Prazniki so že pregovorno vezani na bogato obloženo mizo, pogostejše prenajedanje in opuščanje telesne dejavnosti. Kako si lahko pomagate, če ste se pregrešili, in kaj storiti dolgoročno?

Nekatere tuje raziskave kažejo, da lahko prehrana med prazniki vpliva na povečanje telesene teže. V povprečju se menda zredimo za kilogram in pol do dva kilograma. V Sloveniji raziskav, ki bi nam osvetlile prehranske navade med prazniki, sicer nimamo, a bi rezultati znali biti podobni mednarodnim.

Enkraten obilen in prehransko manj ustrezen obrok seveda ne bo imel večjih dolgoročnih posledic za zdravje. Izjema so lahko kratkotrajne prebavne težave, kot so napenjanje, zaprtje in zgaga. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje dodajajo: »Poslabšajo se lahko tudi naše počutje, razpoloženje in storilnost. Praviloma lahko pride do nekoliko večjih težav le v primeru večjega prenajedanja, neustrezne prehrane ali prevelikih odmerkov alkohola, zato moramo biti toliko zmerni, da do teh težav sploh ne pride. Večjo pozornost pri prehrani med prazniki pa je treba nameniti bolnikom, ki se morajo držati predpisanega načina prehranjevanja.«

Kaj pa, če ste se že pregrešili?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje poudarjajo, da se je prenajedanju bolje izogniti, kot kasneje zdraviti posledice: »Če pa do težav zaradi nezdravega prehranjevanja le pride oziroma jih lahko pričakujemo, potem lahko težave omilimo tako, da naslednji obrok načrtujemo kot lahek obrok z dovolj vlaknin in tekočine. Izognimo se sladkorju in živilom iz bele moke, kavi, gaziranim pijačam, ocvrti in slani ter mastni hrani, ki lahko težave le še povečajo.«

Prebavo in prebavne encime običajno spodbudi že kozarec vode z žlico kisa ali limoninega soka. Prebavo olajša tudi ječmenova juha. V primeru zaprtja koristijo telesna dejavnost, hrana z veliko vlaknin in uživanje tekočine.

»Zaužijemo lahko več surove zelenjave, lupinastega sadja in razredčenih sokov ter jabolk. Uporaba prehranskih dopolnil, ki dokazano spodbujajo izločanje želodčne kisline, prebavnih encimov, ali pa krepijo naravno črevesno floro, je smiselna le v primeru indikacij,« so dodali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
 

Prazniki močno zaznamujejo naše prehranjevanje

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so opozorili: »Raziskave so pokazale, da prazniki tako močno zaznamujejo naše prehranjevanje, da preko leta težje nadzorujemo telesno težo in se kljub vsemu posledično tudi zredimo. Dolgoročno to lahko vodi v debelost, ki pa ima lahko resne dejavnike za razvoj nekaterih kroničnih bolezni, na primer sladkorne bolezni tipa 2, bolezni srca in ožilja.«

Najbolj koristna je strategija spodbujanje stabilnosti telesne teže skozi celo leto. Poleg zdrave prehrane strokovnjaki priporočajo še redno telesno aktivnost, dovolj spanja in izogibanje škodljivim navadam.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje (Zdravje v občini, 2016)

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gasilec lojz (nepreverjen)

tito je za praznike vedno pojedel vso hrano ranjencem
in to tisto hrano, ki so zbrali Hrabri nemški vojaki za naše ranjence
in ko je en borec glodal gumo od kamiona
se je tito na njega zadrl
Kaj ždereš gume
gume su za ranjence
ti jedi felgu

Šizo (nepreverjen)

Nisi zanimiv, nisi duhovit, si samo nadležen, ne glede na ime, ki si ga izbereš.

In reply to by gasilec lojz (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

te pa pizdi če ti kdo opsuje tita
zlezi mu v rit

In reply to by Šizo (nepreverjen)

komunist lojz (nepreverjen)

da te jebem smotanega
Še enkrat mi napiši kaj grdega čez tita
pa ti nategnem administratorja
in vse po spisku

In reply to by gasilec lojz (nepreverjen)

1122334455 (nepreverjen)

DF daj enkrat že nekaj napravi za to državo pa se zapravi.

In reply to by komunist lojz (nepreverjen)

Mmiiii (nepreverjen)

Malo si dosaden

In reply to by gasilec lojz (nepreverjen)

rivaklop (nepreverjen)

tito tudi ko ni bilo praznika, je imel praznik.

In reply to by gasilec lojz (nepreverjen)

gasilec edvard (nepreverjen)

jaz sem pa nekje prebral,
se ne spomnim točno kje,
davno je že tega,
da sta
Tito in Idi Amin
dojenčke jedla

In reply to by rivaklop (nepreverjen)

1122334455 (nepreverjen)

To je bilo takrat splošno znano
samo nihče ni smel govoriti o tem
dojenčke pa kradli v porodnišnicah
pod pretvezo da so umrli

In reply to by gasilec edvard (nepreverjen)

zvezda28 (nepreverjen)

sobotainfo novinarji, vse najslabse!

Starejše novice