Predvsem otroci in mladostniki za žejo velikokrat posežejo po ledenem čaju. Čeprav ime pijače nakazuje, da gre za čaj in se nam zato morda zdi boljša alternativa drugim sladkim pijačam, to ne drži.

Ta "negazirana brezalkoholna pijača z okusom", kot so zapisali v Zvezi potrošnikov Slovenije, ima s čajem, ki si ga pripravimo doma, le malo skupnega. 

Ocenjevanje 23 ledenih čajev z okusom breskve, 16 s sladkorjem, 4 s sladili ter 3 s sladkorjem in sladili, je pokazalo, da gre v večini primerov za sladko, "pobarvano vodo" z dodatkom arome. Prav vsebnosti sladkorja in aditivov so tudi razlogi za slabe ocene.

Skoraj vsi ocenjevani ledeni čaji vabijo k nakupu s slikami sočnih breskev, a teh je v samem izdelku zelo malo. 

"Nekateri izdelki sicer vsebujejo zgoščen sadni oziroma breskov sok (do največ 6 %), a količina breskev na sliki seveda ne odraža količine v izdelku. Okus sadja izdelku pogosto dajo bodisi naravne ali umetne arome," je opozorila Anja Zupan in dodala naslednje: "Najbolj problematični so prav izdelki, na katerih se bohotijo slike breskev, vsebujejo pa le umetno aromo brez kakršne koli sledi sadja. To je očitno zavajanje potrošnikov, ki mu potrošniške organizacije ostro nasprotujemo, saj se zavzemamo za takšno predstavitev izdelka, ki odraža dejansko sestavo".

Ledeni čaj ni primeren za žejo

S pollitrsko plastenko ledenega čaja v svoje telo vnesemo tudi do dvanajst kock sladkorja, oziroma 48 gramov sladkorja. Če plastenko spije dekle med petnajstim in osemnajstim letom starosti, s tem prekorači varni dnevni vnos sladkorja za okoli 60 odstotkov. Fant iste starosti za dobrih 20 odstotkov, medtem ko otrok med četrtim in šestim letom vrednost prekorači kar za 2,5-krat.

"Večina predpakiranih ledenih čajev, ki smo jih našli na trgovskih policah, je sladkih. Če jim ni dodan sladkor oziroma je njegova vsebnost zmanjšana, so praviloma slajeni z različnimi sladili, kot so steviol glikozidi, sukraloza, acesukfam K, aspartam in drugi. Lahko pa vsebujejo oboje," so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Slednji so sicer pripravili še nekaj uporabnih nasvetov:

- Za žejo raje izberite vodo. Pitje sladkih pijač, torej tudi ledenega čaja, odsvetujejo.
- Preden kupite ledeni čaj, preberite njegove sestavine in hranilno tabelo.
- Izbirajte izdelke brez konzervansov in sladil.
- Če že izberete ledeni čaj, izberite izdelke z manj kot 6,3 g sladkorja na 100 ml, takim bo še zasvetila oranžna luč na semaforju, torej so primerni za občasno uživanje.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kislakumarca (nepreverjen)

Eh ne poslušajte teh, ote k mene na ledeni čaj.

Starejše novice