitev pritegnila tudi kakšnega turista več.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
niksoon (nepreverjen)

Starejše novice