Minister po dogodku v Velenju pričakuje notranji nadzor.

Po dogodku v Velenju, ko je v sredo zjutraj na poti v tamkajšnji zdravstveni dom umrl 74-letnik, minister Danijel Bešič Loredan od Zdravstvenega doma Velenje najprej pričakuje notranji izredni strokovni nadzor, po potrebi bo opravljen tudi zunanji. Po besedah direktorja Zdravstvenega doma Velenje Janka Šteharnika dosedanje ugotovitve kažejo, da je ekipa postopala pravilno.

Minister za zdravje Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavil doslej zbrane informacije v zvezi z dogajanjem v sredo zgodaj zjutraj v Velenju, ko je na poti z avtomobilom v Zdravstveni dom Velenje umrl 74-letni moški.

Policija nesrečo na Kidričevi ulici v Velenju, o kateri je bila obveščena v sredo okoli 5.30, obravnava kot prometni dogodek, saj je bilo ugotovljeno, da smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče. Po informacijah ministra je zadevo že prevzel preiskovalni sodnik, ki preiskuje okoliščine.

Po doslej znanih informacijah, ki sta jih predstavila minister in Darko Čander z ministrstva, je umrli na številko 112 klical ob 4.02, po razgovoru pa je bil glede na težave, ki jih je navajal, napoten v Zdravstveni dom Velenje. Tja je prišel ob 4.30, obravnavala ga je dežurna zdravnica, ki mu je predpisala terapijo in mu izdala napotnico za obisk urologa v bolnišnici, nato je bil napoten domov.

Ob 5.08 je ponovno poklical na številko 112 in glede na to, da je že bil obravnavan v dežurni službi, je bilo dogovorjeno, da še enkrat kliče v dežurno ambulanto zdravstvenega doma, kjer je vnovič govoril z zdravnico, ki se je po navedbah zdravstvenega doma odločila za dodatne ukrepe, dogovorjeno je bilo, da moški ponovno pride v zdravstveni dom.

Nato so na številki 112 ob 5.26 prejeli obvestilo, da je bila v bližini zdravstvenega doma nesreča, zato je bila aktivirana ekipa nujne medicinske pomoči. Oživljanje moškega ni bilo uspešno, pokojnika so nato ob 6.30 pripeljali v Zdravstveni dom Velenje.

Na voljo bi naj bili obe reševalni vozili ... 

Po ministrovih besedah sta bili v času klica ob 5. uri zjutraj v Zdravstvenem domu Velenju na voljo obe vozili za nujno medicinsko pomoč. To je potrdil tudi direktor Zdravstvenega doma Velenja Šteharnik, ki pa je opozoril na razliko med nujnimi prevozi, ki jih aktivirajo s klicem prek številke 112, in nenujnimi prevozi, ki so na voljo od 7. ure dalje čez dan in s katerimi upravlja tudi dežurni zdravnik, medtem ko dežurni zdravnik po njegovih besedah ne naroča nujnih vozil.

»Situacija pacienta po oceni ni bila nujna, ker ledvični kamni niso smrtno nevarna situacija, zaradi tega tudi niso uporabili nujnih vozil. Pacientu so dali napotnico in bi ga ob 7. uri prepeljali v bolnišnico,« je pojasnil Šteharnik.

V tej povezavi je predstavil tudi sklep komisije zdravstvenega doma, ki je danes obravnavala primer, in dejal, da po analizi vseh podatkov stanje pacienta ni bilo življenjsko ogrožujoče in posledično ga je ekipa nujne medicinske pomoči predala v obravnavo dežurni ambulanti.

»Pacient v nobenem trenutku ne z dokumentacijo ne z besedo o čemerkoli drugem, kot o stanju, ki mu je povzročalo bolečino, ni informiral zdravstvenih delavcev. Ekipa je postopala popolnoma v skladu s pravilnikom. In naključje, ki je v medicini vedno mogoče, pa je povzročilo neprijetni dogodek, za kar nam je zelo žal,« je dejal Šteharnik.

Minister zahteva strokovni nadzor 

Minister pa je v odzivu na to dejal, da bodo, preden bodo kakorkoli ocenjevali postopanje zaposlenih, od Zdravstvenega doma Velenje zahtevali izredni strokovni nadzor, da se med drugim jasno predstavi, kaj se je dogajalo v dežurni ambulanti, kakšna je matrika sprejemanja klicev v Zdravstvenem domu Velenje in ali je ta enaka kot drugje.

Minister, ki se je že uvodoma opravičil družini umrlega za dogodek in ji izrekel iskreno sožalje, je ob tem spomnil še, da je v teku priprava prenove sistema nujne medicinske pomoči.

»Ta primer, ki se je žal zgodil, potrjuje eno od zapisanih dejstev: trenutna organizacija sistema nujne medicinske pomoči ne sledi razvoju stroke, se ne prilagaja resničnim potrebam prebivalstva po tej vrsti oskrbe, predstavlja vedno večja varnostna tveganja, manjka ji jasna vizija razvoja in koherentno vodenje ter dolgoročno ni kadrovsko vzdržna,« je dejal minister.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
paver (nepreverjen)

Pa vi sploh ne razumete zdravstva. Premalo je zdravnikov da bi dežurali rajši šušmarijo pri privatniku.

realnoo (nepreverjen)

baje je en tip po Bosni in Hrvaški mamila švercal
bil je velenjčan iz Velenkovca doma
Pa no ne morem se spomniti kako se je že pisal

In reply to by paver (nepreverjen)

Niko i ništa (nepreverjen)

ej kako se je že pisal tisti iz Velenkovca
ki je na jugi mamila švercal
baje bil od enega politika sin

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Takjeto (nepreverjen)

Ge ti zdaj eno stvar razlozen ka bos razmo. Delo v dezurni sluzbi je popolnoma prostovoljno. Vsake telko ide okole seznam na keroga se doktori napisejo in iz toga se naredi seznam sto de delo. Te seznam se napuni izredno hitro in vecina niti nema sans gor priti. Za to ka delajo tan dobijo dodatnih od 150€+ na den. Tak ka v dezurstvi nejso pod prisilo in niti priblizno nej zastonj! Dezurstvo je redno dober biznis!

In reply to by paver (nepreverjen)

Hifki (nepreverjen)

itak da lažejo kot se šika. upam da bodo odgovarjali, vsekakor sramota da ne pošljejo pomoči, avtek gor dol.

Zakaj ze (nepreverjen)

Nujno je samo plačevanje

Nika-svinjskoglava (nepreverjen)

doživljensko jim prepovedati delo v zdravstvu
Kamnolom Paka je za te šalabajzerje
zaradi katerih je umrl
nedolžni pacient
ki je plačeval vse dajatve v zdravstveno zavarovalnico

In reply to by Zakaj ze (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Naj jih stožijo. Samo se bojo sklicevali da za tako vrsto bolezni ni nujni prevoz. Oni pa jih naj, da perek telefona nemrejo postaviti diagnoze. Če jim ne plačajo nedo vozili, pa če je kučan ali jj.sistem je blesavi.

Neko (nepreverjen)

Pijšete neka, pa nemate pojma ka se je zgodilo, niti se v te stvari ne razmite. Glavno ka pijšete, pa šinfate.
Po domače: če bi te stric bi na operacijske mize kda se njeme tou zgoudilo, ga niti nevrokirurg, niti boug nebi rejšo. Pač je prišlo do zapleta, keroga nihče nej pričakoval.
Vi maloumi pa naprej lepo uživajte v senzacijah našeh novinarov, ka pijšejo naslove pa zgodbe, kere niti do konca ne preverijo. Kakšna etika in morala je za ten novinarstvon, pa ka na to pravijo svojce pokojnoga, pa vpletene zdravstvene delavce, se je tude malo za pijtate.

Fuuuj (nepreverjen)

Aha, ka pa to ka so lani pozimi v soboski bolnici izrezali zdravome otroke slepic? In te isti otrok se zdaj ma probleme zaradi toga. Pa njegova edina in prava diagnoza je bila prebavne motnje. A o ton se pa ne pise nej..: ka se operera deco, brez ka bi jih poslikali in naredili diagnozo kak trbej. Ka zdaj ze soboski kirurgi vidijo not v cloveka, so vsevedi in znajo vse na pamet. Cccc

In reply to by Neko (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

Zato ka ne vidijo, idejo operirat! Indikacija je že mogla biti za operacijo, je pa slepič dobil ime po tem, da "slepi", torej zavaja, ga je težko 100% diagnosticirati brez da operiraš. In če se že operira, se tudi zdrav slepič odstrani, saj je nepomemben za organizem in bi ga bilo nesmiselno pustit noter, če je velka verjetnost, da bo enkrat v prihodnosti posameznika povzročil težave.

In reply to by Fuuuj (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

A si ti nekši doktor? Te pa čitaj kaj so ugotovile nove raziskave o kovid cepljenju.

Na splošno dokazi kažejo, da povečanje ravni IgG4, opaženo po večkratnem cepljenju s cepivi mRNA, ni zaščitni mehanizem; namesto tega bi lahko bil del mehanizma imunske tolerance na spike protein, ki bi lahko spodbujal neovirano okužbo in razmnoževanje SARS-CoV2 z zatiranjem naravnih protivirusnih odzivov. Supresija imunskega sistema, ki jo povzroči IgG4 s ponavljajočimi se cepljenji, lahko povzroči tudi avtoimunske bolezni, spodbuja rast raka in povzroči avtoimunski miokarditis pri dovzetnih posameznikih.

Se pravi zatiranje imunskega sistema, spodbujanje rasti raka in avtoimunske bolezni. To so koristi cepiva, ki ga stroka še vedno priporoča ranljivim skupinam. Verjetno zato ka razbremenijo sklad za pokojnine.

In reply to by Neko (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice