Foto: Mediaspeed
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je ob začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije povedal, da je stavka neutemeljena. V zagovor njegovega mnenja, so na Ministrstvu za notranje zadeve objavili plače zaposlenih.

Policijski sindikat Slovenije je 11. januarja letos začel stavko po vsej državi. Po mnenju sindikata naj bi vlada neposredno kršila drugo točko sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev, ki govori o pripravi neodvisne primerjalne analize vrednotenja delovnih mest za zaposlene v javni upravi s posebnimi pooblastili. Nato pa bi, če bi to izhajalo iz analize, delovna mesta in nazive policistov uvrstili v višje plačne razrede. Zahtevali so višje plače do dveh plačnih razredov.

Ob začetku stavke je Minister za notranje zadeve Aleš Hojs v izjavi za javnost povedal, da je stavka neupravičena in neutemeljena. Že takrat so objavili tudi podatke o bruto plačah zaposlenih na ministrstvu, v policiji in na inšpektoratu.

Prejšnji konec tedna pa je Ministrstvo za notranje zadeve znova objavilo posodobljene, zadnje podatke o bruto plačah javnih uslužbencev Ministrstva za notranje zadeve, Policije in Inšpektorata Republike Slovenije za notranje zadeve.

Bruto plače javnih uslužbencev

V preglednici so prikazane bruto plače javnih uslužbencev ministrstva z organoma v sestavi za marec 2021, razen tistih, ki opravljajo delo prek javnih del, in tistih, ki so prejeli plačo, nižjo od minimalne bruto plače, ki znaša 1024,24 evra. Plačo nižjo od minimalne plače lahko prejmejo praviloma le tisti, ki zaradi različnih osebnih okoliščin opravljajo delo v krajšem delovnem času: na primer uveljavljajo pravico na podlagi Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, imajo pravice iz Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, sklenejo ali prekinejo delovno razmerje sredi meseca in podobno. Zato bi razkritje teh podatkov lahko predstavljalo razkritje občutljivih osebnih podatkov.

Prikazani so podatki o dejanski bruto plači javnih uslužbencev, ki vključuje:

  • osnovno plačo,
  • del plače za delovno uspešnost,
  • vse dodatke, ki so bili javnim uslužbencem izplačani 1. aprila 2021.

V znesek niso vključena povračila in nadomestila stroškov v zvezi z delom: na primer povračilo stroškov prevoza na delo in z dela, regres za prehrano, povračila stroškov na službenem potovanju in podobno.

Dodatki

Javni uslužbenci v času epidemije covid-19 prejemajo tudi dodatek za rizične razmere, zato so plače v tem obdobju višje, kot bi bile sicer. Javni uslužbenci so na podlagi veljavnih predpisov upravičeni tudi do plačila redne delovne uspešnosti, na podlagi različnih stavkovnih sporazumov pa tudi do plačila delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela.

V preglednici je zato posebej prikazana še višina plačila za delovno uspešnost in dodatka za delo v rizičnih razmerah, skratka, za delo opravljeno v času epidemije. Oba zneska sta že vključena v prikazano bruto plačo javnega uslužbenca.

Povprečni odstotek dodatka za rizične razmere, obračunan pri plači za marec 2021, je v Ministrstvu za notranje zadeve 12,52 odstotka, v Policiji 21,04 odstotka in v Inšpektoratu Republike Slovenije za notranje zadeve 15,90 odstotka.

V državni upravi je izplačilo plač praviloma petega v mesecu, zato je obračun plač izveden še pred koncem tekočega meseca. Glede na navedeno se dodatki za delo v posebnih pogojih dela in delo prek polnega delovnega časa praviloma obračunavajo za pretekli mesec. Enako velja tudi za delovno uspešnost in obračun nadomestila plače zaradi odsotnosti javnih uslužbencev: dopust, bolniška, spremstvo in podobno. Vsi navedeni dodatki in nadomestila so praviloma obračunani za februar 2021. V bruto plači so lahko zajeti tudi poračuni plač dodatkov za pretekle mesece.

Tabela s seznamom plač je dosegljiva tudi na tej povezavi. 

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krpliva (nepreverjen)

Kaj je spet to ? Bolj neumnega članka pa ne !

p3p (nepreverjen)

Zato tako vneto jebejo nedolžne ljudi, enkrat teh dodatkov tudi zmanjka.

******* (nepreverjen)

Mas šanso ite v policijo, pa te ide pa bos tij tuj meu takso placo...ge se za te pejneze nebi s somarami trgo. Meni tuj idejo na zivce policaje ali placo naj majo kakso majo oz kakso jin dajo.

In reply to by p3p (nepreverjen)

muco (nepreverjen)

Republika Slovenija je prava policijska država !

jan-šaaaa... (nepreverjen)

Tou je že dugo telko miličarof kak je v prekmurji na število prebivalcof nega nigdi na svejti !

In reply to by muco (nepreverjen)

Sijo1972 (nepreverjen)

Kje pa so podatki za ostale javne usluzbence z imeni in priimki...saj so vsi podatki kao javni?

323mrty (nepreverjen)

Sploh v krivo...sodstvo

In reply to by Sijo1972 (nepreverjen)

šarvedi (nepreverjen)

Spocrkajo naj - z ministron vred!

realnoo (nepreverjen)

KLIK CLANEK,,,SAMO DA SE KLIKA,
KLIK KLIK KLIK

7889 (nepreverjen)

Raje bi pogledal Kaksne place imajo zaposleni na sindikatih?

Piki.j (nepreverjen)

Žalostno...pa vsaki ki kunča osnovno šolo je lejko policaj...

krobikar1

Ka pa te čakaš? Aja osnovne šole si še nej končo,...!

In reply to by Piki.j (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)
Mama mia (nepreverjen)

Plače imajo dosti previsoke za to kar delajo in zato kaj znajo.

krobikar1

2 x premale plače majo, s kakšimi bedaki se trgajo! Tisti ka najbole prouti plüvajo, so najvekši piceki, kda sami pomoč nücajo!

Blablablablabl… (nepreverjen)

Ja oni 1000 evrof dodatka pa 400 uspešnosti in plača 3000 invalidu pa 380 evrof na mesec. Tou se mora končati pa če mo vsi na cesti. Policaj z 4 letno šolo 4000 plus malica pa prevoz pa dajte ljudje v šolah delajo z visoko izobrazbo za 1300.

Ocka (nepreverjen)

Ge mojim otrokom vedno praven, če se nedo učili v šoli, do lejko šli samo za policaja,.... kak moj sošolec iz osnovne šole bil zabiti kak motika, zdaj ma pa plačo enkrat večjo kak jaz, pa dobesedno nej znal niti brati ka o ostalon sploj nepisen...

Blablablablabl… (nepreverjen)

Ka se računalnikov tiče nepismeni do amena. Zdaj so vsi s kmetijsko šolo iz rakičan policaji pa več kak 3x plačo majo

Blablablablabl… (nepreverjen)

Ideš pri nas 4 letno šolo na praviš pa 2 meseca schnellkurs v Ljubljani pa si policaj in Boug I batina

Blablablablabl… (nepreverjen)

Kmetijsko v Rakičani šolo mislim

Blablablablabl… (nepreverjen)

Pa nej več komentejrati ka te po IP gor najdejo pa do te čakali. Kaj je pa spet ilegalno.

Blablablablabl… (nepreverjen)

Jabolko navdiha naj dobijo nej pa 1000 evrof dodatka.

Budalo KULovo (nepreverjen)

Muco, marš za Venezuello, san ti že pravo!

POLICAJI SO NA… (nepreverjen)

POLICIST Z P.P.MURSKA SOBOTA KRISTIJAN IVANOV NAJ BI BIL MAKEDONSKI CIGO POMAGA NARKOMAN IN Z NJIMI SODELUJE PRI KAZNIVIH DEJANJIH.OD NARKOMANKE OTROKU SO NAREDILI PREK DAVČNE ŠT. DOLG V VISINI 50.000E IN PRI TEM JE SODELOVAL POLICIST MAKEDONSKI CIGO KRISTIJAN IVANOV TO JE NAJVEČJI GNOJ SMRAD KI JE ZAPOSLEN NA P.P.MURSKA SOBOTA.POLICIST KI POMAGA NARKOMANOM IN Z NJIMI ŠE DELA KAZNIVA DEJANJA!TAKEGA POLICISTA BI TREBALO MEDIJSKO LINČATI IN TAKI POLICIST SI NE ZASLUŽI PLACE 1E.NA MESEC.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice